-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 04 05 /14:47

M.Basčio ryšius nagrinėjantis Seimo komitetas prašo VSD išslaptinti papildomai informacijos

Socialdemokratų partijos frakcijos nario Mindaugo Basčio ryšius su Rusijos verslo, specialiųjų tarnybų ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais nagrinėjantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) prašo, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) paviešintų papildomos informacijos apie politiką.
Mindaugas Bastys
Mindaugas Bastys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šiuo metu vyksta konsultacijos su Valstybės saugumo departamentu, kokią informaciją mes galėtume išslaptinti. Iš tikrųjų yra papildomos informacijos, kuri labai rimta, tai, kas buvo iki 2010 metų, ir ji yra labai jautri“, – trečiadienį po komiteto posėdžio Seime žurnalistams sakė NSGK pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas.

Anot jo, informaciją išslaptinti reikia taip, kad nenukentėtų Lietuvos specialiosios tarnybos.

„Mes suprantame, kad esame toje zonoje, kada informacijos atskleidimas gali atskleisti mūsų specialiųjų tarnybų darbo metodus, šaltinius. Mums reikia rasti tokį sprendimą, kad ir visuomenei pateiktume atsakymus, ir nepažeistume mūsų specialiųjų tarnybų gebėjimų toliau vykdyti savo darbą“, – teigė V.Bakas.

Jis taip pat sakė, kad NSGK surinkta papildoma informacija, apklausti liudytojai leidžia daryti išvadą, kad Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui pateikta VSD informacija apie M.Bastį nekelia abejonių.

„Akivaizdu, kad jeigu ponui Basčiui būtų suteiktas leidimas dirbti su valstybės paslaptimi ir jeigu jis šiandien būtų Seimo pirmininko pavaduotojas, tokia situacija neatitiktų valstybės interesų“, – tvirtino Seimo komiteto vadovas.

Laikinosios tyrimo komisijos statusą turintis NSGK planuoja penktadienį į posėdį dar pasikviesti M.Bastį. Anot V.Bako, anksčiau nespėta jo paklausti visų norimų dalykų. Be to, dar užprašyta informacijos iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ir VSD. Pirmosios prašoma duomenų apie buvusius pradėtus tyrimus, susijusius su VSD medžiagoje minimais asmenimis, antrosios – konkretizuoti Seimo nario ir viešai minimų asmenų ryšių pobūdį.

„Komitete aptarėme galimus išvadų kontūrus. Išvados jau pradėtos rašyti, pirmadienį turėsime labai žalią projektą“, – žurnalistams sakė V.Bakas.

Seimas prieš porą savaičių opozicijos iniciatyva pavedė NSGK atlikti tyrimą, ar VSD medžiagoje nurodyti M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu nekelia grėsmės šalies saugumui.

Savo išvadą NSGK turi pateikti iki balandžio 14 dienos.

Dėl neigiamos VSD išvados Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis atsisakė išduoti leidimą M.Basčiui dirbti su visiškai slapta informacija. Dėl to M.Bastys pasitraukė iš Seimo vicepirmininko pareigų, suspendavo narystę Socialdemokratų partijoje.

Taip pat valdančiųjų iniciatyva M.Basčiui pradėtas apkaltos procesas, tačiau apkaltos komisija darbą laikinai sustabdė, kol tyrimą baigs NSGK.

M.Bastys traktuoja, kad bendravimas su VSD medžiagoje minimais asmenimis „galėtų būti vertinamas kaip nepageidaujami ryšiai Seimo nario etikos prasme“, tačiau ne grėsmė valstybės paslaptims. Parlamentaras sprendimą dėl jo patikros apskundė Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai.

Taip pat M.Bastys kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti tyrimą dėl VSD vadovo Dariaus Jauniškio ir išvadą rengusių darbuotojų galimo piktnaudžiavimo bei įgaliojimų viršijimo rengiant minėtą išvadą. Prokuratūra šį prašymą atmetė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius