Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 26

M.Stankūnas: daugiausia užsikrėtimų – mokyklinio amžiaus grupėje

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Mindaugas Stankūnas savo paskyroje „Facebook“ aptarė naują užsikrėtimų koronavirusu rekordą. Praėjusią parą nustatyta 9490 naujų COVID-19 atvejų, 12 žmonių mirė, rodo trečiadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys. Tai didžiausias iki šiol registruotas paros naujų atvejų skaičius Lietuvoje. Pastarąjį kartą rekordinis atvejų skaičius fiksuotas prieš savaitę, kai nustatyta 7,2 tūkst. atvejų.
Žmonių eilė prie Covid mobilaus patikros punkto Vilniuje
Žmonių eilė prie Covid mobilaus patikros punkto Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šiandien buvo pranešta apie dar kartą pagerintą naujų COVID-19 atvejų rekordą. Tačiau pažiūrėjus į atvejų skaičius pagal amžiaus grupes, tai matome, kad daugiausiai COVID-19 užsikrėtimų nustatoma mokyklinio amžiaus (10-19 m.) grupėje (melsva linija).

Taip pat daug atvejų yra jų „tėvelių (30-39 m. ir 40-49 m.) bei vaikų iki 10 metų grupėse. Ir nors moksliniai duomenys rodo, kad omikron sąlygoja lengvesnę ligos eigą, tačiau tai nėra „paprasčiausia sloga“. Tad svarstau, ar nebūtų verta pagalvoti apie trumpą „peršokimą į nuotolį“.

Nes atrodo, kad ir tam laikas, sakyčiau, gana tinkamas. Ką tik baigėsi rudens pusmetis, o ir žiemos atostogos (vasario 14-18) nėra „už kalnų“. Gal tai labai nesutrukdytų mokimosi procesui, bet „kreivę paplokštinti“ turėtų“, – rašo M.Stankūnas.

Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius taip pat teigė, kad staigus užsikrėtimų skaičiaus augimas kol kas didesnės grėsmės nekelia.

„Keturių nulių zona jau ranka pasiekiama, o savaitinis augimas vis dar apie 50 proc. Sveikinu laboratorijų darbuotojus, tikrai nesitikėjau, kad tokius atvejų skaičius įmanoma pasiekti.

Bet ligoninės vis tiek nesipildo. Reikia turėti omenyje kad ligonių pildymąsi reikia lyginti su atvejų skaičiais prieš savaitę, tai tas 50 proc augimas šiek tiek gąsdina, bet kol kas vis daugiau optimizmo, kad ši banga sveikatos apsaugos sistemos bent jau kol kas nepalies. Tai kai galų gale bus pasiektas atvejų pikas, bus galima lengviau atsikvėpt“, – savo paskyroje „Facebook“ rašo V.Zemlys-Balevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius