Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 26

M.Strioga apie naująją COVID atmainą: „Kils nauja pandemijos banga? Nesinorėtų“

Biomedicinos mokslų daktaras, onkoimunologas Marius Strioga teigia, kad naujoji koronaviruso atmaina kelia susirūpinimą, nes gali pasižymėti keliomis svarbiomis savybėmis: atsparumu jau esamam imuniniam atsakui bei gebėjimu sparčiai plisti. Mintimis apie omikron pavadintą viruso atmainą jis pasidalijo feisbuke.
Marius Strioga
Marius Strioga / Redakcijos archyvo nuotr.

M.Strioga rašo: „Įtarimus ir nerimą kelia tai, kad Niu atmainos spyglio baltyme yra daug mutacijų (32, iš jų 10 – prie receptoriaus besijungiančioje srityje):

  • visgi vien tik mutacijų gausa dar nereiškia, kad jos lems didesnį naujos atmainos plitimo potencialą ir atsparumą neutralizuojantiems antikūnams;
  • svarbu, kurioje konkrečiai spyglio baltymo vietoje tos mutacijos yra, ir kiek jos keičia baltymo erdvinę struktūrą;
  • taip pat yra prielaida, kad mutacijų gausa niu atmainos genome gali sukelti tolesnį genetinį nestabilumą, virstantį ne pranašumu, o atsigręžiančiu pries pačią niu atmainą;
  • į šiuos klausimus bus atsakyta – per artimiausias 10 dienų tikimasi kultivuoti pakankamus niu atmainos kiekius būtinų tyrimų atlikimui;
  • taip pat itin svarbūs besikaupiantys epidemiologiniai duomenys šalyse, kur ši atmaina bando siautėti.“

Anot mokslininko, jei naujosios atmainos minėtos savybės bus patvirtintos, tuomet ji turi realią galimybę nugalėti delta atmainą konkurencinėje kovoje už būvį natūralios atrankos proceso metu.

„Šiuo metu didžiausią atsparumą neutralizuojantiems antikūnams turi beta atmaina, bet ji nepasižymi dideliu plitimo potencialu (nedaug viršija originalios viruso padermės užkrečiamumą), todėl delta atmaina ją nugalėjo savo skvarbumu“, – teigia jis.

Be to, pastebi mokslininkas, labiausiai plintanti yra delta atmaina, tačiau ji nepasižymi reikšmingu atsparumu antikūnų neutralizuojančiam poveikiui, todėl nuo jos galima pakankamai efektyviai apsiginti skiepijantis.

„Jei naujoji niu atmaina tikrai turi tiek beta, tiek delta atmainų privalumus, tada galime turėti reikalų. Kils nauja pandemijos banga? Nesinorėtų“, – rašo jis.

M.Strioga taip pat atkreipė dėmesį, kad naujoji viruso atmaina susiformavo Afrikoje – mažiausiai vakcinuotame žemyne.

Vis dėlto, pasak jo, yra požymių, kad niu atmainos spyglio baltymo mutacijos yra kumuliacinio pobūdžio, t.y. panašu, kad jos palaipsniui susidarė ilgalaikės infekcijos metu neimunizuotame imunosupresuotame organizme.

„Pirmasis niu atmainos atvejis Europoje nustatytas neskiepytai jaunai moteriai Belgijoje, kuri 2021-11-11 grįžo iš Egipto per Turkiją, o ligos simptomai pasireiškė 2021-11-22. Abejojantiems vakcinacijos poreikiu ir nauda, siūlau dar kartą pasverti visus argumentus ir priimti tinkamą sprendimą“, – feisbuke rašo M.Strioga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius