Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 09

Marijampolėje rastos unikalios A.Ramanausko-Vanago nuotraukos iš jo mokytojavimo laikų

Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos muziejaus archyvuose rastas nuotraukų albumas su iki šiol nežinotomis partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago nuotraukomis, darytomis 1942–1943 m. Nuotraukų autentiškumą antradienį patvirtino Seimo narys, partizaninio pasipriešinimo laikotarpį tyrinėjęs istorikas Arvydas Anušauskas.
Marijampolės gimnazijoje rasta nuotrauka
Marijampolės gimnazijoje rasta nuotrauka / Benjamino Mašalaičio "Facebook" paskyros nuotr.

Albume yra apie šimtas nuotraukų, darytų 1942–1943 m. Alytaus mokytojų seminarijoje, kurioje dėstė tuomet dar tik būsimasis partizanų vadas A.Ramanauskas.

Nuotraukų albumą su seminarijos mokinių ir mokytojų nuotraukomis 2017 m. pabaigoje tyrinėdamas Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos muziejaus archyvus rado marijampolietis istorikas Benjaminas Mašalaitis.

Benjamino Mašalaičio "Facebook" paskyros nuotr. /Marijampolės gimnazijoje rasta Alytaus mokytojų seminarijos nuotrauka
Benjamino Mašalaičio "Facebook" paskyros nuotr. /Marijampolės gimnazijoje rasta Alytaus mokytojų seminarijos nuotrauka

15min B.Mašalaitis teigė iškart supratęs, kad albume turėtų būti užfiksuotas ir partizanų vadas. Tačiau paaiškėjo, kad atpažinti jį ne taip ir lengva.

„Albume vyravo portretinės gimnazistų nuotraukos, tačiau būta ir kelių dešimčių grupinių nuotraukų. Jas darant pozavo pedagogai, jų daug nufotografuota ir pamokų metų. Nugarėlėse buvo nurodytos datos, bet kitokių įrašų beveik neradome. Be abejonės, tarp mokytojų, kurių ten užfiksuota 15–20, turėjo būti ir A.Ramanauskas, tačiau jo identifikuoti neturėjome kompetencijos. Labai jau vienodi tie vyrai buvo ir drabužiais, ir šukuosena, ir amžiumi“, – pasakojo B.Mašalaitis.

B.Mašalaitis 15min sakė tikėjęsis, kad rasti žmogų, galintį nuotraukose atpažinti A.Ramanauską-Vanagą, nebus sunku. Visgi realybė pasirodė kitokia.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Adolfo Ramanausko-Vanago valstybinių laidotuvių ceremonija
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Adolfo Ramanausko-Vanago valstybinių laidotuvių ceremonija

„Tai pažadėjo padaryti Lazdijų krašto muziejaus direktorė ir vienas istorikas. Deja, direktorė susitikti sutartomis dienomis negalėjo, nes susirgo, o istorikas negavo pinigų komandiruotei... Kadangi albumo istorija vedė į Alytaus mokyklą, tam daugiau dėmesio negalėjo skirti ir Marijampolės gimnazija. Dar tuomet išsiaiškinau, kad Marijampolėje gyvenantis A.Ramanausko brolis bei kiti giminaičiai nuotraukose saviškio nebūtų atpažinę“, – apie kilusius sunkumus pasakojo B.Mašalaitis.

Albumas kuriam laikui grįžo į užmarštį, vėl atgulęs Marijampolės Rygiškių Jono muziejaus gimnazijos archyvuose.

Tačiau A.Ramanausko-Vanago laidotuvės ir visuomenėje kilęs susidomėjimas partizanų vadu B.Mašalaitį paskatino dar kartą pabandyti rasti specialistą, kuris galėtų atpažinti A.Ramanauską-Vanagą Alytaus gimnazijos nuotraukų albume.

Benjamino Mašalaičio "Facebook" paskyros nuotr. /Užrašas ant Marijampolės gimnazijos muziejuje rastame albume esančios nuotraukos
Benjamino Mašalaičio "Facebook" paskyros nuotr. /Užrašas ant Marijampolės gimnazijos muziejuje rastame albume esančios nuotraukos

Ieškantis tokio specialisto jis pirmadienį paskelbė „Facebook“ tinkle. Šįkart paieškos buvo sėkmingos. B.Mašalaičio įrašą pastebėjusi LRT žurnalistė antradienį nuvyko į Marijampolę, kur nufotografavo albumą ir persiuntė nuotraukas Seimo nariui A.Anušauskui.

Šis, palyginęs nuotraukas, atpažino ir patvirtino, kad albume esančiose nuotraukose išties užfiksuotas A.Ramanauskas-Vanagas. Apie tai Seimo narys paskelbė savo „Facebook“ paskyroje.

„Kadangi turiu su kuo palyginti, atpažinau iš karto. Labai aiškiai matėsi A.Ramanauskas-Vanagas“, – 15min antradienį sakė A.Anušauskas, jis pridūrė, kad partizanų vadas užfiksuotas bent trijose skirtingose nuotraukose, tačiau ištyrus albumą gali paaiškėti, kad tokių nuotraukų yra ir daugiau.

A.Anušauskas 15min sakė besitikintis, kad ateityje albumas su nuotraukomis pateks į buvusiuose KGB rūmuose įsikūrusį Okupacijų ir laisvės kovų muziejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius