-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 12 14

Mažeikiškiai susikirto su butų administratoriumi – ar pagrįstas naujas mokestis?

Mažeikių gyventojai neseniai gavo sąskaitas, ant kurių antros pusės buvo išspausdintas sutikimas mokėti mokestį, kuris neva skirtas kažkokiais avarinei tarnybai išlaikyti. Butų administratorius avarinės tarnybos neturi. Gyventojai įtaria, kad toks mokestis stumiamas, nes pagaliau administratorius buvo priverstas sumažinti tarifą, ką padaryti delsė dar nuo gegužės mėnesio. „Admituro“ direktorius Antanas Barvydis tikino, kad jokie mokesčiai nebus renkami, jei gyventojai tam nepritars.
Dokumentas
Dokumentas

Mažeikų gyventoja teigia, kad jos iš užsienio grįžusi dukra, nuėjusi sumokėti mokesčių, pasidavė kasininkės spaudimui ir pasirašė kitoje sąskaitos pusėje atspausdintą sutikimą. Tai buvo daugiabučių administratoriaus „Admituro“ sumaketuota apklausa, kuria vadovaujantis norima įvesti papildomą mokestį.

Prievartinis sutikimas?

„Paaiškinau dukrai, kad ji negalėjo to daryti, nes nėra savininkė. Nuėjusi dukra ilgai kovojo, kol jos parašą panaikino. Buvo užsipulta, kad kitaip nebus šalinami įvairūs gedimai“, – pasakojo moteris.

Mažeikiškė teigia esanti įsitikinusi, kad įvesdama tokį naują ir pačių sugalvotą nepagrįstą mokestį butus administruojanti bendrovė tiesiog kompensuoja sau sumą, kurią netrukus praras – nuo sausio 1 dienos ministro įsakymu yra sumažinamas tarifas.

Tai turėjo būti padaryta dar šių metų gegužės mėnesį. Per šį laiką mažeikiškiai administratoriams permokėjo per 160 tūkst. eurų.

„Jie jau mus nuteikia, kad mūsų pačių balsų dauguma nulems jų sugalvotą mokestį. Kitaip tariant – žmonės yra prievartaujami vidury baltos dienos. Aš pasidomėjau – tie pinigai bus renkami ne į kaupimo fondą. Administratoriai galės nusirašyti, kur tik norės“, – tikino mažeikiškė.

Jos paskaičiavimais, daugiabutis namas, kuriame gyvena, per mėnesį turės sumokėti „Admiturui“ 103 eurus neva kažkokiai avarinei tarnybai išlaikyti. Pirma – administratorius tokios neturi. Antra – avarijos atveju gyventojai turėtų apmokėti visą sąskaitą – juk mokestis tik išlaikymui!

Sumos panašios

Gegužės pradžioje įsigaliojo aplinkos ministro įsakymas, pagal kurį techninės priežiūros tarifas mažeikiškiams ir visų kitų miestų daugiabučių gyventojams turėjo sumažėti nuo 5,2 iki 1,52 cento už kvadratinį metrą.

Lapkričio mėnesį tarybos posėdyje Mažeikių meras Antanas Tenys paprašė tarybos procesą dar pratęsti iki sausio 1 dienos.

Lapkričio mėnesį tarybos posėdyje Mažeikių meras paprašė tarybos procesą dar pratęsti iki sausio 1 dienos. Tokie delsimai daugelyje savivaldybių gyventojams kainuoja šimtus tūkstančių.

Mažeikiuose yra administruojami 326 daugiabučiai. „Tavo pastogė“ administruoja 53 namus, o „Admituras“ – 273 namus. Per septynis mėnesius, kol ministro įsakymas nebuvo vykdomas, gyventojai abiems administratoriams bendrai permokėjo per 160 tūkst. eurų.

Tai labai panaši suma, kurią naujuoju mokesčiu ketina susirinkti Mažeikių daugiabučių administratorius „Admituras“.

Apeinamas ministro įsakymas?

Apie nepagrįstai renkamą mokestį kaip apie apgaulę pirmoji socialiniuose tinkluose garsiai prabilo konservatorė Lina Rimkienė. Ji paskelbė, kad tai tiesiog yra apgaulė ir ragino gyventojus jokiu būdu nepasirašinėti ant sąskaitų išspausdintų „sutikimų“ su mokesčiu.

„Gyventojai, gavę atsiskaitymo lapelius, šį mėnesį kitoje pusėje gauna ir „balsavimo biuletenį“. Jei jį pasirašys, bus įvestas tarifas neegzistuojančiai tarnybai išlaikyti“, – rašė L.Rimkienė.

Ji taip pat išplatino teisės specialistų įžvalgas apie naujai renkamą mokestį. Ten skelbiama, kad tokia gyventojų apklausa iš esmės nėra teisėta ir neturėtų galioti.

Jos paskaičiavimais, jei daugiabučių administratorius privers žmones mokėti šį papildomą mokestį, kiekvieną mėnesį mažeikiškiai jiems sumokės bendrai per 23 tūkst. eurų.

Politikė tvirtina, kad ši suma yra artima tai, kurios administratoriai netenka nuo šių metų pabaigos dėl ministro įsakymu sumažinto tarifo.

L.Rimkienė netrukus Mažeikių savivaldybės turto skyriaus specialistai patvirtino, kad kaupimo fondas yra skirtas daugiabučio namo išlaikymui, atnaujinimui bei gedimų šalinimui. Jokiu būdu ne avarinės tarnybos išlaikymui.

„Jei balsuosime, taip kaip reikalauja „Admituras“, mokėsime ne už paslaugas, o už jų darbuotojų išlaikymą. Joks teisės aktas to nenumato. Gyventojai visada gali nuspręsti mokėti už konkrečias paslaugas, tada kai bus poreikis. Gyventojai visada gali pasirinkti kitą butų administratorių arba steigti bendriją“, – kalbėjo politikė.

Kitam administratoriui šio mokesčio nereikia

Kitos gerokai mažesnės Mažeikiuose veikiančios daugiabučių administravimo bendrovės „Tavo pastogė“ vadovas Antanas Naujokaitis tikina, kas pas juos naujų mokesčių nebus. Be to, šis administratorius turi savo avarinę tarnybą.

„Mes savo pinigus turime užsidirbti. Jokio papildomo mokesčio nesiruošiame įvesti. Su tarifo sumažinimu sutinkame. Gyventojams mokesčiai sumažės, o už avarijų šalinimą bus apmokama pagal atliktų darbų sąskaitą“, – teigė vadovas.

Supras tik mažeikiškis?

Tuo tarpu „Admituras“ savo internetiniame puslapyje skelbia, kad, vadovaudamiesi daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų administratoriaus veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimais, organizuoja balsavimo raštu procedūrą.

Balsavimas dėl bendrojo naudojimo objektų atnaujinimo pagal privalomuosius statinių naudojimo ir priežiūros reikalavimus. Balsavimas vyks iki gruodžio 31 dienos.

Jeigu gyventumėte Mažeikiuose, jūs suprastumėte. Kas gyvena Mažeikiuose, tie žino.

Įdomu tai, kad užpildytus biuletenius galima pristatyti į bet kurią UAB „Elotus“ kasą – gyventojai įtaria, kad būtent šiai bendrovei „Admituras“ parūpina darbų.

„Admituro“ direktorius Antanas Barvydis tikino, kad jokie mokesčiai nebus renkami, jei gyventojai tam nepritars.

Kam reikalingas šis mokestis? A.Barvydis tiksliai nepaaiškino – patikino kad viskas aiškiai surašyta internetiniame puslapyje ir pareikalavo klausimų raštu: „Jeigu gyventumėte Mažeikiuose, jūs suprastumėte. Kas gyvena Mažeikiuose, tie žino, jog daug metų renkame įmokas į kaupiamąjį fondą namų atnaujinimui – tai visiškai suprantamas racionalus sprendimas.“

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Mažeikiai
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Mažeikiai

Direktorius tikina, kad tarifo pasikeitimas ir būsimo mokesčio rinkimas niekaip nesusiję. Jis teigia, kad gyventojams yra tokia galimybė rinkti tikslines lėšas: „Išėmus iš techninės priežiūros tarifo aprašo darbų sąrašo avarijų lokalizavimą ir likvidavimą, siūloma apsispręsti gyventojus kaupti lėšas – kaip tai numatyta Vyriausybės nutarime.“

Direktorius pabrėžė, kad iki įsigalios rajono savivaldybės tarybos patvirtinti techninės priežiūros tarifai, avarinės tarnybos funkcijas sutartiniais pagrindais atlieka UAB „Elotus“ iš dabar galiojančio techninės priežiūros tarifo lėšų. Jo teigimu – galiojantys teisės aktai nenumato, kad administratorius pats privalo turėti savo avarinę tarnybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius