-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 14

Mažėnų kaimo geriamajame vandenyje – padidėjęs arseno kiekis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) praneša, kad centralizuotai tiekiamame geriamajame vandenyje Ignalinos r. Mažėnų kaime padidėjusį arseno kiekį. Žiniasklaidai išplatintame pranešime nurodoma, kad nustatyta arseno rodiklio vertė – 19,1 µg/l, kai norma – 10 µg/l.
Geriamo vandens čiaupas
Geriamo vandens čiaupas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gyventojai aprūpinti fasuotu geriamuoju vandeniu

Ignalinos r. Mažėnų k. gyventojams tiekiamas fasuotas geriamasis vanduo po 5 litrus, o viešai tiekiamą geriamąjį vandenį išimtinais atvejais leidžiama naudoti tik buitinėms reikmėms. VMVT specialistai paėmė geriamojo vandens mėginius arseno koncentracijai nustatyti iš Mažėnų k. vandenvietės, apie tyrimų rezultatus visuomenė bus informuota nedelsiant.

Utenos departamento Ignalinos skyrius pasiūlė Ignalinos r. savivaldybės administracijai surengti Ekstremalių situacijų komisijos posėdį, siekiant suderinti būtinus veiksmus žmonių sveikatai apsaugoti.

Arsenas yra plačiai paplitęs elementas

Arsenas į aplinką patenka natūralių terminių procesų metu ir dėl žmogaus veiklos, taip pat iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Arsenas kaip priedas, panaudojamas vario, švino lydiniuose, odų ir kailių konservacijai, stiklų nuskaidrinimui, vaistų, pesticidų, antiseptikų, dažų, puslaidininkių gamyboje. Arseno yra ir akmens anglies pelenuose.

Arsenas pasižymi stipriu bendratoksiniu, kumuliatyviniu (besikaupiančiu organizme), o taip pat, nors ir kiek žemesniu, kancerogeniniu ir mutageniniu bei neurotoksiniu poveikiu. Jis gali būti mažakraujystės, neuritų, odos uždegimų, nuplikimo, galvos skausmų, skrandžio-žarnyno, kvėpavimo takų, neuropatijos, anemijos, regėjimo, klausos, hemodinamikos sutrikimų ir kitų neigiamų pasekmių priežastimi.

Arsenu apsinuodijama, kai vartojamame vandenyje yra ypač didelė arseno koncentracija (21,0 µg/l). Arsenas per placentą gali patekti į dar negimusio kūdikio organizmą, todėl nėščioms moterims, nuolat vartojančioms arsenu užterštą geriamąjį vandenį, padidėja persileidimo, priešlaikinio gimdymo, negyvo vaisiaus gimimo rizika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius