Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 12 14

Medikai turi neigti pramanus: COVID-19 pacientams skiriamas vaistas ne kenkia, o gelbsti

Didėjantys užsikrėtusiųjų koronavirusu ir mirusiųjų nuo COVID-19 skaičiai skatina žmones kurti vis įmantresnes sąmokslo teorijas. Lietuvos interneto erdvę pasiekęs vaizdo įrašas iš Latvijos „įkvėpė“ naujai versijai, kodėl ši liga nuvaro į kapus, – esą kaltas tam tikras ligoninėje gaunamas medikamentas. „Visiška nesąmonė!“ – vienareikšmiškai tokius samprotavimus vertina mūsų šalies medikai ir pabrėžia, kad be reikalo tokie vaistai niekam neskiriami.
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr.

Daugiau nei 20 min. trukmės įrašas prieš kelias dienas pasirodė socialiniame tinkle „Facebook“. Jauna moteris sklandžia, bet dosniai keiksmažodžiais paįvairinta rusų kalba pasakoja apie situaciją ligoninėje, kurioje sako dirbanti jau 7 metus. Kilus pandemijai, ligoninė buvo paversta į COVID-19 gydymo įstaigą, tad ji esą iš arti mato visą gydymo procesą, nors prasitaria nesanti gydytoja, tik žemesnio lygio darbuotoja.

Vaizdo įraše neminimas kalbančiosios, kuri sėdi gatve važiuojančiame automobilyje, vardas (tiesa, vėlesniuose įrašuose, susietuose su šiuo, ji vadinama Marina), nenurodyta jokia informacija, kad moteris – pakankamai kompetentinga dalintis komentarais gydymo tema. Iš pirmo žvilgsnio galima pagalvoti, kad piešiama situacija Rusijoje, bet kiek vėliau ji pamini kalbanti apie Latviją, įterpia kelis latviškus žodžius.

Nuotr. iš „Facebook“/„Facebook“ suskubo ištrinti įrašą, bet jį vėl galima rasti socialiniame tinkle
Nuotr. iš „Facebook“/„Facebook“ suskubo ištrinti įrašą, bet jį vėl galima rasti socialiniame tinkle

Marina pasakoja, kad plaučių uždegimas ligoninėje nebuvo reta diagnozė. Tokie pacientai būdavo gydomi, paprastai būklė pagerėdavo ir pasveikę žmonės keliaudavo namo.

„Taip buvo iki sušikto kilerio-19 (nuo anglų kalbos žodžio killer – žudikas – red. past.). Kai tik perdarė mūsų kliniką į COVID-19 ligoninę, prasidėjo keisti dalykai, – dėstoma įraše. – Atvyksta pacientas, kalba, valgo, praeina kažkiek laiko, pacientui pablogėja. Kodėl? Nes, bl…, prisidėjo kažkokie labai keisti vaistai, kurių mes niekada nenaudojome.“

Pacientams esą suleidžiama vaistų „Nimbex“, jie nebegali kvėpuoti patys, tad tenka griebtis dirbtinės plaučių ventiliacijos ir taip dirbtinai didinama mirčių statistika.

Stop kadras/Latvijos ligoninės darbuotoja prisistatanti Marina iškėlė naują versiją, kodėl žmonės miršta nuo COVID-19
Stop kadras/Latvijos ligoninės darbuotoja prisistatanti Marina iškėlė naują versiją, kodėl žmonės miršta nuo COVID-19

Nuoroda į vaizdo įrašą praėjusią savaitę pasidalijo vienas Nidos gyventojas. „Šitam video užsimenama, kad ligoninėje besigydantiems nuo karūnos pradėta masiškai leisti vaistas Nimbex. Pasidomėjau apie šitą vaistą.... Pasidomėkite ir jūs. Todėl eilinį kartą supratau, jog nuo karūnos mirštama tik ligoninėse…“ – brūkštelėjo jis „Facebook“ prie nuorodos į video, kurį dėl pasipylusių pranešimų apie melagingą informaciją socialinis tinklas pašalino (kalba netaisyta – red. past.).

Nuotr. iš „Facebook“/Abejonėmis dėl COVID-19 ligoniams skiriamo vaisto pasidalino mažiausiai 800 žmonių
Nuotr. iš „Facebook“/Abejonėmis dėl COVID-19 ligoniams skiriamo vaisto pasidalino mažiausiai 800 žmonių

Įrašas įplieskė diskusiją apie gydymą nuo COVID-19, skiepus ir net „Facebook“ politiką blokuoti melagienas. Nė vienam komentatoriui nekilo mintis paieškoti mokslinės informacijos apie įraše minimą vaistą, pasidomėti, kaip siūlė įrašo autorius, kam jis skirtas, suabejoti Marinos žodžiais.

Dar daugiau – daugiau nei 800 žmonių pasekė nidiškio pavyzdžiu ir suskubo dalintis įrašu. Tiesa, jau tuomet, paspaudus pateiktą nuorodą, jo nebuvo galima rasti. Bet vaizdo įrašas buvo perkeltas į kitą vietą, tad nidiškis patikslino adresą, kuriuo jį galima rasti.

Vaistas reikalingas gelbstint ligonį

Medikamentas „Nimbex“, kurio generinis pavadinimas – cisatracurium besilate, išties egzistuoja. Šis tirpalas Lietuvoje buvo įregistruotas dar 1998 metais, tačiau įtrauktas tik į riboto poreikio vaistų sąrašą. Beje, kaip nurodyta vaistų informacinės sistemos tinklalapyje, nuo šių metų spalio didmeninės vaistų prekybos įmonės šio medikamento netiekia.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos patarėja, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų gydytoja – klinikinė farmakologė Simona Stankevičiūtė pasakojimą, esą COVID-19 susirgusiems ligoniams masiškai skiriamas šis vaistas ir žmonės dėl to miršta, įvertino vienareikšmiškai: „Visiška nesąmonė!“

Anot jos, „Nimbex“ išties yra mūsų vaistų registre, naudojamas ligoninėse narkozei ir nesukelia mirčių.

„Tai yra vaistas, leidžiamas tik į veną. Jo suleidus raumenys atsipalaiduoja, – aiškino portalo 15min pašnekovė. – Žinia, diafragma irgi yra raumuo. Kai pacientą intubuojame, tai yra jis dirbtinai su aparatu ventiliuojamas, būtina sinchronizacija su aparatu, todėl reikia suleisti raumenų relaksanto.“

Jis naudojamas tiems pacientams, kurie intubuojami ir ventiliuojami. Niekada nebus skiriamas bet kaip.

Minėtas medikamentas, kurio tiesiog panorėjęs vaistinėje nenusipirksi, šiaip sau nėra skiriamas. S.Stankevičiūtė kaip pavyzdį pateikė tokią situaciją: chirurgui norint prapjauti pilvą ir turėti daugiau vietos operacijai atlikti, reikia atpalaiduoti ligonio raumenis.

Tai būtina ir COVID-19 sergantį žmogų prireikus prijungti prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato ar atlikti skubią intubaciją. Nors žmogui būna sunku kvėpuoti, kūnas nevalingai priešinasi tokiai intervencijai, tad būtina atpalaiduoti diafragmą, kad ji nustotų dirbti.

„Tikrai ne visiems naudojama, – tikino medikė. – Pati dirbu COVID skyriuje. Jis naudojamas tiems pacientams, kurie intubuojami ir ventiliuojami. Niekada nebus skiriamas bet kaip. Jei atpalaiduosime žmogui raumenis, jis tikrai negalės kvėpuoti. O kai įsikišti reikia, reikia padėti. Kad tas aparatas veiktų, kad žmogus nesipriešintų, raumenys turi netrukdyti aparatui už jį kvėpuoti.“

Plaučių ventiliacija – dėl prastos būklės, o ne atvirkščiai

Moksliškai šis medikamentas vadinamas bisbenziltetrahidroisokvinoliniumu, o prekinį pavadinimą „Nimbex“ gavo sutrumpinus frazę „excellent Neuromuscular blocker“ (angl. puikus nervų-raumenų blokatorius) ir įterpus raidelę i.

Kaip nurodoma farmacinės informacijos tinklalapyje RxList, jis naudojamas bendrajai anestezijai, kai reikia atlikti intubaciją suaugusiesiems ir vaikams nuo 1 mėnesio iki 12 metų amžiaus, siekiant atpalaiduoti raumenis per chirurginę operaciją ar atliekant dirbtinę plaučių ventiliaciją.

Lietuvos vaistų informacinės sistemos tinklalapyje rašoma, kad „Nimbex“ priskiriamas raumenis atpalaiduojančių, vadinamųjų miorelaksantų, vaistų grupei: „Jis plačiai vartojamas suaugusiems žmonėms ir vaikams, vyresniems kaip 1 mėnuo, įvairių chirurginių operacijų, tarp jų ir širdies, metu. „Nimbex“ taip pat vartojamas, kad būtų lengviau įkišti vamzdelį į trachėją (intubuoti), kai reikalingas dirbtinis kvėpavimas. Jis gali būti naudojamas suaugusiems žmonėms, taikant intensyvios terapijos priemones“.

Dirbtinės plaučių ventiliacijos, kuri, pagal minėtos Marinos samprotavimus, taikoma žmonėms, gavusiems dozę „Nimbex“, prireikia kritiniais atvejais. Kaip tik būtent dėl tokios pagalbos, padedančios paciento plaučiams gauti deguonies ir sustiprinančios jo galimybes išgyventi, reikia suleisti šio medikamento, o ne atvirkščiai.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, keturi iš penkių užsikrėtusiųjų koronavirusu išsikapsto be specialaus gydymo ir dauguma, ypač vaikai bei jaunesni žmonės, perserga lengvai. Bet kai kurių sveikata sušlubuoja stipriai ir kas penktas atsiduria ligoninėje.

Kaip straipsnyje apie dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus paaiškina britų visuomeninis transliuotojas BBC, šiais sunkiausiais atvejais virusas pažeidžia plaučius, deguonies kraujyje lygis nukrenta, o ligoniui tampa sunku kvėpuoti. Siekiant palengvinti jo būklę, naudojamas ventiliatorius, kuris padeda į plaučius įpūsti daugiau oro ir aprūpinti organizmą deguonimi.


Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius