Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2023 10 12

Uniformuotieji – ne „Hamas“ teroristai, sulaikytieji – ne Izraelio generolai

Neilgai truko, kol po grupuotės „Hamas“ atakų prieš Izraelį internete imtos platinti melagingos naujienos apie šiuos įvykius. Vienas vaizdo įrašas, kuriame neva užfiksuoti teroristų sučiupti Izraelio generolai, visai nesusijęs su prasidėjusiu karu.
Antrankiai
Antrankiai / „photos.com“ nuotr.

Susidomėjo milijonai

„Twitter“ paskelbtame vaizdo įraše rodomi neva „Hamas“ suimti Izraelio generolai. Jame matomi karių iš automobilių išsodinami trys vyrai.

Interneto vartotojas ar vartotoja, pasidalijęs pusės minutės trukmės vaizdo įrašu, paaiškino ir kas vyksta.

„NAUJAUSIA INFORMACIJA: „Hamas“ kovotojai paėmė į nelaisvę kelis aukšto rango Izraelio generolus“, – teigiama aprašyme.

Ekrano kopija iš „Twitter“
Ekrano kopija iš „Twitter“

Įrašas vos per porą dienų sulaukė 1,8 mln. peržiūrų, nors daugumoje populiariausių komentarų pažymėta, kad šie kadrai visai nesusiję su Izraelio konfliktu.

Vaizdo įrašu dalijasi ir lietuviai. „Hamas" kovotojai paėmė į nelaisvę kelis aukšto rango Izraelio generolus, keli sunaikinti vietoje“, – prie įrašo pakomentavo vienas „Facebook“ vartotojas.

Skelbiama, kad šiuo metu „Hamas“ kovotojai įkaitais jau yra paėmę apie 150 asmenų, dauguma jų – civiliai. Bet iš tiesų įraše rodomi ne grupuotės suimti asmenys.

Įrašas su Izraeliu nesusijęs

Vaizdo įraše matomi Azerbaidžano saugumo tarnybos suimti armėnų separatistų Kalnų Karabache lyderiai.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Ant pareigūnų krūtinių aiškiai matomos raidės DTX – Azerbaidžano valstybės saugumo tarnybos ženklas. Tarnybos pavadinimas azerbaidžaniečių kalba yra Dövlət Təhlükəsizlik Xidməti, taigi akivaizdu, kad DTX yra pirmosios kiekvieno žodžio raidės.

Uniformų su tomis pačiomis raidėmis nuotraukas galima rasti ir kituose straipsniuose.

Ekrano kopija iš „Azer News“
Ekrano kopija iš „Azer News“

Be to, ant karių rankovių aiškiai matoma Azerbaidžano valstybės vėliava.

Apie šį suėmimą Azerbaidžano naujienų portalas news.az pranešė spalio 5 d. Pagrindinėje publikacijos nuotraukoje matyti tų pačių asmenų veidai, prie straipsnio pridėtas ir tas pat vaizdo įrašas, kuris paplito „Twitter“.

Ekrano kopija iš „news.az“
Ekrano kopija iš „news.az“

Šį vaizdo įrašą galima rasti ir Azerbaidžano saugumo tarnybos kanale platformoje „YouTube“. Vaizdo įrašo pavadinimas skelbia: „Asmenys, organizuojantys nelegalių ginkluotų grupuočių veiklą Karabache, buvo suimti“.

Straipsnyje ir vaizdo įrašo aprašyme pateikta daugiau informacijos apie suėmimą ir įraše matomus asmenis – Arkadi Arshaviri Ghukasyaną, Bako Sahaki Sahakyaną ir Davitą Rubeni Ishkhanyaną.

Teigiama, kad eidami vadinamųjų Kalnų Karabacho Respublikos prezidentų ir laikinojo prezidento pareigas, jie kūrė ginkluotas grupuotes, pažeisdami Azerbaidžano Respublikos teisės aktus – organizavo jų veiklą, aprūpino šias neteisėtas ginkluotas grupuotes ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis, karine įranga ir technika.

Be to, organizavo reidus prieš įstaigas, organizacijas ir asmenis, dėl ko žuvo žmonių ir kilo kitų sunkių padarinių.

Skelbiama, kad šie asmenys taip pat neteisėtai įgijo, perdavė, laikė, gabeno šaunamuosius ginklus ir jų dalis, šaudmenis, sprogmenis. Jie esą tai darė puikiai žinodami, kad pinigus ir kitą turtą šios ginkluotos grupuotės tiesiogiai ar netiesiogiai panaudos teroro aktams vykdyti.

15min verdiktas: melas. Vaizdo įraše matyti ne „Hamas“ sučiupti Izraelio generolai, o Azerbaidžano saugumo tarnybos suimti armėnų separatistų lyderiai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius