-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 10

Melagienų kūrėjai klastoja portalo 15min naujienas ir taip bando sėti baimės jausmą

Pastaruoju metu sparčiai blogėjant koronaviruso pandemijos situacijai Lietuvoje kyla nauja dezinformacijos banga socialiniuose tinkluose. Žmonės ne tik skelbia jokiais faktais neparemtas nuomones ir gąsdinimus, kuriuos kai kurie priima kaip faktus, bet ir klastoja žiniasklaidos turinį. Socialiniame tinkle „Facebook“ pastarosiomis dienomis dalijamasi esą portalo 15min straipsniais, nors komentatoriai iškart siūlo jais netikėti, atkreipia dėmesį į akivaizdžiai paredaguotas nuotraukas ir rašybos klaidas. 15min laikinasis vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius konstatuoja, kad socialiniuose tinkluose platinamos neva 15min straipsnių antraštės yra negrabiai padarytos klastotės.
Melagienų kūrėjai nepatingėjo suklastoti portalo 15min titulinį puslapį
simonyte fake

Redaktorius: 15min niekada neskelbė tokios naujienos

„I.Šimonytė pritaria masiniam skiepyjimui nuo Covid net jei asmuo ir nesutiktų. Tą užtikrins Karo Policija.“ – trečiadienį „Facebook“ vartotojas Giedrius Sasnauskas, kuris savo anketoje skelbiasi esąs Akmenės gyventojas, savo visiems prieinamoje paskyroje „Facebook“ pasidalino straipsnio su tokia antrašte nuotrauka.

Suklastota 15min antraštė
Suklastota 15min antraštė

Pati pirma komentatorė sureagavo necenzūriniu žodžiu, adresuotu paskirtajai premjerei Ingridai Šimonytei. Bet jau po kelių minučių tarp komentarų pasirodė įspėjimas – „Feikas (melagiena – red. past.). Neplatinkit.“, tą patį parašė dar keli. Panašu, kad mažai kas į tai atkreipė dėmesį, nes žmonės ne tik toliau piktinosi, bet ir suskubo dalintis nuotrauka.

Per mažiau nei parą ja pasidalino 1,9 tūkst. „Facebook“ vartotojų. Tik vienas kitas suabejojo: „Kažkaip netikiu, toks pareiškimas būtų sukėlęs skandalą.“ Pora komentatorių tiesiai šviesiai rėžė įrašo autoriui: „Ar tau su proteliu viskas gerai, kad tokiomis nesąmonėmis daliniesi?“, „Rimtai ta š..ą platinat? Laikiau jus protingesniu. Klydau. Gaila.“ Į tai jis atkirto: „Aš nesu to kūrinio autorius, čia gera diskusija Lietuvos gyventojams.“

Nė vienas komentatorius neatkreipė dėmesio, kad antraštėje – begalė klaidų. Jau vien tai turėjo sukelti abejonę „straipsnio“ autentiškumu. Žodis „skiepijimas“ rašomas ne su Y, ligos pavadinimas paprastai rašomas COVID-19, prieš „net“ reikėtų kablelio, Karo policijos pavadinime reikia tik vienos didžiosios raidės. Padėti net du taškai, nors žurnalistams dar universitete patariama antraštėse vengti skyrybos ženklų, ypač taškų. Jokia antraštė nebaigiama tašku – tai yra pavadinimas, ne paprastas sakinys.

Nors šios „žinios“ šaltinis nenurodytas, nuotraukoje užfiksuotas vaizdas itin panašus į naujienų portalo 15min titulinį puslapį.

15min niekada neskelbė tokios naujienos, – pažymėjo laikinai portalo vyr. redaktoriaus pareigas einantis Raimundas Celencevičius. – Kad tai klastotė, rodo ir rašybos klaidos bei taškas pavadinimo pabaigoje, kurio nei 15min, nei kituose portaluose nebūna.

Sunku pasakyti, kodėl žmonės imasi kurti tokias klastotes ir ką jie tuo nori pasiekti. Galbūt apmalšinti savo baimes ar su kitais pasidalinti savo nerimu dėl pandemijos pasekmių.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius

Ne tik šiuo atveju, bet ir kitais klastotojai, sukčiai bando nesėkmingai naudotis 15min vardu, nes 15min yra kokybiškos žiniasklaidos etalonas, patikimas naujienų šaltinis, ypač daug dėmesio skiriantis melagingų naujienų demaskavimui bei dezinformacijos užkardymui.“

Piktinosi net nepaieškoję straipsnio

Viena iš pasidalinusiųjų nuotrauka pridėjo tokį komentarą (kalba netaisyta – red. past.): „Uoyyyy nymagu

Dasigyvenom

P. S ponai ir ponios-pasidalinau šituo, nes esu prieš bet kokią prievartą ir karinę diktatūrą. Esu už laisvą apsisprendimą rinktis, nes žinau, kas geriau man. Jei tai feikas, tai labai gaila, kad tokie kuriami, nes iš esmės tai niekuo nesiskiria nuo kito melo.“ Beje, šis įrašas jau pašalintas, bet jis suspėjo sulaukti 45 komentarų, juo buvo pasidalinta beveik 30 kartų.

Moters draugai, nė nesivargindami susirasti straipsnį internete ir perskaityti, suskubo reikšti nuomonę. „Iškrito iš medžio?“, „Pasaulio pabaiga“, „Genocidas“, „Koncentracijos stovyklos atidarymas????“, „Kitko ir nereikia tikėtis“, „Baltarusijoje didesnė demokratija“, „O tai jei aš pasipriešinsiu, mane nušaus? O jei pabėgsiu, ieškos kaip nusikaltėlės?“, „Aš priešinsiuos, nė už ką. Skiepas tai ir yra virusas“, – piktinosi vienas per kitą.

Tik septynioliktas komentatorius įspėjo: „Čia FAKE NEWS, tokio straipsnio 15MIN nerašė“. Kitas atkreipė dėmesį, kad parsisiuntus ir prisiartinus nuotraukos apatinį kairį kampą, matyti erdvinis neatitikimas. „Kažkas padirbėjo su nuotraukų redagavimo programa“, – konstatavo jis.

Vienas komentatorius suabejojo „naujienos“ autentiškumu, nes paieškoje nieko panašaus neaptiko, nors gretimą straipsnį nesunkiai surado.

Kažkam pasidomėjus informacijos šaltiniu, įrašo autorė parašė supratusi, kad tai – 15min, nors ten, kur rado nuotrauką, esą buvo nurodyta, kad straipsnis ištrintas. Į diskusiją įsitraukusi komentatorė pabrėžė, kad nebuvo jokio pirminio šaltinio ir niekas nieko neištrynė, nes originalaus straipsnio su ta pačia I.Šimonytės nuotrauka antraštė buvo kita.

„Kaip ir panašus darbas, taip rašo autorius, šitą feiką (melagieną – red. past.) nuotraukoje padaręs, užtruko kelias minutes. Yra ir daug kitų pavyzdžių, kaip tai daroma“, aiškino ji ir parodė kokybiškesnę klastotę – nuotrauką su tariamai portale 15min publikuotu vaizdo įrašu „Nuo COVID-19 paskiepytai britei 5G pagalba įdiegta roboto siurblio operacinė sistema“. Patikrinti šio antraštės autentiškumą užtrunka vos sekundę – „Google“ nei straipsnio, nei vaizdo įrašo su ja neranda.

Suklastota 15min antraštė
Suklastota 15min antraštė

Brūkštelėjusi, kad tai tėra melagiena, dar viena komentatorė pridėjo nuotrauką, kuriame paaiškinta: „Kažkas sukūrė šitą feiką, ir jis masiškai plinta. Žmonės aklai užkimba ir juo dalinasi net nepabandę patikrinti, ar tai yra tiesa. Tikrinau, ir tokio straipsnio nėra.“

Ši suklastota antraštė sukurta iš 15min paskelbtos naujienos „Nuo COVID-19 paskiepyta pirmoji pacientė – 90 m. sulaukusi senolė“.

Socialiniuose tinkluose plinta ir daugiau suklastotų 15min antraščių. Štai žemiau esanti antraštė suklastota iš 15min paskelbtos naujienos „I.Šimonytė kreipėsi į S.Skvernelį prašydama griežtinti karantiną, jis nesutinka: nėra racionalių pasiūlymų

Suklastota 15min antraštė
Suklastota 15min antraštė

Bando sukurti baimės jausmą

„Višta įkelia feikinį briedą, keliasdešimt idiotų piktinasi, – nerinkdamas žodžių apibendrino vienas komentatorius. – Už panikos kėlimą ir dezinformaciją ir baudžiamoji atsakomybė numatyta, „okultiste“.“ Mat nuotrauka pasidalijusi moteris nurodo baigusi Okultines studijas.

Grupės „Vakcina nuo vatnikų“ įkūrėjai ketvirtadienį paskelbė sulaukę bent dešimties žinučių šia tema.

„Kas čia įvyko? – retoriškai klausia jie ir atsako. – Matome telefonu nufotografuotą straipsnį, neva mus priverstinai skiepys. Nufotografuota, nes siekiama sukurt realumo pojūtį. Kai padaromas screenshot’as, tada daugiau įtarumo, jog fotografija gali būti pamanipuliuota, o čia gi reali fotografija, atrodo tikra.“

Kartu primenama, kad niekas per jėgą neskiepys. „Gali nebent atsirasti verslų (tarkim, avialinijos), kurios dėl kitų vartotojų saugumo neleis naudotis paslaugomis. Bet jūs turėsite pasirinkimą.“

Karo policijos įstatymas taip apibrėžia jos kompetenciją: „Vykdydama šio įstatymo nustatytus uždavinius ir funkcijas, karo policija turi įgaliojimus: karinėse teritorijose ir kariniame transporte – visų asmenų atžvilgiu; kitose teritorijose – karių atžvilgiu, taip pat asmenų, darančių nusikalstamas veikas ar kitus teisės pažeidimus prieš karius, krašto apsaugos institucijas ir jų valdomą ar naudojamą turtą, atžvilgiu.“

Taigi karo policija gali atlikti tam tikrus veiksmus, siekiant užkardyti ar atskleisti neteisėtas veikas ir tik karinių subjektų, objektų bei situacijų atžvilgiu. „Skiepyjimas tikrai neįeina į kariuomenės pareigas“, – cituojant klaidingą antraštę, pažymima grupėje.

Jos iniciatorių žodžiais, paprastiems piliečiams yra policija, bet esą niekas nesiruošia naudoti smurto. „Dėl ko kyla mintys, jog valdžia specialiai skriaus savo šalies piliečius? Liūdna, jei žmonės jaučiasi taip nesaugiai.

Parašykite savo pažįstamiems, kurie dalinasi šia naujiena, nes pasitikėjimo Lietuvos institucijomis griovimas yra rimtas reikalas. Žmonės neturėtų bijoti savo valdžios, o tokių naujienų kūrėjai būtent ir bando sukurti baimės jausmą. Tuo pačiu įprastas sveikatos stiprinimo būdas, verčiamas baubu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius