-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 15

Melagienų TOP-3: „giltinė“ per Karolio III karūnavimą, brangus trikojo remontas ir Rusiją esą pulsianti Lietuva

Šiomis dienomis internautai platino klaidinančią informaciją apie įvairiausias sritis – nuo Karolio III karūnavimo, kurio metu esą pastebėta giltinė, iki tariamai išpūstos dviratininko apgadinto trikojo greičio matuoklio remonto kainos ir Rusijos propagandos, neva Lietuva gali ją pulti. Portalas 15min primena kai kurias iš pastarąją savaitę socialiniuose tinkluose pastebėtų melagienų.
Internautai vaizdo įraše iš Karolio III karūnavimo ceremonijos pamatė giltinę
Internautai vaizdo įraše iš Karolio III karūnavimo ceremonijos pamatė giltinę / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Kas iš tiesų vaikščiojo abatijoje?

Prieš gerą savaitę vykusios Karolio III karūnavimo iškilmės pagimdė melagieną. Jų metu paslaptinga tamsi figūra spėjo apaugti daugybe gandų.

Iš viršaus užfiksuotame kadre pastato tarpduryje matyti juodai apsirengęs asmuo, rankoje nešantis į lazdą panašų įrankį. Socialinių tinklų vartotojai ėmė platinti gandus, neva vaikščiojo giltinė, pranašaujanti nelaimę. Tai – iš piršto laužti svarstymai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai vaizdo įraše iš Karolio III karūnavimo ceremonijos pamatė giltinę
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai vaizdo įraše iš Karolio III karūnavimo ceremonijos pamatė giltinę

Vestminsterio abatijoje vykęs naujojo Jungtinės Karalystės karaliaus Karolio III karūnavimas buvo įamžintas daugybėje vaizdo įrašų ir fotografijų.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai vaizdo įraše iš Karolio III karūnavimo ceremonijos pamatė giltinę
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai vaizdo įraše iš Karolio III karūnavimo ceremonijos pamatė giltinę

Po iškilmingo renginio buvo atkreiptas dėmesys, kad koridoriumi už salės vaikštinėjo juodu apsiaustu apsigobusi figūra. Internautai ėmė svarstyti, kad ši figūra – blogas ženklas, nieko gero nežadantis naujajam monarchui.

Viename įrašų socialiniuose tinkluose rašoma: „Karaliaus karūnavimas buvo ne tik ceremonija, bet ir ritualinis galios ir ištikimybės slaptosioms pasaulį valdančioms jėgoms demonstravimas. Juodojo žynio pasirodymas simbolizavo tamsias jėgas, su kuriomis susivienijo karalius ir jo artimiausia aplinka“.

Atsirado teigiančių, neva tai galėtų būti princesės Dianos pasiųstas vaiduoklis, kad primintų naujajam karaliui judviejų nesutarimus ir neištikimybės skandalą. Dėl princo santykių su Kornvalio kunigaikštiene Camilla Parker-Bowles pora 1996 m. išsiskyrė.

Internautų spėlionės buvo laužtos iš piršto. Kamerų ir fotoaparatų užfiksuota figūra buvo anglikonų zakristijonas (angl. verger). Tai – abatijos bendruomenės narys, padedantis atlikti religines apeigas.

Taip pat skaitykite: Karolio III karūnavimo metu pasirodžiusi juoda figūra užminė daugybę mįslių

Vestminsterio abatijoje šiems patarnautojams įprasta su savimi nešiotis specialius skeptrus, kaip ir dėvėti ilgas sutanas.

„Newsweek“ abatijoje sužinojo, kad juoda figūra buvo vienuolyno bendruomenės narys, padedantis atlikti religines apeigas, bet nepriklausantis dvasininkijai, katalikiškojo zakristijono atitikmuo.

Suaktyvėjo prieš gegužės 9-ąją

Rusija praėjusią savaitę paminėjo itin svarbia tapusią Pergalės dieną. Propagandinė žiniasklaida ta proga pažėrė melagienų, tarp kurių – spėjimai, kad šalis gali sulaukti ukrainiečių, lenkų ar net lietuvių puolimo.

Debunk.org vyriausiojo analitiko Algirdo Kazlausko teigimu, tai – jau kelis mėnesius besitęsianti informacinė ataka, kuria siekiama supriešinti šalių visuomenes, destabilizuoti padėtį.

Vienoje propagandinėje publikacijoje, kurią balandį paskelbė, o gegužę atkartojo naujienų portalas „MK“, buvo sutalpinti bene visi rusiškos propagandos naratyvai.

Ukrainos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas straipsnyje vadinamas teroristu, esą „ne kartą žadėjusiu Rusijai pateikti įvairių „staigmenų“ ir puolimą, kuris, jo nuomone, bus „nuostabus ir greitas“.

Ten pat svarstoma, kad ukrainiečiai neva galėtų pasinaudoti tuo, kad rusai švenčia Pergalės dieną. Išvardijamos net kelios atakos krypčių galimybės, tarp kurių minima ir ataka iš Baltijos šalių ar Lenkijos pusės.

Kremliaus šaltiniuose svarstoma, jog artėjant Pergalės dienai gali vykti vis daugiau teroristinių išpuolių, siekiant sugadinti žmonėms šventę.

Iliustruoti šiam scenarijui buvo pasitelktos nesenos istorijos apie Rusijos savanorių korpuso veiklą Briansko regione ir „keistą nutikimą“ Lietuvos pasienyje esančiame Nemane, kur esą priešiškų jėgų dronas numetė savadarbį sprogmenį daugiabučių mikrorajone.

Kitoje publikacijoje nurodoma, kad Lenkija tariamai ruošiama karui su Rusija.

„Lenkijos gynybos ministerija svarsto įstatymo projektą, kuriuo leidžiama sunaikinti užsienio laivus, jei jie bandytų sutrikdyti dujotiekio „Baltic Pipe“ tiesimą iš Norvegijos per Danijos vandenis į Lenkiją.

Tuo pat metu Varšuva pritarė Rusijos dujotiekio „Nord Stream“ pakenkimui. Tiek daug apie žaidimą į vieną pusę“, – nei vienas šių teiginių neatitinka tiesos.

Pastaruoju metu Rusijos ir kitų šalių žiniasklaidoje pasirodė nemažai grasinimų Lenkijai. Jie sukurti taip vadinamuoju „karuselės“ principu.

Austrų tinklaraštininkas ir žurnalistas Ronaldas Barazonas savo tinklaraštyje paskelbė, neva Lenkija ketina pulti Rusiją, jau ruošiasi Trečiajam pasauliniam karui ir turėtų nedelsiant baigti „rusofobijos aktus“, jei nenori sukelti pražūtingo konflikto.

Vėliau šį įrašą išplatino vienas pagrindinių Kremliaus propagandos ruporų „Ria novosti“, o iš ten jis buvo perpublikuotas daugybėje prokremliškų tinklaraščių ir net išverstas į kelias kalbas.

Debunk.org atliktos analizės duomenimis, balandžio 18 – gegužės 1 d. Kremliui palankioje medijoje buvo paskelbti 47 turinio vienetai su dezinformacija apie Lietuvą Pergalės dienos (gegužės 9-osios) kontekste.

„Reuters“/„Scanpix“/Maskva švenčia Pergalės dieną
„Reuters“/„Scanpix“/Maskva švenčia Pergalės dieną

Rusijoje ir jos įtakoje esančiuose kraštuose gegužės 9-oji, žyminti pergalę Antrajame pasauliniame kare, oficialiai pradėta švęsti tik 1964 m., kai valdžią SSRS paveržė Leonido Brežnevo šalininkai ir vėliau tikslingai pavertė šią datą sovietinės nacijos ideologijos kertine ašimi.

Pagrindiniu SSRS sistemos ramsčiu ilgą laiką buvo propagandinė vizija, neva po visų sunkumų, kuriuos teks iškentėti, išauš „komunistinis rojus“.

Ilgainiui piliečių entuziazmas blėso, tad režimui žūtbūt reikėjo rasti naują vienijančią idėją. Tuomet ir griebtasi gaivinti gerokai primirštą Pergalės dieną. Pasak rusų istoriko ir politologo Dmitrijaus Savino, dabar neosovietinis gegužės 9-osios farsas – ideologinis Kremliaus režimo išsilaikymo pagrindas.

Esą be revanšinių nuotaikų ir teritorijų „susigražinimo“ ambicijų, Vladimiras Putinas nelabai turėtų ką pasiūlyti Rusijos piliečiams mainais už lojalumą.

Taip pat skaitykite: Rusijos žiniasklaidoje – naujos provokacijos: kaltina Lietuvą rengiantis puolimui

„Tautą vienijantis pergalės mitas Rusijos prezidentui – būtinas atributas, be kurio vis daugiau šalies piliečių imtų pastebėti, kad karalius nuogas, o jie gyvena visiškame mėšle“, – sako D.Savinas, dėl tokio požiūrio prieš penkerius metus tapęs politiniu pabėgėliu.

Taip pat skaitykite: Rusų istorikas: Gegužės 9-oji yra V.Putino tuštybės festivalis su klounais, kurie per karą net nebuvo gimę

„Kadangi režimas oficialiai nesiskelbė komunistiniu, Spalio revoliucijos metinės negalėjo tapti vienijančiu elementu. Tačiau Pergalės diena tam puikiai tiko.

Didžiojo Tėvynės karo kultas – vienintelis dabartinio Rusijos režimo politinio legitimumo šaltinis. Dėl to ši data eksploatuojama visais įmanomais būdais“, – akcentavo istorikas.

Trikojo remontas pasirodė per brangus

Neseniai internete pasirodė vaizdo įrašas, kaip dviratininkas nusitaiko į šalikelėje policijos pareigūnų pastatytą trikojį ir jį nuspiria. Tai biržiečiui kainuos beveik 40 tūkst. eurų – tiek įvertintas prietaiso apgadinimas. Ši suma sulaukė daugybės komentarų internete. Abejonės reiškiamos nepagrįstai – pareigūnai paaiškino, kodėl sutvarkyti trikojį kainuos tiek daug.

VIDEO: Kaip dviratininkas nuspyrė trikojį, nufilmuota ir iš policijos automobilio

Panašu, kad dviratininko veiksmas buvo suplanuotas ir atliktas tyčia. Šį „triuką“ nufilmavo iš anksto tam pasiruošęs kitas asmuo.

Informacija, kad ši „veiksmo filmo“ scena biržiečiui atsieis beveik 40 tūkst. eurų, internete įplieskė diskusiją dėl prietaiso ir jo remonto kainos.

„Lietuvoje vagiama ne tik per viešuosius pirkimus, – savo paskyroje „Facebook“ pasipiktino galiūnas Žydrūnas Savickas. – Net žmogų apgadinusį trikojį nori apvogti kelis kartus užaukštinę trikojo remonto kainą.

Remonto, ne naujo pirkimo!!! Naujas trikojis kainuoja 12 000, o remontas 39 000 eurų.“

Ž.Savicko įrašas sulaukė beveik 1 tūkst. reakcijų, juo buvo pasidalinta bemaž 500 kartų.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše buvo palyginti du skirtingi prietaisai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše buvo palyginti du skirtingi prietaisai

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė portalui 15min teigė, kad prietaisas buvo gerokai sugadintas. Jis vis dar remontuojamas, o vietoj jo pareigūnai dabar naudoja kitą.

O.Jukniūtės žodžiais, trikojo žalą vertinusi įmonė skaičius pagrindė dokumentais. Per išpuolį buvo sugadinta moderni lazerinė įranga – būtent šis nuostolis sudaro didžiausią dalį sumos.

Taip pat skaitykite: 40 tūkst. eurų bauda už trikojo remontą: realūs nuostoliai ar valstybės bandymas pasipinigauti?

„Yra surašytas defektavimo aktas. Brangiausias yra lazerio blokas, jo keitimas ir transportavimas. Vien tai sudaro 33 988 eurus.

Į likusią sumą įeina įrangos patikra, diagnostika, testavimai, kalibravimai. Tačiau pagrindinis dalykas yra lazerio blokas“, – sakė O.Jukniūtė, pridūrusi, kad žala turėtų būti išieškoma iš šį išpuolį įvykdžiusio asmens.

Į Ž.Savicko komentarą dėl padarytų nuostolių dydžio sureagavo Viešosios policijos valdybos vyriausiasis tyrėjas Vaidas Giršvildas. Jia atkreipė dėmesį, kad galiūnas sugretino dviejų skirtingų prietaisų kainas.

„Niekada nemaniau, kad šis žmogus ant tiek nesiorientuoja jį supančioje realybėje, – savo paskyroje „Facebook“ pakomentavo pareigūnas. – Netikiu, kad tai sąmoningas siekis klaidinti žmones. Labai panašu, kad tai – banali nuovokos stoka.“

V.Giršvildas nepagailėjo sarkazmo: „Prieš rašinėjant nesąmones pravartu bent pasidomėti apie tai, ką rašai. Tai – du absoliučiais skirtingi prietaisais ir skiriasi jie vienas nuo kito labiau nei „VW Lupo“ nuo „VW Amarok“.

Nors iš kitos pusės – abu juk ant keturių ratų, abu vienodos spalvos ir abu važiuoja. Kitaip tariant – abu ant trijų kojų ir abu gali greitį matuoti. Koks ten tiems galiūnams skirtumas? O dar sako, kad sportas neturi šalutinio poveikio…“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius