-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 21

Melagienų TOP-3: tariamai perrašė Bibliją, „pasiuntė“ Gretą ir uždraus grybauti

Nuo karo Ukrainoje iki grybavimo – melagienos tokiomis temomis pastaruoju metu platintos socialiniuose tinkluose. Klaidinančiai informacijai patvirtinti dažnai pasitelkiamos kompiuteriu pakeistos nuotraukos ar klaidingai interpretuojama oficialiai nepaskelbta informacija. Portalas 15min primena šias ir kai kurias kitas pastaruoju metu internete aktyviai platintas apgavystes.
Ge'ez kalba parašyta Biblija
Asociatyvinė nuotr. Ge'ez kalba parašyta Biblija / Flickr/Eileen Delhi nuotr.

Biblijos neperrašė ir rusų žudyti neleido

Į Lietuvos informacinę erdvę iš Rusijos atkeliavo dar viena melagiena – neva iš rusų ortodoksų „atėmę“ Pečorų lauros vienuolyną, ukrainiečiai žengė dar toliau – sukūrė naują Bibliją.

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinama žinutė lietuvių kalba, kurią lydi knygos nuotrauka.

Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

Nuotraukoje užfiksuotas knygos pavadinimas ukrainiečių kalba – „Karas ir Biblija“, greta pateiktoje fotografijoje apibrauktas sakinys, skelbiantis, kad „žudyti rusus nėra nuodėmė“.

Tai nėra tiesa. Knyga „Karas ir Biblija“ – 2022 m. perleistas Ortodoksų Bažnyčios šventojo Mikalojaus Serbiečio (Velimirovičiaus) veikalas „Karas ir Biblija“.

Knygos įvade neminima, kad ji yra „naujoji Biblija“, kaip aiškinama socialiniuose tinkluose. Nurodoma, kad leidinyje kalbama tik apie tai, dėl ko kyla karai ir kaip į juos turėtų reaguoti dori krikščionys.

Ukrainiečių religinės literatūros leidyklos ir interneto knygyno „Kovčeg“ svetainėje taip pat skelbiama knygos viršelio ir turinio puslapių nuotraukos.

Iš jų matoma, kad propagandininkai dalijasi ne originaliu turinio vaizdu, o pakeistu kompiuterine programa.

67 puslapyje originaliame turinyje yra skyrius „Kas nugalės kare“, o ne „Žudyti rusus nėra nuodėmė“.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai ukrainiečiai ėmėsi perrašinėti Bibliją?

Ukrainos stačiatikių bažnyčiai netekus prieigos prie garsiųjų Pečorų lauros šventyklų, informacinėje erdvėje pasipylė dezinformacijos banga.

Imta tvirtinti, kad neva po rusų šventikų „išvarymo iš Ukrainos maldos namų“ ir „cerkvių uždarymo“, Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios atstovai puolė elgtis „priešingai krikščioniškoms tradicijoms ir dvasingumui“.

Jie kaltinti satanizmu, religinių kanonų nesilaikymu, bandymu pataikauti Vakarams ar net konstruoti naują religiją.

Taip pat skaitykite: Po skandalo Pečorų lauroje – melo banga Lietuvoje

Konfliktas prasidėjo, kai, Rusijai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą, Rusijos stačiatikių cerkvės Maskvos patriarchato (RPC MP) atstovai ėmė aktyviai naudoti maldos namus propagandai skleisti.

Pernai gegužę Ukrainos stačiatikių bažnyčios taryba apsisprendė dėl visiškos nepriklausomybės ir autonomijos nuo Maskvos patriarchato.

Į pietus nuo sostinės centro esanti Kyjivo Pečorų laura, įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, yra Ukrainos Stačiatikių bažnyčios atšakos, anksčiau buvusios Maskvos jurisdikcijoje, centras.

Ryšius ji nutraukė netrukus po Rusijos kariuomenės invazijos, bet Kyjivas mano, kad ji de facto tebėra priklausoma nuo Maskvos.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Kijevo Pečorų laura ir senamiestis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Kijevo Pečorų laura ir senamiestis

Ukrainos vyriausybė paskelbė nuo kovo 29-osios nutraukianti nuomos sutartį, pagal kurią vienuoliai galėjo nemokamai užimti dalį vienuolyno, tačiau nurodė, kad iškeldinimo procesas gali užtrukti kelias savaites. Rusai nesutiko su iškeldinimu ir ėmė jam aktyviai priešintis.

Grybauti dar nedraus

Socialinių tinklų vartotojai rado naują priežastį piktintis Europos Sąjungos (ES) politika – tariamą siūlymą griežtai reglamentuoti ar net riboti grybavimą. To esą siekia Bendrijos Tarybai pirmininkaujanti Ispanija, o bene garsiausiai pasipiktinimą reiškia Lenkija, kur grybavimo tradicijos yra stipriai įsišaknijusios.

Bet, kaip galima spręsti iš viešai prieinamos informacijos, tai greičiausiai tebuvo pasvarstymai ir jokių oficialių projektų kol kas nėra.

Pastaruoju metu socialiniame tinkle „Facebook“ aktyviai dalijamasi įvairiais straipsniais ir internautų įrašais apie tai, kad ES rengiamasi įvesti ribojimus grybavimui.

Internete kilo pasipiktinimas dėl tariamo ketinimo apriboti grybavimą
Internete kilo pasipiktinimas dėl tariamo ketinimo apriboti grybavimą

Į diskusijas įsitraukė net galiūnas Žydrūnas Savickas ir Seimo narys Remigijus Žemaitaitis.

Daugelis šių įrašų autorių dalijosi tinklalapyje „Agrobitė“ paskelbtu tekstu. Jame pasakojama, kad ES Tarybos Miškininkystės darbo grupei pirmininkaujanti Ispanija pasiūlė parengti naują reglamentą, kuriuo būtų uždrausta gyventojams miškuose laisvai rinkti grybus ir uogas.

Tuo imta piktintis ir Lenkijoje. Tačiau, kaip atkreipė dėmesį tinklalapis „Euronews“, ES narėse taikoma skirtinga tvarka dėl grybavimo.

Sutarties dėl ES veikimo 4 straipsnis leidžia Bendrijai ir narėms valstybėms dalytis tam tikra kompetencija, pavyzdžiui, vidaus rinkos, ekonominės, socialinės ir teritorinės sanglaudos, žemės ūkio ir žuvininkystės, aplinkosaugos, vartotojų apsaugos, transporto, energetikos ir kai kuriose kitose srityse. Miškininkystė, taigi ir grybavimas, čia neminimi.

Nuomonę dėl grybavimo išreiškė ir Seimo narys Remigijus Žemaitaitis
Nuomonę dėl grybavimo išreiškė ir Seimo narys Remigijus Žemaitaitis

Pasiūlymas dėl miško ne medienos produktų (žvėrienos, grybų, uogų, riešutų, triufelių, gilių, vaistinių augalų, sakų ir pan.) ir grybų bei grybavimo svarba lenkams išsamiai aptarta šiame tinklalapio „Wszystko co najwazniejsze“ straipsnyje.

Taip pat skaitykite: Internete – grybautojų sujudimas: ar tikrai ES ketina apriboti jų pomėgį?

Tačiau jame nurodyta, kad diskusija liepos 11 d. vykusiame ES Tarybos Miškininkystės darbo grupės posėdyje buvo tik preliminaraus pobūdžio. Tolesnio galimo darbo šia tema nei pirmininkaujanti valstybė, nei Europos Komisija aiškiai neapibrėžė. Nepaisant to, kai kurie diplomatai ispanų svarstymus suprato kaip pasiūlymą įvesti naujus ribojimus.

Gretos Thunberg velniop nesiuntė

Žemę šią vasarą kamuojant įvairiems gamtos kataklizmams, internete dalijamasi nuotrauka, kurioje matyti ant mašinos stiklo užklijuotas palinkėjimas „Greta, eik velniop!“. Galima spėti, kad jis adresuotas garsiajai klimato aktyvistei Gretai Thunberg.

Tačiau vaizdą platinantys žmonės klysta dvigubai: ši nuotrauka viešumoje pasirodė jau prieš porą metų, kai vakarų Vokietiją buvo užklupę didžiuliai potvyniai, o ant nufotografuoto automobilio tokio lipduko apskritai nebuvo – frazė prirašyta kompiuteriu.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Ant mašinos stiklo tariamai užklijuoto lipduko, kuriame Gretai siūloma eiti velniop, nuotrauka paplito lyg virusas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Ant mašinos stiklo tariamai užklijuoto lipduko, kuriame Gretai siūloma eiti velniop, nuotrauka paplito lyg virusas

Nuotraukoje matyti iki pusės į vandenį paniręs automobilis BMW ir ant jo galinio stiklo tarytum užklijuotas necenzūrinis užrašas „Fuck you Greta!“ (angliškai reiškiantis maždaug „Greta, eik velniop!“).

Ja aktyviai dalijamasi socialiniame tinkle „Twitter“. Kai kurie įrašai peržiūrėti po 80 tūkst, ar net 300 tūkst. kartų.

Šis vaizdas nesusijęs nė su vienu iš pastaruoju metu vykusių ekstremalių orų reiškinių. Mat kadras socialiniuose tinkluose plinta jau gerus metus – nuo 2021-ųjų liepos.

Bet tokio vandens apsemto BMW, ant kurio galinio stiklo užklijuotas užgaulus užrašas, niekas nenufotografavo. Nuotrauka buvo pakeista pasitelkus redagavimo programą.

Atvirkštinė vaizdų paieška nuveda ir prie originalaus kadro. Fotografiją 2021 m. liepos 16 d. publikavo Vokietijos bulvarinis laikraštis „Bild“.

Ekrano nuotr. iš bild.de/Tikroji BMW nuotrauka, kurią padarė fotografas Davidas Youngas ir kurią publikavo Vokietijos leidinys „Bild“
Ekrano nuotr. iš bild.de/Tikroji BMW nuotrauka, kurią padarė fotografas Davidas Youngas ir kurią publikavo Vokietijos leidinys „Bild“

Fotografo Davido Youngo padarytame kadre matyti taip pat iš dalies apsemtas BMW, bet ant jo nematyti jokio lipduko – nei su palinkėjimu Gretai, nei kokio nors kitokio.

Šiuo ir įvairiais kitais apsemtų mašinų bei gatvių vaizdais buvo iliustruotas „Bild“ straipsnis pavadinimu „Kas sumokės už automobilio sugadinimą?“

Taip pat skaitykite: Ar tikrai skęstančio BMW vairuotojas Gretą Thunberg pasiuntė velniop?

BMW, laikraščio teigimu, buvo apsemtas per potvynį vakarų Vokietijoje esančio Vupertalio priemiestyje Bejenburge.

„Twitter“ tuo pačiu metu buvo publikuota to paties automobilio nuotrauka kitu kampu ir su platesne panorama. Čia ant stiklo taip pat nematyti jokio lipduko.

Kad platinama pakeista nuotrauka, jau 2021 m. įspėjo CNN žurnalistas Danielis Dale’as, parašęs apie tai straipsnį.

Kadras su pusiau paskendusiu BMW ir tariamai ant jo užklijuotu palinkėjimu G.Thunberg ėmė plisti, kai vidurvasarį prieš porą metų Vidurio ir Vakarų Europoje kilo potvyniai. Dėl jų žuvo apie 250 žmonių, vien Vokietijoje – 196.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius