Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 06 05

Melagienų TOP-3: vėl gąsdina radiacijos pavojumi ir perversmu Baltarusijoje

Melagienų ir sąmokslo teorijų skleidėjų fantazija išseko – taip galima apibūdinti pastarojo meto gandus, platintus viešojoje erdvėje. Internete toliau platinama melaginga informacija apie tariamą branduolinį sprogimą Ukrainoje ir dėl to neva sustiprėjusią radiaciją. Klaidingai interpretuojami Lenkijos atsargos karininko samprotavimai, kad reikėtų ruoštis permainoms Baltarusijoje – Minskas jau seniai kalba apie Vakarų esą planuojamą perversmą. Rusijoje vėl aiškinama, esą Ukraina kaip šalis atsirado tik XX a. pirmojoje pusėje.
Dujokaukė
Dujokaukė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tebejaučia“ radiaciją

Socialiniuose tinkluose vėl bandyta kelti paniką, gąsdinant neįvykusiu branduoliniu sprogimu, aiškinant, kad dėl visko kaltas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Radiacinės saugos specialistai ragina nesijaudinti ir netikėti neaiškių šaltinių platinamomis melagienomis.

„Youtube“ platformoje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame rodomas nufilmuotas kompiuterio ekranas ir kalbama apie neva įvykusią „Kipro radiologinę avariją“.

Ekrano nuotr. /Internete keliama panika dėl tariamai padidėjusio radiacijos lygio Kipre, nors tai nėra tiesa
Ekrano nuotr. /Internete keliama panika dėl tariamai padidėjusio radiacijos lygio Kipre, nors tai nėra tiesa

Moteris įraše aiškina, esą Ukrainos karo metu branduolinės bombos sprogo ne kartą, tačiau „valdžia viską slepia“.

Dar viename įraše be jokių įrodymų tvirtinama, esą „Airijos kariuomenė Kipre sėkmingai baigė bombos sprogdinimo kursus Ukrainos kariams“, tačiau tokių kursų nebuvo.

Šiuos įrašus paskelbusi Kristina Sulikienė – buvusi partijos „Drąsos kelias“ narė, informacinėje erdvėje nuolat skleidžianti nepatikrintą informaciją bei sąmokslo teorijas.

Įspėjimus dėl galimo pavojaus aktyviai skelbė „Facebook“ vartotojai iš Lietuvos.

Kai kurie dalijosi jokiais įrodymais nepagrįstais pranešimais, neva Chmelnyckio srityje (Vakarų Ukraina) sprogo sodrinto urano saugykla, todėl esą kyla radiacijos lygis, ji galinti pasiekti ir Baltijos šalis.

Taip pat skaitykite: Ukrainoje susprogdintas kariuomenės bunkeris, Lietuvoje gąsdina radiacija: kas iš tiesų nutiko?

Socialiniuose tinkluose ir keliuose abejotinos reputacijos tinklalapiuose imta itin aktyviai skelbti, esą virš Lenkijos tvyro iš Ukrainos atkeliavęs radioaktyvus debesis, kuris juda Lietuvos pusėn.

Radiacinės saugos centro avarijų valdymo ir mokymų skyriaus vedėjas Paulius Ruželė paneigė tokius gandus ir nuramino, kad jokių grėsmių, susijusių su spinduliuotės padidėjimu, aplinkoje fiksuota nebuvo.

Taip pat skaitykite: Nauja melagiena: skelbia apie dalį Lenkijos uždengusį radioaktyvų debesį.

Interneto puslapis, kuriame galima patikrinti esamą radiacijos stiprumą, rodo, kad radiacinis fonas aplink Kiprą gegužės 13–20 dienomis siekė iki 100 nanosivertų per valandą (nSv/h).

Tokio stiprumo radiacija yra visiškai saugi. 100 mSv, gautas per trumpą ar ilgą laiką, yra saugus – nesitikima greito ar pastebimo poveikio sveikatai, nors tikimybė susirgti vėžiu gali šiek tiek padidėti.

Taip pat skaitykite: Radiacinis fonas išlieka nepakitęs, bet melagienų kūrėjams tai netrukdo kelti paniką.

Radiacinės saugos centro (RSC) avarijų valdymo ir mokymo skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Sitnikovaitė 15min pateiktame komentare paneigė gandus apie Kipre tariamai fiksuotą branduolinį incidentą.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą Ukrainoje įvyko branduolinis sprogimas, todėl gresia pavojus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą Ukrainoje įvyko branduolinis sprogimas, todėl gresia pavojus

„Iš Tarptautinių organizacijų informacijos apie užsienio šalyse įvykusias branduolines ar radiologines avarijas negauta.

Atkreipiame dėmesį į tai, kad nuo karo Ukrainoje pradžios ir iki šiol RADIS sistema nefiksavo Lietuvoje foninės gamtinės jonizuojančiosios spinduliuotės padidėjimo“, – patikino specialistė.

Bijo perversmo

Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose pasirodė gąsdinimų, neva Lenkija ruošiasi ginkluotam perversmui pastarojoje. Tai sutampa su anksčiau girdėtais prezidento Aliaksandro Lukašenkos nuogąstavimais dėl Vakarų įsiveržimo į Baltarusiją.

Joks puolimas neplanuojamas – tai patvirtino Lenkijos Gynybos ministerija. Gandai gimė po atsargon išėjusio generolo viešai išreikštos nuomonės.

Vienoje publikacijoje pasakojama, kad buvęs Lenkijos gynybos viceministras generolas Waldemaras Skrzypczakas televizijos kanalo „Polsat“ eteryje patvirtino, esą Lenkija ruošiasi ginkluotam perversmui Baltarusijoje: „Ruošiamės sukilimui Baltarusijoje, nes jis įvyks.“

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka seniai kalba apie tariamą Vakarų įsiveržimą į šią šalį
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka seniai kalba apie tariamą Vakarų įsiveržimą į šią šalį

„Turime būti pasirengę paremti karius, kurie vykdys operaciją prieš A.Lukašenką“, – cituojamas W.Skrzypczakas.

Į šiuos žiniasklaidos pranešimus sureagavo ir pats A.Lukašenka bei Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Prezidentas priminė jau anksčiau tvirtinęs, neva Vakarai ruošiasi įsiveržti į Baltarusiją ir ją „sunaikinti“. D.Peskovas savo ruožtu Lenkiją pavadino „priešiška valstybe“, apkaltino Varšuvą rusofobijos isterika ir tiesioginiu kišimusi į kaimyninės valstybės vidaus reikalus.

Taip pat skaitykite: Generolas pasvarstė apie pokyčius, o Rusija jau žada ginti Baltarusiją nuo perversmo.

W.Skrzypczakas, į atsargą išėjęs sausumos pajėgų vadas, „Polsat News“ laidoje „Gosc Wydarzen“ iš tiesų kalbėjo apie įvykius Rusijos Belgorodo mieste.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Buvęs Lenkijos gynybos viceministras atsargos generolas Waldemaras Skrzypczakas
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Buvęs Lenkijos gynybos viceministras atsargos generolas Waldemaras Skrzypczakas

Jis teigė, kad šie įvykiai yra pirmas ženklas, ir išreiškė viltį, kad tai išplis į kitas Rusijos teritorijos dalis ir dalį Baltarusijos.

Atsargos karininkas taip pat pateikė prognozę, kas nutiks, jei Ukrainos kontrpuolimas, apie kurį pastaruoju metu daug kalbama, bus sėkmingas. Jo manymu, Ukrainos kariuomenėje kovojantys baltarusiai nenuleis ginklų, o patrauks į Baltarusiją.

„Tikiuosi, tai sukels sukilimą Baltarusijoje, A.Lukašenka to bijo“, – pridūrė atsargos generolas.

W.Skrzypczakas neteigė, kad Lenkija ir Vakarai rengia ginkluotą perversmą Baltarusijoje, neragino jo inicijuoti.

Ekrano nuotr. iš marca.com/Lenkijoje planuojama rengti karinius mokymus, bet tai nėra mobilizacija
Ekrano nuotr. iš marca.com/Lenkijoje planuojama rengti karinius mokymus, bet tai nėra mobilizacija

Lenkijos gynybos ministerijos atstovas spaudai pabrėžė, kad W.Skrzypczako išreikštos mintys tebuvo „privati į atsargą išėjusio generolo nuomonė“. Jis taip pat nurodė, kad generolas nėra Gynybos ministerijos patarėjas, neužima jokių pareigų šioje ministerijoje.

Ukrainos istorijos nepripažįsta

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas neseniai susitiko su šios šalies Konstitucinio Teismo (KT) pirmininku Valerijumi Zorkinu.

Taip pat skaitykite: V.Putinas apsijuokė prieš visą pasaulį: apsimetė, kad žemėlapyje nepamatė Ukrainos.

Šis pademonstravo XVII a. vid. Prancūzijos žemėlapio kopiją ir atkreipė dėmesį, kad jame nėra Ukrainos.

Prezidentas patvirtino, kad jam žinoma, jog iki Spalio revoliucijos tokios valstybės kaip Ukraina istorijoje nebuvo. Tačiau Guillaumo Sansono sudarytame žemėlapyje Ukraina yra.

Taip pat skaitykite: Klastotė apie ukrainiečius: tai esą buvo tik teisinis terminas, ne tautos pavadinimas.

Teismo pirmininkas atnešė seną Prancūzijos žemėlapį ir pareiškė, kad jame nėra Ukrainos.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ukrainos vėliava
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ukrainos vėliava

„KT turime XVII a. žemėlapio, sudaryto Liudviko XIV laikais, kopiją. Tai yra sudaryto pačių prancūzų. Kodėl aš jį atnešiau, Vladimirai Vladimirovičiau: ten nėra Ukrainos“, – pataikaudamas bedė pirštu į žemėlapį V.Zorkinas.

V.Putinas apsimetė, kad išties nemato Ukrainos, ir puolė tvirtinti, esą kaip valstybė ji neegzistavo istorijoje iki Ukrainos sukūrimo po 1917 m. Spalio revoliucijos.

„Žinome, kad šios žemės priklausė Abiejų Tautų Respublikai, o paskui ji paprašė, kad būtų prijungta prie Maskvos karalystės.

O po Spalio revoliucijos ėmė kurtis įvairūs kvazivalstybiniai dariniai. Sovietų valdžia sukūrė Sovietų Ukrainą, tai gerai žinoma.

Prieš tai žmonijos istorijoje nebuvo jokios Ukrainos“, – V.Putinas pažėrė pseudoistorinių mitų kratinį.

Taip pat skaitykite: Rusijos karas prieš Ukrainą prasidėjo ne per naktį: kiek toli siekia nesutarimų šaknys?

V.Putinas jau ne sykį kartojo, esą Ukrainos valstybingumui pradžią davė sovietai. Taip jis teigė 2020 m. publikuotame savo rašinyje „Apie istorinę rusų ir ukrainiečių vienybę“.

Panašios tezės iš prezidento lūpų nuskambėjo ir praėjusių metų vasario 21-osios kreipimesi į Rusijos gyventojus dėl vadinamųjų DLR ir LLR pripažinimo. Jis tuomet pareiškė, esą „šiuolaikinę Ukrainą visiškai ir iš pagrindų sukūrė Rusija, tiksliau, bolševikinė, komunistinė Rusija.

Žemėlapį, kurį parodė V.Zorkinas, iš tiesų XVII a. nubraižė prancūzų kartografas G.Sansonas.

https://gallica.bnf.fr//G.Sansono sudaryto žemėlapio fragmentas
https://gallica.bnf.fr//G.Sansono sudaryto žemėlapio fragmentas

Skaitmeninę jo kopiją galima rasti Prancūzijos nacionalinės bibliotekos svetainėje.

Žemėlapio pavadinimas – „Baltoji Rusija arba Maskva, suskirstyta į karalystes, kunigaikštystes, provincijas ir tautas, šiuo metu pavaldžias Rusijos carui“ (pranc. „La Russie Blanche ou Moscovie divisée suivant l'estendue des Royaumes, duchés, Principautés, provinces et peuples“).

Ukraina jame vaizduojama – apačioje kairėje, į vakarus nuo Krymo, kuris tuomet buvo Voluinės sudėtyje, pažymėta teritorija „Ukraine pays des cosaques“, tai galima išversti kaip „Ukraina, kazokų šalis“.

Taip pat skaitykite: Melas, kad Ukrainos nebeliko žlugus SSRS: ji jau nuo 1945 m. yra Jungtinių Tautų narė.

Krymo teritorija kartu pažymėta kaip atskira valstybė, pusiasalis apibūdintas kaip „Krimsky tartares du Crime“, kita dalis „Petite tartarie“ – „Krymo totorių žemių Mažojoje Tatarijoje“.

O dabartinės Leningrado apskrities žemės ir vieta, kur ateityje bus statomas Sankt Peterburgas, žemėlapyje vadinamos Ingrija ir priklauso Švedijos imperijai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius