Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 10 /12:34

Melas apie koronavirusą: užsienyje skelbia, kad Vilniaus oro uoste keleiviai nurengiami nuogai, purškiami balikliu

Internete skelbiama melaginga informacija, neva Lietuvoje milžiniškai išaugo susirgimų COVID-19 skaičius, o atvykusieji į Lietuvą uždaromi palapinėse. Į naujienų portalo delfi.lt dizaino rūbą įvilktas melas platinamas užsienyje.
Prisidengus naujienų portalu delfi.lt skelbiamas melas apie koronavirusą
Prisidengus naujienų portalu delfi.lt skelbiamas melas apie koronavirusą / 15min.lt koliažas

15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

„Koronaviruso atvejų skaičius Lietuvoje tiesiog sprogo. Per 200 užsikrėtusiųjų, uždaromas oro uostas“, – skelbiama melagingos naujienos anglų kalba pavadinime.

15min skaitytojo nuotr./Melaginga informacija
15min skaitytojo nuotr./Melaginga informacija

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, Lietuvoje – vienas patvirtintas koronaviruso atvejis. Naujausiais duomenimis, įtariant COVID-19 ištirti 275 asmenys, o 5567 yra stebimi.

Anglų kalba parašytame melagingos nuotraukos tekste teigiama, kad atvykusieji į Lietuvą nuvedami į specialius „valymo kambarius“, kuriuose yra nurengiami nuogai ir nupurškiami chemikalais ir atskiestu balikliu.

Melo pasaka tęsiama melu neva atvykusieji – nuvedami į palapinių miestelį, kuriame esą turėtų apsigyventi tūkstančiai atvykėlių. Tačiau nieko panašaus Vilniaus oro uoste nevyksta.

VIDEO: Spaudos konferencija: kodėl Vilniaus oro uoste pradėjo budėti kariškiai

Daugiau apie saugumo priemones Vilniaus oro uoste – čia.

Redakcijai nuotrauką atsiuntusi skaitytoja teigė, kad nuotrauką jai atsiuntė užsienyje gyvenantys draugai. Šie ekrano nuotrauką aptiko ieškodami informacijos apie Lietuvą. Tiesa, kur – neaišku.

„Draugai iš užsienio rado tokią nuotrauką ir atsiuntė man. Buvo išsigandę ir svarstė išvis nebevažiuoti. Bet pasižiūrėjau nuotrauką ir patikinau, kad tai – melas“, – 15min telefonu sakė nuotrauką atsiuntusi skaitytoja.

Tai, kad nuotrauka yra padirbta, išduoda kelios detalės. Pirmiausia, publikacijos nuotraukoje pateiktu pavadinimu – nėra. Tokios publikacijos nerasite nei lietuvių, nei anglų kalbomis.

Antra, nuotraukoje galima įžvelgti naršyklėje pateikiamą tariamos nuorodos į publikaciją adresą. Šiame matosi ir originalaus teksto pavadinimas – „Veryga – apie koronavirusą: artimiausiomis savaitėmis reikia tikėtis intensyvaus augimo“.

Publikacija tokiu pavadinimu delfi.lt buvo publikuota ankstyvą pirmadienio popietę. Tai reiškia, kad melagingai nuotraukai vos viena diena.

Galiausiai, suklastotą nuotrauką išduoda pateikiamas tekstas. Fonas, kuriame matomos raidės, nesutampa su aplinkiniu fonu. Tai yra dažnas nuotraukos redagavimo brokas.

Šis laikotarpis tikrai gali būti išnaudotas įvairaus tipo melagingai informacijai teikti, todėl atsargumas ir informacijos tikrinimas visiems yra labai reikalingas.

„Reikalingas atsargumas“

„Lietuvos oro uostų“ (LTOU) atstovas žiniasklaidai Tadas Vasiliauskas ragino skaitytojus ir keliaujančius žmones neįkliūti į melagingų naujienų pinkles, paspęstas neaiškių šaltinių.

„Šis laikotarpis tikrai gali būti išnaudotas įvairaus tipo melagingai informacijai teikti, todėl atsargumas ir informacijos tikrinimas visiems yra labai reikalingas“, – teigia T.Vasiliauskas.

Pasak LTOU atstovo visada rekomenduojama kliautis oficialia ir Lietuvos institucijų teikiama informacija.

Oficialią informaciją galima rasti Vyriausybės, SAM ir Užsienio reikalų ministerijos tinklalapiuose bei kreiptis į visą parą veikiančią oficialią karštąją liniją telefonu +370 618 79984.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius