-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 24

Melas feisbuke: vakcina nuo gripo silpnina imuninę sistemą

Prasidėjus gripo sezonui viešąją erdvę užplūsta skiepų naudą neigiančios sąmokslo teorijos. Įtikėti jomis viliojama melą atskiedus lašu tiesos.
Mitingas prieš skiepus
Mitingas prieš skiepus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pastarosiomis dienomis feisbuke žaibo greičiu plinta tinklalapyje paranormal.lt paskelbta publikacija pavadinimu „Moksliškai įrodyta! Vakcina nuo gripo susilpnina imuninę sistemą ateinantiems metams“.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Nors nuoroda į publikaciją socialiniame tinkle pasirodė dar 2017 m. spalį, populiarumo tekstas sulaukė šią savaitę. Vien antradienį nuoroda pasidalinta per 1,1 tūkst. kartų.

Iškraipytos išvados

Kaip ir kiekviena sąmokslo teorija, paranormal.lt publikuotas tekstas pasakojimą pradeda krislu tiesos. Teiginys, kad Ohajo valstijos universiteto Wexner medicinos centras tyrė gripo vakcinos poveikį nėščioms moterims, – teisingas.

Tiesa čia ir baigiasi. Pavyzdžiui, publikacijoje teigiama, kad tyrimą atlikusi profesorė Lisa Christian padarė išvadą, kad nuo gripo paskiepyti žmonės „turi mažesnį atsaką ir silpnesnę imuninę sistemą artimiausiais metais“.

Tikėtina, kad moterų, kurios skiepijasi metai iš metų, didžiausias antikūnų atsakas bus žemesnis. Tačiau tyrimo duomenys rodo, kad tai neturi įtakos jų kūdikių apsaugai.

Tačiau L.Christian citata – iškraipyta, o tyrimo kontekstas – neatskleistas. Iš tiesų studiją atlikusi profesorė teigė, kad tyrimas atskleidė, jog reguliarus skiepų naudojimas nesumažina kūdikiui dėl skiepų tenkančios imuniteto apsaugos.

„Tikėtina, kad moterų, kurios skiepijasi metai iš metų, didžiausias antikūnų atsakas bus žemesnis. Tačiau tyrimo duomenys rodo, kad tai neturi įtakos jų kūdikių apsaugai“, – teigia tyrimo vadovė.

Daugiau informacijos apie skiepus nuo gripo galite rasti paspaudę čia arba čia.

Kitoje tyrimą atlikusios institucijos pateikiamo teksto eilutėje pabrėžiama, kad tai, jog ankstesnis skiepų naudojimas gali sumažinti šiųmetinės vakcinos poveikį, nereiškia, kad skiepai nėra efektyviausias būdas kovoti su gripo epidemija.

Youtube.com/Lisa Christian
Youtube.com/Lisa Christian

Tyrime kalbama apie sumažėjusią reakciją į vakciną, ne suprastėjusį imunitetą. Skiepas – treniruotė imuninei sistemai, kuri suteikia įgūdžius antikūnams, jei organizmui tektų kovoti su virusu.

Vakcinos negavusi imuninė sistema lieka be treniruotės, todėl gripo virusą pasitinka nepasiruošusi. Nėščiosioms tai gali reikšti persileidimą.

Abejotinos reputacijos šaltinis

Paranormal.lt informacijos šaltiniu nurodo tinklalapį naturalnews.com. Pastarasis garsėja sąmokslo teorijomis, nusistatymu prieš mokslą, raginimu smurtauti.

15min nuotr./Tinklalapis Naturalnews.com
15min nuotr./Tinklalapis Naturalnews.com

Dėl melagingų pareiškimų ir vartotojų taisyklių nesilaikymo tinklalapis buvo ne kartą pašalintas iš „Google“ paieškos sistemos, vaizdo įrašai buvo pašalinti iš „Youtube“ platformos. Šiemet dėl reklamos platinimo puslapį pašalino ir feisbukas.

Tikriausiai ne sutapimas, kad naturalnews.com galima įsigyti alternatyvios medicinos priemonių, kurių efektyvumas nėra įrodytas moksliniais tyrimais.

Verslo modelis, kuomet informacinė erdvė naudojama dezinformacijai, siekiant užsidirbti iš ja patikėjusių, nėra naujas. Pavyzdžiui, panašų verslo modelį naudoja tinklalapis „InfoWars“.

VIDEO: Kaip atskirti gripą nuo peršalimo?

Skiepas – veiksmingiausia priemonė

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiepus nuo gripo pripažįsta kaip veiksmingiausią gripo specifinę profilaktikos priemonę, apsaugančią žmones nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Nuo gripo rekomenduojama skiepytis kasmet rudens–žiemos mėnesiais būtent tam gripo sezonui skirtomis vakcinomis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) pastebi, kad pakankamas imunitetas nuo gripo susidaro praėjus dviem savaitėms po skiepo. Nors skiepytis rekomenduojama dar iki gripo sezonui įsibėgėjant, teigiama, kad vakcinoms ne vėlu ir sausio–vasario mėnesiais, nes gripo sezonas tęsiasi iki gegužės.

Pasiskiepiję nuo gripo, liga nesuserga. Vakcinoje esantis virusas nėra aktyvus, o tokios būsenos susargdinti virusas negali. Vis dėlto pasiskiepijęs žmogus gali jausti imuninės sistemos reakciją į skiepą, kuri nėra ligos požymis.

ULAC informacija apie gripo atpažinimo, prevencijos ir gydymo būdus – čia.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius