Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2019 01 03

„Mes ne prieš, bet...“: kaip Rusijos grėsmė virsta žiniasklaidos cenzūra

Įprastą 15min podkasto „Mes ne prieš, bet...“ kūrėjų Raimundo Celencevičiaus ir Gino Dabašinsko nuotaiką ir temų ratą sugadino netikėta karščiausia dienos tema – penkių Seimo narių registruotos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos, kurios neva sustiprintų grėsmę apsiginti nuo nedraugiškų valstybių, bet buvo įvertinos kaip bandymas Lietuvoje įvesti žiniasklaidos cenzūrą.

G.Dabašinskas podkasto pradžioje dar bandė pabėgti nuo realybės, prisiminęs, kad jau penkerius metus po nelaimės slidinėjant prie lovos prikaustytas F-1 legenda Michaelis Schumacheris ketvirtadienį, sausio 3-iąją, mini 50-metį.

Tačiau grėsmė būti užčiauptam greitai grąžino prie pagrindinės temos. Jei Seimo narių pasiūlytos pataisos bus priimtos, bus įteisintas ne tik draudimas žiniasklaidoje skleisti dezinformaciją, karo propagandą ar kurstyti karą, bet ir „skatinti nepasitikėjimą Lietuvos valstybe ir jos institucijomis, demokratine santvarka, krašto gynyba, siekti stiprinti tautines ir kultūrines takoskyras, silpninti tautinę tapatybę ir pilietiškumą, silpninti piliečių ryžtą ginti savo valstybę“.

G.Dabašinskas ir R.Celencevičius aiškinosi, ar tuomet bus galima rašyti apie „Verktinius“, diskutuoti istorinėmis temomis, leisti dainą „Atbėgo kariūnai...“ ir panašius niekus. Bediskutuodami padarė atradimą, kad bus uždrausti rinkimų komitetai, nes bus draudžiama „,<...> daryti prieš Lietuvos Respublikos nacionalinio saugumo interesus nukreiptą įtaką šalies demokratijos, rinkimų procesams, partinei sistemai“.

Jeigu dar norite išgirsti svarstymus, kokios priežastys Lietuvos politikus verčia siūlyti tokius draudimus, klausykitės iki pabaigos.

Podkasto „Mes ne prieš, bet...“ kūrėjai – 15min vyr. redaktorius R.Celencevičius ir žinomas radijo bei televizijos laidų vedėjas, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus vadovas Ginas Dabašinskas.

15min podkastas „Mes ne prieš, bet...“ transliuojamas kiekvieną darbo dienos vakarą. Jame R.Celencevičius ir G.Dabašinskas aptaria svarbiausius dienos įvykius, skandalus bei prognozuoja, kas nutiks rytoj. Ir rimtai, ir pajuokaudami.

Klausykite mūsų kiekvienos darbo dienos vakarą per 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje