Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 15 /14:37

Irena Degutienė „MG Baltic“ bylos teisme liudijo kiek kitaip, nei per apklausą pareigūnams

Pirmadienį politinės korupcijos bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas apklausia konservatorę Ireną Degutienę. Šioje byloje jai tenka liudyti dėl buvusio patarėjo, dabar – Seimo nario Lauryno Kasčiūno. Ilgametė politikė teisme prisipažino, kad po to, kai L.Kasčiūnas jai pasiūlė susitikti su Raimondu Kurlianskiu dėl Vartojimo kredito įstatymo, jos santykiai su juo atšalo. Nepaisant to, teisme I.Degutienė kalbėjo kiek kitaip, nei per apklausą pareigūnams.
Irena Degutienė
Irena Degutienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

I.Degutienė teismui sakė nepažįstanti buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio, o kaltinamuosius Seimo narius teigė žinanti kaip buvusius kolegas.

Teisėsaugos duomenimis, L.Kasčiūnas 2015 metų pabaigoje kreipėsi į I.Degutienę dėl Vartojimo kredito įstatymo pataisų, kurias pateikė dabar kaltinamuoju tapęs Šarūnas Gustainis. Tyrėjai mano, kad pataisą buvęs liberalas gavo tiesiai iš R.Kurlianskio.

„Aš tikrai daug nežinau, žinau, kiek žiniasklaidoje pasiskaitau“, – apie šią bylą teismui sakė ji.

I.Degutienė teigė, kad L.Kasčiūnas buvo pas ją atėjęs tuo metu, kai ji dirbo Seimo Biudžeto ir finansų komitete.

„Jam buvo įdomu, kaip sakė, esu politologas ir daug ko nesuprantu“, – kodėl domėjosi pataisomis, pasakojo I.Degutienė.

„Nei klaust, nei siūlyt... Jis pas mane dažnai ateidavo įvairiais klausimais, kurie Seime buvo svarstomi. Aš tuo metu nesureikšminau to jo atėjimo“, – klausiama, ar L.Kasčiūnas pas ją ėjo tik klausti, ar ir ko nors siūlyti, kalbėjo Seimo narė.

„Po to jis man tiek pasakė, ar aš negalėčiau susitikti su ponu R.Kurlianskiu, kad jis yra domėjęsis šiuo įstatymu, ar aš negalėčiau pristatyti frakcijos pozicijos R.Kurlianskiui“, – pasakojo ji.

Politikė aiškino patarusi L.Kasčiūnui pačiam nesusitikinėti su verslininku. Teismui I.Degutienė pasakojo asmeniškai per darbą Seime su verslininkais nesusitikdavusi apskritai, o jei sulaukdavo kreipimųsi raštu, siūlydavo kreiptis į frakciją.

Pasak I.Degutienės, tuo metu L.Kasčiūnas nebuvo konservatorių partijos narys.

I.Degutienė sakė palaikiusi Lietuvos banko poziciją, kad nereikia praplėsti žmonių rato, kuriems būtų galima išduoti greituosius kreditus.

„L.Kasčiūnas buvo pas mane atėjęs iki komiteto posėdžio“, – klausiama, ar tuometis patarėjas galėjo žinoti komiteto poziciją prieš kreipdamasis į ją, atsakė I.Degutienė.

Pareigūnams liudijo, kad prašė palaikyti pataisas

„Negaliu pasakyti, ar jis man sakė balsuoti taip ar kitaip (...) Tada pasakiau, kodėl mes taip nusprendėme, o tada jis sakė, ar galėčiau tai paaiškinti ponui R.Kurlianskiui“, – apie pokalbį su L.Kasčiūnu kalbėjo ji.

Tačiau I.Degutienės liudijime pareigūnams teigiama, kad L.Kasčiūnas jos prašė balsuoti už pataisą, tačiau išgirdo neigiamą atsakymą.

Todėl man buvo šiek tiek keista visa elgsena, juo labiau, žmogus žinojo, kad aš su niekuo nesusitikinėju.

„Nežinau, čia reikia jo klausti“, – klausiama, kokie ryšiai L.Kasčiūną sieja su verslininku.

Politikės teigimu, po jos atpasakoto pokalbio L.Kasčiūnas šiuo klausimu į ją nebesikreipė.

Ji prisipažino, kad su L.Kasčiūnu po šio įvykio jos santykiai atšalo.

„Man tiesiog buvo nemalonu. Kiekvienas žmogus turim savo pozicijas, aš per seniai esu politikoje ir man mano garbė yra labai svarbi ir aš visai nenoriu painiotis ten, kur aš niekada nesipainioju. Todėl man buvo šiek tiek keista visa elgsena, juo labiau, žmogus žinojo, kad aš su niekuo nesusitikinėju“, – kalbėjo ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Apklausiama pareigūnams I.Degutienė teigė, jog kiek vėliau po įvykusio pokalbio L.Kasčiūnas jai prisipažino, kad pas ją buvo atėjęs prašyti dėl to, kad R.Kurlianskis buvo parėmęs su juo susijusią viešąją įstaigą. Tačiau teisme ji jau šnekėjo sąsają apie paramą esą padariusi pati, neturėdama faktų.

15min pernai kovą rašė, kad tiriant bylą teisėsaugą buvo sudominusi organizacijos „Valstybingumo ir tradicijų studijų centras“ gauta 5 tūkst. eurų parama, L.Kasčiūnas buvo vienas iš 2012 metais įsteigtos viešosios įstaigos steigėjų. Kilus triukšmui jis aiškino, kad prašymą dėl paramos parašė ne jis, o asociacijos vadovas L.Kojala, o pastarasis 15min teigė su R.Kurlianskiu niekada nebendravęs.

„Aš garsiai pamąsčiau, kai manęs paklausė, galėjo ir gauti, nežinau (...)“, – teisme jau aiškino I.Degutienė.

R.Kurlianskio advokatas Giedrius Danėlius klausė, ar šią sąsają apklausiama pareigūnų ji padarė po to, kai žiniasklaida ėmė aprašinėti šią bylą, I.Degutienė pakartojo, kad apie tai tik pamąstė.

G.Danėliaus teigimu, „MG Baltic Media“ paramą VšĮ teikė 2016 metų pradžioje, tuo metu jos pokalbis su L.Kasčiūnu buvo prieš tai – 2015 metų lapkritį.

Paprašymo, gerai pamąsčiau, tiesmuko prašymo, kad balsuok taip ar kitaip, nebuvo, buvo pasiklausimas, kaip aš elgsiuosi.

Teisme buvo pagarsintas I.Degutienės apklausos protokolas, kuriame užrašyti I.Degutienės pareiškimai, esą L.Kasčiūnas prašė balsuoti už pataisą ir prisipažino apie gautą paramą.

„Paprašymo, gerai pamąsčiau, tiesmuko prašymo, kad balsuok taip ar kitaip, nebuvo, buvo pasiklausimas, kaip aš elgsiuosi“, – tiesiai paklausta, ar jis prašė balsuoti už pataisą, kaip ji teigė per apklausą pareigūnams, atsakė politikė.

„Nelabai atsimenu“, – į klausimą kaip ten buvo – prisipažino L.Kasčiūnas apie gautą paramą, ar ne, atsakė ji.

„Niekada nieko neišgalvoju“, – teisėjos paklausta, ar tuomet pareigūnams sakė tiesą, teigė I.Degutienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Degutienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Degutienė

Po liudijimo teisme politikė sakė, kad šioje byloje yra svarbesnių dalykų, nei L.Kasčiūno atvejis.

„Man dabar susidaro toks įspūdis, kad L.Kasčiūną nori įtraukti į šitą bylą, nors nelabai matau jo kokios kaltės čia“, – žurnalistams sakė ji.

Paklausta, kodėl liudijimai pareigūnams ir teismui skiriasi, I.Degutienė teigė, kad per apklausą pas pareigūnus ji neatsiminė detaliai, kas kaip buvo.

„Lygiai taip pat praėjus ketveriems ar penkeriems metams pasakyti konkrečiai sakinys vienos ar kitoks... O turbūt svarbiausia esmė. O esmė – jeigu ateina žmogus ir klausia tavęs, kaip tu elgsiesi, arba kokia yra pozicija, tai tu taip ir atsakai“, – kalbėjo politikė.

Ji aiškino, kad jeigu L.Kasčiūnas tuomet būtų buvęs Seimo narys, jai pokalbis su juo būtų buvęs keistas, tačiau jis tuomet buvo politologas, kuris domėjosi įvairiomis temomis.

„Dabar jis yra Seimo narys, kaip ir frakcijos kolega. Šnekamės, sveikinamės ir tiek, – apie santykius su buvusiu patarėju, kalbėjo ji. – Santykiai ne tokie, kaip tuomet, kai jis buvo mano patarėjas.“

Bylos duomenimis, viename iš pokalbių R.Kurlianskis yra užsiminęs, esą koncernui naudingiau, jei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko rinkimus laimėtų I.Degutienė, o ne Gabrielius Landsbergis.

Apie tai paklausta I.Degutienė sakė, jog jai tai atrodo nelogiška, nes ji nieko iš koncerno net nepažįsta: „Čia man labai yra keistas dalykas... Tuo tarpu kiti su jais susitikinėja, bet kažkodėl tai aš tinkama, o kiti netinkami“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis

R.Kurlianskis po I.Degutienės apklausos sakė, kad politikė labai painiojasi. „Kur ji painiojasi pasakyti kol kas negaliu, nes turėsiu dar duoti parodymus teismui“, – pridūrė jis.

Jis pripažino, kad su L.Kasčiūnu apie Vartojimo kredito įstatymą kalbėjo.

„Paklausti, kokia nuomonė, įdomu buvo“, – klausiamas, ką kalbėjo su L.Kasčiūnu, teigė jis. Buvęs koncerno viceprezidentas pabrėžė, kad I.Degutienė teisme patvirtino, kad L.Kasčiūnas jo vardu nieko jos neprašė.

„Klausimas keistas, kodėl aš kaklaraištį nešioju. Gražiau“, – paklaustas, kodėl jam rūpėjo Vartojimo kredito įstatymo pataisos priėmimas, teigė jis.

R.Kurlianskis nenorėjo atsakyti, ar tiesa, kad koncernas norėjo I.Degutienės pergalės partijos pirmininko rinkimuose, jis tik pridūrė, kad ir šiuo klausimu argumentus jis išdėstys pirmiausiai teismui.

„Jie neturi tokio pagrindo, koks buvo nušviestas žiniasklaidoje, tikrai neturi“, – pabrėžė jis.

Buvo metams suspenduota narystė

Dėl paaiškėjusio L.Kasčiūno bendravimo su R.Kurlianskiu buvo metams sustabdyta jo narystė konservatorių partijoje.

15min turimais duomenimis, apklausiamas pareigūnų L.Kasčiūnas nurodė, kad jį su R.Kurlianskiu supažindino bendrakursis, buvęs LNK laidų vedėjas Tomas Dapkus.

Viename iš susitikimų, kuris vyko buvusio „MG Baltic“ viceprezidento kabinete, konservatorius išgirdo prašymą pasidomėti, kokia bus TS-LKD narės I.Degutienės pozicija dabar jau buvusio Liberalų sąjūdžio nario Šarūno Gustainio užregistruotos Vartojimo kredito pataisos atžvilgiu.

Buvęs I.Degutienės patarėju, L.Kasčiūnas ėmėsi šį prašymą vykdyti dar tą pačią dieną, tačiau I.Degutienė jam parekomendavo su verslininkais nesusidėti. Apklausos protokole rašoma, kad su tuo L.Kasčiūnas sutiko.

Bylos dokumentuose minima kita viešoji įstaiga

Beje, „MG Baltic“ bylos dokumentuose teigiama, kad koncerno paramą gavo ne „Valstybingumo ir tradicijų studijų centras“, o „Europos studijų centras“. Tačiau panašu, jog tai yra tik klaida.

Tokia VšĮ neegzistuoja, tuo metu „Rytų Europos studijų centro“, kurio laikinuoju vadovu yra buvęs L.Kasčiūnas, atstovas Andrius Prochorenko 15min yra patikinęs, kad ši įstaiga koncerno ar jos atstovų paramos niekada nėra gavusi.

Plačiau apie Vartojimo kredito įstatymo pataisų svarstymą Seime skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius