Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 13 /16:39

L.Kasčiūnas apie I.Degutienės liudijimą prokurorams „MG Baltic“ byloje: man buvo šokas

Politinės korupcijos bylą tiriančiam Vilniaus apygardos teismui liudijo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas. Jis teisme pripažino konservatorės Irenos Degutienės apie Vartojimo kredito pataisą klausęs tuomečio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio prašymu. Tačiau jis žurnalistams sakė buvęs šokiruotas, kai sužinojo, jog partijos bendražygė prokurorams liudijo, kad jis jai buvo prisipažinęs, jog R.Kurlianskio prašymą vykdė už paramą.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

L.Kasčiūnas pirmadienį teisme aiškino, kad 2015 metų spalį jis buvo susitikęs su „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu.

L.Kasčiūnas pasakojo, kad su R.Kurlianskiu aptarė ne vieną klausimą ir pokalbio metu jo pašnekovas prakalbo apie Vartojimo kredito pataisą.

L.Kasčiūnas teisme teigė, jog jam nekilo jokių tarimų, kad R.Kurlianskis turėtų kokių nors interesų šioje srityje, todėl nieko blogo negalvodamas sutiko pasiteirauti nuomonės.

Jo pokalbis su R.Kurlianskiu vyko „MG Baltic“ koncerno patalpose, buvusio koncerno viceprezidento kabinete. Iš viso parlamentaras su R.Kurlianskiu teigė susitikęs 6–7 kartus.

„Aš su juo bendravau kaip su žiniasklaidos atstovu“, – sakė jis.

„Nepajutau kažkokio palaikymo vienai ar kitai pozicijai, tiesiog kalbėjo, kad yra kažkokie pokyčiai rinkoje, smulkiuosius išstums stambieji, bet tai ne mano tema“, – prokuroro klausiamas, ką kalbėjo su R.Kurlianskiu, kalbėjo jis.

L.Kasčiūnas teigė, kad pokalbio metu R.Kurlianskis popierinį Š.Gustainio pataisos variantą buvo pasidėjęs ant savo darbo stalo. Paklaustas, kokia buvo pataisos esmė, konservatorius sakė pataisos į rankas neėmęs.

„Dėl reguliavimo kokia nuomonė yra paklaust (...) Ar būtų įmanoma pasidomėti, kokie argumentai už ir prieš šiuo klausimu“, – klausiamas, ko prašė verslininkas, sakė jis.

Paklaustas, ar R.Kurlianskis žinojo jo ryšį su tuomet Seimo vicepirmininkės pareigas ėjusia Irena Degutiene, politikas atsakė teigiamai.

L.Kasčiūnas prieš tai yra buvęs I.Degutienės, kaip Seimo pirmininkės (pareigas ėjo 2009–2012 m. – aut.), patarėju.

„Kai aš su ja kalbėjausi, trumpai paklausiau klausimą, ji pasakė, kad Lietuvos banko pozicija yra gera. Tada aš paprašiau šitą poziciją pristatyti R.Kurlianskiui, ji pasakė ne“, – pokalbį su konservatore prisiminė jis.

Jis neigiamai atsakė į klausimą, ar prašė I.Degutienės balsuoti už pataisą.

„Kam R.Kurlianskis kažko iš jūsų prašė, jei jūs niekam apie tai nepasakėt?“ – nustebo teisėja Nijolė Žimkienė išgirdusi, kad apie I.Degutienės atsakymą jis esą niekam nieko nesakė.

Apklausos protokole, kuris buvo pagarsintas pirmadienį, rašoma, kad R.Kurlianskis prašė L.Kasčiūno suorganizuoti susitikimą su I.Degutiene, minėjo, kad gali paremti konservatorių partiją, tačiau kalbų apie paramą esą daugiau nebuvo.

Apklausos protokole buvo kalbama ir apie „MG Baltic“ įmonės paramą VšĮ „Valstybingumo ir tradicijų studijų centrui“. L.Kasčiūnas aiškino, kad parama įstaigai buvo suteikta vėliau, nei jis kalbėjosi su I.Degutiene.

I.Degutienės parodymai pareigūnams ir teismui skyrėsi

Apklausiama pareigūnams I.Degutienė teigė, jog kiek vėliau po įvykusio pokalbio L.Kasčiūnas jai prisipažino, kad pas ją buvo atėjęs prašyti dėl to, kad R.Kurlianskis buvo parėmęs su juo susijusią viešąją įstaigą. Tačiau teisme ji jau šnekėjo sąsają apie paramą esą padariusi pati, neturėdama faktų.

15min pernai kovą rašė, kad tiriant bylą teisėsaugą buvo sudominusi organizacijos „Valstybingumo ir tradicijų studijų centras“ gauta 5 tūkst. eurų parama, L.Kasčiūnas buvo vienas iš 2012 metais įsteigtos viešosios įstaigos steigėjų. Kilus triukšmui jis aiškino, kad prašymą dėl paramos parašė ne jis, o asociacijos vadovas L.Kojala, o pastarasis 15min teigė su R.Kurlianskiu niekada nebendravęs.

Tačiau apklausiama I.Degutienė liudijo kiek kitaip nei pareigūnams.

Teisme buvo pagarsintas I.Degutienės apklausos protokolas, kuriame užrašyti I.Degutienės pareiškimai, esą L.Kasčiūnas prašė balsuoti už pataisą ir prisipažino apie gautą paramą.

„Paprašymo, gerai pamąsčiau, tiesmuko prašymo, kad balsuok taip ar kitaip, nebuvo, buvo pasiklausimas, kaip aš elgsiuosi“, – tiesiai paklausta, ar jis prašė balsuoti už pataisą, kaip ji teigė per apklausą pareigūnams, atsakė politikė.

„Nelabai atsimenu“, – tuomet į klausimą kaip ten buvo – prisipažino L.Kasčiūnas apie gautą paramą, ar ne, atsakė ji.

„Niekada nieko neišgalvoju“, – teisėjos paklausta, ar tuomet pareigūnams sakė tiesą, teigė I.Degutienė.

Po liudijimo teisme politikė sakė, kad šioje byloje yra svarbesnių dalykų, nei L.Kasčiūno atvejis. „Man dabar susidaro toks įspūdis, kad L.Kasčiūną nori įtraukti į šitą bylą, nors nelabai matau jo kokios kaltės čia“, – žurnalistams sakė ji.

Paklausta, kodėl liudijimai pareigūnams ir teismui skiriasi, I.Degutienė teigė, kad per apklausą pas pareigūnus ji neatsiminė detaliai, kas kaip buvo.

L.Kasčiūnas: nepaisant šoko, aš moku atleisti

L.Kasčiūnas pirmadienį žurnalistams sakė, kad sužinojus, jog I.Degutienė paliudijo, jog jis jos prašė balsuoti už pataisą, jį esą ištiko šokas.

Jis aiškino I.Degutienės klausęs tik jos nuomonės apie pataisą, ne daugiau.

„Man buvo toks pats šokas kaip ir jums“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, ar vėliau I.Degutienės neklausė, ką ji turėjo omenyje sakydama, kad jis jai buvo prisipažinęs apie gautą paramą, L.Kasčiūnas sakė, kad jų santykiai su I.Degutiene atšalo.

„Mūsų santykiai atšalo, ką padarysi (...) Aš ją gerbiu, tikrai išmintinga politikė, ji tikrai mano gyvenime svarbų vaidmenį suvaidino ir nepaisant viso to šoko, aš moku atleisti“, – kalbėjo jis.

Klausiamas, ar pyksta ant jos, L.Kasčiūnas teigė, kad ne.

„Be abejo“, – klausiamas, ar netiesa yra tai, ką yra liudijusi I.Degutienė – kad jis R.Kurlianskio prašymą vykdė už paramą.

R.Kurlianskio prašymą ėmė vykdyti tą pačią dieną

Teisėsaugos duomenimis, L.Kasčiūnas 2015 metų pabaigoje kreipėsi į tuometę Seimo vicepirmininkę Ireną Degutienę dėl Vartojimo kredito įstatymo pataisų, kurias pateikė dabar kaltinamuoju tapęs Šarūnas Gustainis. Tyrėjai mano, kad pataisą buvęs liberalas gavo tiesiai iš R.Kurlianskio.

Pataisa buvo naudinga greitųjų kreditų įmonėms.

Jos esmė – leisti kredito bendrovėms, tikrinant klientų nemokumo riziką, remtis jų pačių pateiktais dokumentais ar pažymomis.

Dėl paaiškėjusio L.Kasčiūno bendravimo su R.Kurlianskiu buvo metams sustabdyta jo narystė konservatorių partijoje.

15min turimais duomenimis, apklausiamas pareigūnų L.Kasčiūnas nurodė, kad jį su R.Kurlianskiu supažindino bendrakursis, buvęs LNK laidų vedėjas Tomas Dapkus.

Viename iš susitikimų, kuris vyko buvusio „MG Baltic“ viceprezidento kabinete, konservatorius išgirdo prašymą pasidomėti, kokia bus TS-LKD narės I.Degutienės pozicija dabar jau buvusio Liberalų sąjūdžio nario Šarūno Gustainio užregistruotos Vartojimo kredito pataisos atžvilgiu.

L.Kasčiūnas ėmėsi šį prašymą vykdyti dar tą pačią dieną, tačiau I.Degutienė jam parekomendavo su verslininkais nesusidėti. Jos apklausos protokole rašoma, kad su tuo L.Kasčiūnas sutiko.

Bylos dokumentuose minima kita viešoji įstaiga

Beje, „MG Baltic“ bylos dokumentuose teigiama, kad koncerno paramą gavo ne „Valstybingumo ir tradicijų studijų centras“, o „Europos studijų centras“. Tačiau atrodo, kad tai yra tik klaida.

Tokia viešoji įstaiga neegzistuoja, tuo metu „Rytų Europos studijų centro“, kurio laikinuoju vadovu yra buvęs L.Kasčiūnas, atstovas Andrius Prochorenko 15min yra patikinęs, kad ši įstaiga koncerno ar jos atstovų paramos niekada nėra gavusi.

Plačiau apie Vartojimo kredito įstatymo pataisų svarstymą Seime skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius