Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 28 /16:16

T.Dapkus teisme: žiniasklaidos grupei buvo žinoma, kad D.Grybauskaitė pageidauja to ar ano

Ketvirtadienį politinės korupcijos bylą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui liudijo Valstybės saugumo departamento (VSD) „MG Baltic“ vadovų interesams atstovaujančiu tarpininku įvardintas Tomas Dapkus. Jis patvirtino koncerno ir Eligijaus Masiulio versiją, esą Dalia Grybauskaitė prašydavo būti teigiamai nušviečiama. Teisme T.Dapkui teko papasakoti apie savo santykius su įvairiais žmonėmis, jis paliudijo su liberalu Vitalijumi Gailiumi sutaręs taip gerai, kad net keisdavosi kalėdinėmis dovanomis.
Tomas Dapkus
Tomas Dapkus 15min studijoje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

E.Masiulis T.Dapkaus klausė apie tai, ar jam darbo „MG Baltic“ koncerno žiniasklaidos grupėje laikais yra tekę girdėti, jog kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė nori būti rodoma geriau.

Priminsime, kad anksčiau paviešintuose E.Masiulio ir D.Grybauskaitės susirašinėjimuose tuometė valstybės vadovė T.Dapkų pavadino „MG Baltic“ prezidento Dariaus Mockaus skaliku.

„Man jinai jau nebeįdomi, tikiuosi, kad ir aš jai neįdomus. Linkiu jai sėkmės ir nenoriu turėt reikalų, – teisme apie kadenciją baigusią prezidentę kalbėjo jis. – Taip, tai buvo žinoma mūsų žiniasklaidos grupei – santykiai su D.Grybauskaite buvo palaikomi per E.Masiulį ir ponas E.Masiulis buvo tas, per jį palaikomi ryšiai, buvo keletas kartų, kur buvo man žinoma iš R.Kurlianskio apie tai, kad prezidentė pageidauja to ar ano. Nes ji kritikos nemėgdavo ne tik savo atžvilgiu, bet ir patarėjų, aplinkos, savo dvaro, bet ir žmonių, kuriuos ji paskiria.“

Anot T.Dapkaus, E.Masiulis buvo asmuo, kurios vaikščiodavo „nuo D.Grybauskaitės“ ir perduodavo žinutes R.Kurlianskiui ir kolegoms.

„Atvejai buvo ne vienas, buvo susiję su rinkimų kampanija – perrinkimu prezidentės, komisijos, kuri tyrė įtaką teisėsaugai, kūrimu, aukštų pareigūnų skyrimu, taip“, – aiškino jis.

Lapkričio viduryje E.Masiulis pareiškė, kad byloje nėra informacijos apie tai, kad jis koncerno atstovams perduodavęs D.Grybauskaitės prašymus. Anot jo, vienas pokalbis su tokiu prašymu buvo įrašytas, tačiau teismui pateikta tik dalis to pokalbio.

Keitėsi dovanomis ir su teisėjais, ir su prokurorais

Teisme T.Dapkus buvo klausinėtas apie savo santykius su visa eile žmonių.

Jam teko prisiminti, kaip su R.Kurlianskiu supažindino konservatorių Lauryną Kasčiūną. Jis sakė jų susitikimuose nedalyvavęs, o noras susipažinti buvo iš abiejų pusių.

„Nežinau, tik po to sužinojau, kad jie bendravo daugiau ir ilgiau“, – pabrėžė jis.

Modestą Kaseliauską sakė pažįstantis labai seniai, kai jis buvo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovas. Ši institucija jam buvo įdomi kaip žiniasklaidos darbuotojui.

Anot jo, bendravimas peraugo į draugišką ir tęsėsi po to, kai jis jau nebedirbo VMI. M.Kaseliauskas, anot jo, konsultavo verslininką bei politiką Antaną Guogą kaip konsultantas mokesčių klausimais.

Teisme T.Dapkus aiškino pažįstantis Liberalų sąjūdžio atstovą, buvusį Seimo narį, šiuo metu Joniškio merą Vitalijų Gailių, su juo kartais keitęsis kalėdinėmis dovanomis.

„Esu keitęsis dovanomis ir su prokurorais, ir teisėjais, švenčių proga, jei esu geruose santykiuose, jei santykis pereina į tokį, koks nėra grynai formalus, taip būdavo“, – pasakojo jis.

Prokuroras Justas Laucius paprašė įvardinti tuos teisėjus ir prokurorus, tačiau teisėja Nijolė Žimkienė sakė, kad tai nesusiję byla ir T.Dapkui leido neatsakyti į klausimą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

Jis negalėjo prisiminti, ką konkrečiai dovanojo V.Gailiui, bet neatmetė, kad tai galėjo būti alkoholio butelis.

„Tai nebuvo grynas įteikimas, tai buvo prisidėjimas prie bendrų vaišių. Šventės buvo. Gal Seimo viešbuty, gal kažkur kitur, nesureikšminu to dalyko“, – tikino jis.

Įklampino laida, kurioje dalyvavo E.Masiulis

T.Dapkaus pavardė minima kaltinimų dalyje, susijusioje su nematerialiu kyšiu Liberalų sąjūdžiui ir buvusiam šios partijos lyderiui Eligijui Masiuliui. Prokuratūra kyšiu laiko R.Kurlianskio organizuotą E.Masiulio pasirodymą laidoje „Alfa savaitė“, kur jis davė interviu T.Dapkui.

Jis teismui sakė nuo 2012 metų dirbęs „Alfa media“, R.Kurlianskis buvo jo vadovas, E.Masiulį ir kitus politikus T.Dapkus teigė pažįstantis kaip žurnalistas.

„Kaip su visais politikais – jie dalyvaudavo laidose“, – kaip pažįsta dalį kaltinamųjų, aiškino jis. Asmeniškai jis teigė nesantis pažįstamas tik su Šarūnu Gustainiu.

Vytautą Gapšį jis sakė pažįstantis dar nuo studijų Vilniaus universitete laikų, bet santykiai nebuvo asmeniški.

Jis teismui teigė, kad jo laidose dalyvaudavo visų politinių partijų lyderiai, E.Masiulis buvo vienas iš jų. Jis prisiminė, kad tuo metu buvo intriga – Liberalų sąjūdžio pirmininko posto siekė A.Guoga, metęs pirštinę E.Masiuliui.

T.Dapkus sakė, kad į jo laidą E.Masiulis nelabai veržėsi, nes ruošėsi suvažiavimui – rašė kalbą.

„Čia normali, įprasta praktika“, – kad interviu buvo įrašytas iš anksto, o parodytas vėliau, pasakojo jis.

T.Dapkus sako, kad normalu, kai žurnalistas ieško temų – jis kalbasi su daugeliu žmonių.

„Kad gali kalbėti su vadovais apie temas, yra įprasta praktika“, – kodėl su R.Kurlianskiu kalbėjosi apie galimybę E.Masiulį pasikviesti į studiją, aiškino jis.

„Bet tai nebuvo nurodymas jokiu būdu. Per visą laiką, kai dirbau žiniasklaidos grupėje, vadovo elgesys buvo korektiškas, nebuvo daroma įtaką žurnalistų laisvei“, – aiškino T.Dapkus.

R.Kurlianskį jis įvardijo labai informuotu žmogumi.

E.Masiulis jo klausė, ar laida buvo skirta aptarti svarbiausiems savaitės įvykiams. „Žinoma“, – atsakė T.Dapkus.

Jis teigiamai atsakė ir į klausimą, ar partijos pirmininko rinkimai buvo vienas svarbesnių įvykių.

T.Dapkus tikino, kad laidos reitingas buvo labai geras, o E.Masiulio pakvietimas buvo laidos sėkmė visomis prasmėmis.

Jis aiškino, jog dėl pašnekovų laidai tardavęsis ne tik su R.Kurlianskiu, bet ir su konkuruojančių žiniasklaidos priemonių atstovais.

„Normalus darbinis dalykas, bet sprendimą priimdavau aš“, – pabrėžė jis.

Padroš Juozuką ir Druskininkų parką

T.Dapkus pareigūnų buvo apklaustas 2017 metų gegužę. Buvęs laidos „Alfa savaitė“ vedėjas pareigūnams sakė, kad kartais pasikonsultuodavo su kolegomis, ką pasikviesti į laidą, o R.Kurlianskis jam yra siūlęs pašnekovus laidai.

Jis paliudijo, kad 2015 metų spalio pabaigoje R.Kurlianskis jam pasiūlė pasikalbinti E.Masiulį, su kuriuo bendravo ir kuriam simpatizavo.

„Jei neturi, imk Eligijų. Motyvai: padroš Juozuką, „Aqwa parką“. Be to, šeštadienį bus išrinktas LLS pirmininku“, – tokią buvusio koncerno viceprezidento žinutę T.Dapkui fiksavo pareigūnai.

Jiems vėliau T.Dapkus paaiškino, jog tuo metu kaip tik vyko skandalai dėl Druskininkų vandens pramogų parko ir tuometinio teisingumo ministro Juozo Bernatonio namo statybos aplinkybių.

Peržiūrėję laidą pareigūnai padarė išvadą, kad joje teigiamai buvo nušviesta Liberalų sąjūdžio ir jos tuomečio pirmininko E.Masiulio veikla, sudarytos sąlygos kritikuoti politinius oponentus, menkinti jų ir didinti partijos bei E.Masiulio politinį autoritetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius