Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 14 /13:48

Mindaugas Bastys traukiasi iš Seimo, bet politikoje žada likti

Seimo nario mandatą antradienį išsaugojęs Mindaugas Bastys po dienos pranešė, kad traukiasi iš Seimo. Parlamentaras teigė, kad liks politikoje, tačiau su kuo mato save – socialdemokratais ar socialdarbiečiais, jis neatskleidė. Jis kol kas neatskleidžia, ar dalyvaus Zanavykų rinkimų apygardoje po jo pasitraukimo įvyksiančiuose rinkimuose. Šioje apygardoje jis laimėjo keturis kartus iš eilės.
Mindaugas Bastys
Mindaugas Bastys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie pasitraukimą jis paskelbė trečiadienį skubiai sušauktoje spaudos konferencijoje.

„Artimiausiu metu bus kreipimasis į Vyriausiąją rinkimų komisiją, kad mano mandatas būtų panaikintas“, – sakė jis. M.Bastys tvirtino, kad jo niekas neragino trauktis – jis sprendimą priėmė pats.

Trečiadienį su frakcijų vadovais susitikęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis buvo užsiminęs, kad sieks, jog būtų perbalsuojama dėl M.Basčio apkaltos.

„Opozicija siekia Seimą paversti cirku ir paralyžiuoti darbą. Nenoriu, kad dėl manęs kentėtų politinis darbas, o opozicija krautųsi politinį kapitalą, Todėl priėmiau vienintelį šioje situacijoje teisingą sprendimą – garbingai pasitraukti iš Seimo“, – M.Bastį cituoja BNS.

VIDEO: Kolegų Seime paliktas M.Bastys: „Teisinėmis priemonėmis įrodęs savo tiesą garbingai pasitraukiu“

„Ir vakar minėjau, kad pačioje pradžioje mintyse buvo toks sprendimas. Bet buvo ir kita medalio pusė – norėjau įrodyti savo tiesą. Sprendimas mano galvoje vyravo gana seniai. Praktiškai po Valstybės saugumo departamento pažymos paviešinimo“, – kalbėjo jis.

Sprendimas mano galvoje vyravo gana seniai.

Anot M.Basčio, jam svarbiausia buvo įrodyti, kad jis nebuvo tas, kuo jį bando parodyti. „Tikiuosi, kad man pavyko tai įrodyti. Aš politiniuose procesuose ir susitarimuose nedalyvavau“, – teigė jis.

M.Basčio teigimu, jeigu antradienį Seimo sprendimas jam būtų buvęs nepalankus, jo ateitis būtų buvusi neaiški.

„Šiandien galiu spręsti laisvai, ką man daryti“, – teigė jis.

Svarstys, ar dalyvauti rinkimuose

Politikas teigė dar svarstysiantis, ar dalyvauti rinkimuose Zanavykų apygardoje, kurioje jis buvo išrinktas į Seimą.

„Į šį klausimą aš atsakysiu vėliau. Visus sprendimus dėl savo tolesnės ateities priimsiu pasitaręs su šeima ir Zanavykų apygardos žmonėmis“, – sakė jis.

Per apkaltą M.Bastys buvo sakęs, kad norėjo trauktis anksčiau, tačiau jį nuo tokio žingsnio atkalbėjo minėtos vienmandatės rinkėjai.

Antradienį Seimui nusprendus parlamente palikti Konstituciją pažeidusį ir priesaiką šiurkščiai sulaužiusį M.Bastį, politikai ėmė dairytis, kas kalbėjo vienaip, o padarė kitaip.

Už mandato panaikinimą balsavo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys, 24 susilaikė, 11 biuletenių rasti sugadinti. Mandatui panaikinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų.

NSGK vadovas abejoja, ar M.Bastys turėjo kitą išeitį

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas „valstietis“ Vytautas Bakas sako, kad per apkaltą mandatą išlaikęs Mindaugas Bastys neturėjo kitos išeities kaip tik trauktis iš Seimo.

„Žmogus, kuris sulaužė priesaiką valstybei, visuomenei, neturi būti Seime. Jei to nepadarė Seimas vakar, galbūt kažkas paprotino šiandien, nes tai tikrai sukeltų nemažas pasekmes pačios politinės sistemos stabilumui. Abejoju, ar jis turėjo kitą išeitį“, – BNS sakė V.Bakas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Komiteto vadovas pažymėjo, kad nepaisant Seime žlugusio balsavimo dėl mandato panaikinimo, M.Bastys „yra laikomas pažeidusiu Konstituciją, sulaužiusiu priesaiką, ir to negali paneigti niekas, nei Seimas, nei viešieji ryšiai, nei kažkokia mistinė rinkėjų parama, apie kurią kalbėjo“.

Kartu NSGK vadovas vylėsi, kad tuo atveju, jei nuspręstų iš naujo kandidatuoti vienmandatėje apygardoje, M.Bastys nebesulauktų rinkėjų paramos.

„NSGK ir specialioji komisija padarė tikrai didelį darbą, surinko daugybę informacijos, specialiosios tarnybos išslaptino, kas dešimtmečiais nebuvo prieinama žmonėms apie tuos darbus, kuriuos prisidengdamas tautos mandatu darė ponas Bastys kartu su savo kolegomis“, – kalbėjo komiteto vadovas.

„Aš manau, kad žmonės nėra kvaili, jie prieš balsuodami turės pasirinkimą – ar atveria duris priešiškų valstybei tarnybų ir įmonių atstovui Seime, ar jie nori, kad būtų išrinktas žmogus, kuris besąlygiškai atstovautų jų interesams. Aš manau, kad žmonės pasirinks“, – sakė V. Bakas.

E.Gentvilas: vis tiek reikia pirmalaikių rinkimų

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigia, kad M.Basčio pasitraukimas liberalų sprendimo palaikyti pirmalaikius Seimo rinkimus nepakeis.

„Šitoje situacijoje M.Basčio pasitraukimas neišgelbsti Seimo ir Seimo valdančiosios daugumos nuo atsakomybės už visą kitą veikimą. Todėl mūsų siūlymas yra rengiamas dėl pirmalaikių Seimo rinkimų“ – sakė E.Gentvilas.

Nutarimo dėl pirmalaikių Seimo rinkimų projektą, anot jo, ketinama pateikti trečiadienį.

E.Gentvilas svarstė, kad M.Bastys galėjo nutarti trauktis iš Seimo suprasdamas, kad antradienio balsavimas gali būti pripažintas neįvykusiu, o dėl jo mandato naikinimo ketvirtadienį gali būti balsuojama iš naujo.

„Žinoma, galėjo sprendimą lemti ir tai, kad atsidūrė visų skandalų epicentre, ir Seimo stabilumo problema tampa, tai ir traukiasi“, – sakė E.Gentvilas.

E.Gentvilas pakartojo, kad liberalai artimiausiu metu ketina kreiptis į teisėsaugos institucijas, kad šios nuspręstų, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo masinio slapto balsavimo procedūros pažeidimo.

„Jeigu būtų nuspręsta rengti pirmalaikius Seimo rinkimus, per tą laiką iki rinkimų ateitų ir teisėsaugos atsakymas, tikėtina“, – sakė E.Gentvilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius