Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 23

Minint Baltijos kelio trisdešimtmetį – nauji plakatai Generolui Vėtrai

Vilniui švenčiant Baltijos kelio trisdešimtmetį ir daugybei žmonių nuo Katedros aikštės iki Ukmergės plento susikibus už rankų, nerimsta aistros ir dėl atminimo lentelės Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai. Ant Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos pakabinta dar ne atminimo lenta, kurią visuomenininkai neslepia ruošiantys, bet naujas plakatas.
Generolui Vėtrai pakabintas naujas plakatas
Generolui Vėtrai pakabintas naujas plakatas / Violetos Grigaliūnaitės nuotr.

Plakatą pakabino Zigmas Medingis, 15min jis prisistatė kaip iš Klaipėdos kilęs vilnietis: „Kadangi originalo nėra, norėjome bent tokiu būdu priminti, kad vėl turi būti lenta".

Violetos Grigaliūnaitės nuotr./Zigmas Medingis kabina plakatą Generolui Vėtrai
Violetos Grigaliūnaitės nuotr./Zigmas Medingis kabina plakatą Generolui Vėtrai

Jis tikino, kad atminimo lenta Generolui Vėtrai turėtų vėl būti pakabinta, bet dar ne šiandien.

Kartu stovėję žmonės tikino, kad tie, kurie apsiėmė pagaminti naują lentą Jonui Noreikai, nesugebėjo to padaryti laiku, tai yra, iki rugpjūčio 23-osios.

VIDEO: Minint Baltijos kelio trisdešimtmetį – plakatai generolui Vėtrai

Plakato pakabinimas patraukė policijos dėmesį. Pareigūnai, tiesa, tik užsirašė plakatą pakabinusio vyro asmens duomenis.

Violetos Grigaliūnaitės nuotr./Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai pakabintas naujas plakatas
Violetos Grigaliūnaitės nuotr./Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai pakabintas naujas plakatas

15min jau skelbė, kad Jono Noreikos-Generolo Vėtros šalininkai žada pagaminti naują jam pagerbti skirtą lentą ir pakabinti ją ant Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos.

Kaip BNS sakė Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos pirmininkas Jonas Burokas, lentelę anksčiau planuota užkabinti penktadienį, minint Baltijos kelio 30-metį, tačiau nespėta jos pagaminti.

„Iniciatyva atidedama vėliau. Turėjome tokių minčių, bet buvo kliūčių su tos lentos pagaminimu, su papildymu, bet numatome, kad tai bus padaryta maždaug rugsėjo pirmojoje dekadoje. Būtų buvę simboliška, gerai būtų, bet atsidėjo – gal atvažiuos daugiau jaunimo, studentų“, – teigė J. Burokas.

Anot jo, bronzinė paminklinė lenta jau gaminama, ji, palyginti su ankstesniąja, bus papildyta įrašu, kad J.Noreika buvo nacių Štuthofo koncentracijos lagerio kalinys.

Daugiau nei du dešimtmečius čia buvusi lenta J. Noreikai nuimta liepos pabaigoje mero Remigijaus Šimašiaus sprendimu. R.Šimašius teigė tai padaryti nusprendęs, nes J. Noreika tvirtino nacių administracijos sprendimus steigti žydų getą ir konfiskuoti jų turtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius