-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 11 25

Minint kovos su smurtu prieš moteris dieną oranžine spalva sužibs institucijos, ambasados

Trečiadienį minint Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną oranžine spalva nušvis šalies institucijų, užsienio diplomatinių atstovybių pastatai.
Prezidentūra
Prezidentūra / Prezidentūros nuotr.

Prezidento komunikacijos grupė pranešė, jog Jungtinių Tautų tarptautinę iniciatyvą „Nuspalvink pasaulį oranžine spalva“ palaikanti Prezidentūra jau nušvito simboline oranžine spalva. Prie iniciatyvos tai pat žada prisidėti Seimas, Europos namai, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, daug užsienio valstybių atstovybių, kiti reikšmingi pastatai visos šalies regionuose.

Vilniaus miesto savivaldybė apšvies Žvėryno, Baltąjį ir Mindaugo tiltus, o Užsienio reikalų ministerijos angelas pasipuoš oranžiniu šaliku.

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad šiemet Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena yra dar aktualesnė dėl koronaviruso ir jį lydinčių veiksnių – karantino ir saviizoliacijos, nedarbo, sumažėjusių šeimos pajamų, nerimo dėl ateities. Tai, anot jo, ekspertų vertinimu, gali paskatinti naują smurto artimoje aplinkoje bangą, „kuri jau buvo kilusi pavasarį, pasauliui užsidarius namuose“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Negalime leisti pandemijai griauti to, ką su smurtu prieš moteris kovojančios organizacijos, specializuoti pagalbos centrai, teisėsauga ir kitos institucijos yra pasiekę nuosekliu ir atsidavusiu darbu“, – pranešime cituojamas G. Nausėda. Jis kvietė valstybę ir visuomenę „veikti sutelktai ir vieningai prieš menkiausius žmogaus teisių ir lygių galimybių pažeidimus“.

Pasak prezidento komunikacijos atstovų, G.Nausėda taip pat pagyrė policiją, savivaldybes ir specializuotus kompleksinės pagalbos centrus „išmokus pirmojo karantino pamokas“ ir kūrybiškai ieškojus išeičių ieškant laikinojo apgyvendinimo ir apnakvindinimo paslaugų, prisitaikius paslaugas teikti nuotoliniu būdu, taip pat ir negalią turintiems žmonėms.

G.Nausėda pastebi, jog Lietuvoje vis dar skiriama per mažai dėmesio moterų ir mergaičių su negalia padėčiai bei jų teisių užtikrinimui ir paragino naująją valdžią skirti daugiau dėmesio šiai problemai.

„Raginu naująjį Seimą ir Vyriausybę aktualizuoti šį klausimą savo politinėje darbotvarkėje ir imtis visų reikiamų teisinių, administracinių, socialinių ir švietimo priemonių, siekiant apsaugoti neįgalias moteris ir mergaites namuose ir už jų ribų nuo visų formų išnaudojimo, smurto ir prievartos“, – akcentavo šalies vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius