Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 20

Ministerija naują sezoną siūlo leisti sumedžioti 60-čia daugiau vilkų

Naujo medžioklės sezono metu siūloma leisti sumedžioti beveik 60-čia daugiau vilkų, nei šį – Aplinkos ministerija 2023–2024 metais ketina nustatyti 341 vilko sumedžiojimo limitą.
Medžiotojas
Medžiotojas / 123RF.com nuotr.

Ministerija trečiadienį pranešė parengusi tai numatantį įsakymo projektą ir kviečia su juo susipažinti visuomenę bei suinteresuotas puses.

„Atsižvelgus į vilkų populiacijos būklės stebėsenos duomenis, rūšies apsaugos poreikius ir moksliniais tyrimais apskaičiuotą vilkų šeimų skaičių, siūloma nustatyti 341 vilko sumedžiojimo limitą“, – teigiama pranešime.

2022–2023 metų sezoną leista sumedžioti 282 vilkus.

Ateinantį, kaip ir šį, medžioklės sezoną limito siūloma neskirstyti rajonais – anot ministerijos, taip plėšrūnai būtų medžiojami „proporcingai jų natūraliai gausai“.

Pagal Medžioklės taisykles, vilkų sumedžiojimo limitą tvirtina aplinkos ministras, remdamasis Vilko apsaugos plane nustatytais principais, kad būtų užtikrinta palanki vilko rūšies apsaugos būklė.

Ministerija nurodo, kad rengiant projektą iš esmės remtasi 2022–2023 metais sumedžiotų vilkų genetiniais ir produktyvumo tyrimais, kuriuos atliko Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijos mokslininkai.

„Atlikti tyrimai rodo, kad vilkų šeimų skaičius auga: Lietuvos teritorijoje vilkų šeimų yra daugiau nei 91. Pagal Vilko apsaugos planą jeigu vilkų yra daugiau kaip 62 šeimos, populiacijos naudojimas planuojamas taip, kad būtų užtikrintas jos tolygus sumažinimas ir išlaikymas 32–62 šeimų ribose“, – teigiama pranešime.

Ministerijos teigimu, metiniam prognozuojamam vilkų populiacijos prieaugiui lygus ar didesnis medžioklės limitas nustatomas pasikonsultavus su nepriklausomomis mokslo ir kitomis institucijomis, klausiant, ar tai nesutrukdys ilgalaikiams vilkų populiacijos apsaugos ir valdymo tikslams.

Anot jos, VDU mokslininkai rekomendavo atsižvelgti į duomenis, jog pastaraisiais metais vilkų populiacijos genetiniai, amžiaus ir reprodukcijos pasiskirstymo rodikliai gerėja, auga vilkų skaičius.

Vilkų medžioklės sezonas prasideda spalio 15 dieną ir trunka iki kovo 31-osios. Išnaudojus vilkų sumedžiojimo limitą, vilkų medžiojimo sezonas nutraukiamas anksčiau. Ankstesnis vilkų medžioklės sezonas realiai baigėsi kovo 2 dieną.

Ministerija taip pat nurodo, kad vilkų daroma žala ūkininkams pastaraisiais metais reikšmingai nekinta: iki 2023 metų rugsėjo 12 dienos atlyginant vilkų ūkiniams gyvūnams padarytą žalą išmokėta beveik 113 tūkst. eurų, palyginimui, iki 2022 metų rugsėjo 20 d. – per 127 tūkst. eurų, 2021 metais panašiu metu – per 100 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius