Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 09

Ministras Saulius Skvernelis derybas dėl Lietuvai teksiančio pabėgėlių skaičiaus iškeitė į atostogas

Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos valstybių atstovai šiandien Liuksemburge pradėjo derybas, kuriose bus sprendžiama, kaip paskirstyti Pietų Europą užplūdusius pabėgėlius iš karinių konfliktų zonų.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dviejų dienų derybose, kuriose bus sprendžiamas ir Lietuvai teksiančių pabėgėlių skaičius, mūsų šaliai atstovauja vidaus reikalų viceministras, buvęs Varėnos rajono meras Elvinas Jankevičius. Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis šį laiką nusprendė skirti atostogoms.

Vidaus reikalų ministro patarėjo Tomo Beržinsko teigimu, šios atostogos buvo suderintos su premjeru Algirdu Butkevičiumi.

„Premjeras buvo informuotas apie situaciją ir žinojo. Buvo priimtas sprendimas, kad šiuo atveju pakanka ir viceministro“, – teigė T.Beržinskas. Paklaustas, ar tai reiškia, kad premjero A.Butkevičiaus įvardintas galimas priimamų pabėgėlių skaičius – 250 – yra galutinis, vidaus reikalų ministro patarėjas sakė: „Ten vyks derybos ir šiandien dar nelabai galėtume pasakyti, koks bus konkretus skaičius.“

Viceministras neketina nukrypti nuo sutartos pozicijos

„Liuksemburgas, kuris dabar pirmininkauja, yra pateikęs naują pasiūlymą, skaičiavimo metodiką. Pasakyti, ar tai bus 250 ar kitas skaičius sunku – derybos dar vyksta. Lietuva laikosi pozicijos, kad turime solidarizuotis su Europa, priimti žmones, kurie bėga nuo karo ir kitų nelaimių, bet, kaip ne kartą minėjome, ne tik ministerijos, bet ir valstybės pozicija, kad tai turi būti vykdoma savanoriškumo principu, atsižvelgiama į kiekvienos šalies poziciją ir galimybes“, – sakė jis.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tomas Beržinskas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tomas Beržinskas

T.Beržinsko teigimu, šios derybos dar nebūtinai yra galutinės. „Yra siekis, kad būtų susitarta ir nustatyti galutiniai skaičiai. Tam ir reikalingos derybos“, – apie derybas, kuriose Lietuvai atstovaus viceministras E.Jankevičius pasakojo ministro patarėjas.

„Šitas ministrų susitikimas yra neformalus“, – teigė T.Beržinskas. „Tai reiškia, kad sprendimai taryboje priimami bendru sutarimu“, – pridūrė jis.

„Tiek praėjusį kartą, tiek šį kartą trečdalio ministrų nebuvo. Nėra italų, lenkų, kroatų, rumunų, graikų, čekų, bulgarų ministrų. Šioms šalims atstovauja viceministrai“, – teisindamas sprendimą sakė ministro patarėjas.

„Lietuvos pozicija ir galutinis skaičius yra suderinti su Seimu ir nuo tos pozicijos nei ministras, nei viceministras negali nukrypti nei per žodį. Pozicija perskaitoma ir jos laikomasi. Improvizacijai vietos nebėra“, – apie susitikimą, kuriame turi vykti ir derybos, sakė T.Beržinskas.

„Improvizacijai vietos nebėra“, – apie susitikimą, kuriame turi vykti ir derybos, sakė T.Beržinskas.

Paklaustas, kokia būtų Lietuvos pozicija, jei kuri nors valstybė pakeistų savo reikalavimus ir skaičiavimo metodika pasikeistų, ministro patarėjas aiškino, kad Lietuvai atstovaujantis viceministras negalėtų keisti savo pozicijos.

„Teoriškai jis turėtų grįžti į Lietuvą. Galbūt vėl klausimas būtų svarstomas iš naujo. Tada vėl važiuojama ir iš naujo kalbamasi“, – sakė jis.

Gabrielius Landsbergis: „Tokiomis sąlygomis tikėtis gerų rezultatų yra beprasmiška“

Europos Parlamento nario, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio manymu, tokia Lietuvos pozicija svarbių derybų atžvilgiu rodo norą nusimesti atsakomybę ir aiškinti, kad „už mus nusprendė Briuselis“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Nuo pat diskusijos pradžios sakiau, kad aiškus politinis įsitraukimas į šį klausimą gali būti lemtingas. Tai reiškia, kad valstybės, kurioms atstovauja premjerai, ministrai, dalyvauja diskusijose, išsako savo argumentus, reaguoja iškart, sako aiškius skaičius – jos formuos šią politiką.

Premjeras iš pradžių kalbėjo apie 30 pabėgėlių, paskui skaičiai keitėsi. Kaip mes formuosim savo poziciją, aš neįsivaizduoju. Manau, kad mums bus tiesiog nuleistas iš viršaus skaičius, o mes susilankstę tą popieriaus lapelį padėkosime ir grįšime namo“, – teigė G.Landsbergis.

Vėliau bus kalbama apie tai, kad Briuselis privertė, Europos Komisija prievarta mums įsiūlė, – ironizavo europarlamentaras.

G.Landsbergio manymu, premjeras A.Butkevičius supranta, kad šis klausimas labai sudėtingas ir tiesiog bando išvengti atsakomybės.

„Kadangi klausimas yra prieštaringai vertinamas Lietuvoje, premjeras tiesiog nedrįsta prisiimti politinės atsakomybės. Vėliau bus kalbama apie tai, kad Briuselis privertė, Europos Komisija prievarta mums įsiūlė“, – ironizavo europarlamentaras.

„Praktika rodo, kad valstybės, kurios derasi, veikia aukščiausiu lygiu, jos ir formuoja politiką. Tų valstybių vadovai paaiškina savo rinkėjams, visiems žmonėms, kodėl būtent toks pabėgėlių skaičius, kokie argumentai, kriterijai, kokios problemos, kaip mes derėjomės. Kai viskas bus skaidru ir aišku, tada bus galimas ir opozicijos palaikymas. Dabar purvinam vandeny maišoma lazda. Tokiomis sąlygomis tikėtis gerų rezultatų yra beprasmiška“, – sakė G.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius