Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 24 /14:32

Ministrų kabinetas svarsto viešai transliuoti Vyriausybės pasitarimus

Ministrų kabinetas svarsto viešai transliuoti Vyriausybės pasitarimus, saugoti pasitarimų ir posėdžių vaizdo ir garso įrašus.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vyriausybė dirba atvirai ir neturi ko slėpti. Yra nuomonė, kad reikėtų ir Vyriausybės pasitarimus taip pat transliuoti internetu, daryti garso ir vaizdo įrašus ir juos saugoti analogiška tvarka, kaip ir Vyriausybės posėdžius. Be to, tiek Vyriausybės posėdžiai, tiek pasitarimai būtų viešai prieinami įvairiuose formatuose, informaciniuose kanaluose“ , – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Ministrų kabinetas pritarė tai numatančiam protokoliniam sprendimui.

Anot S.Skvernelio, tam reikėtų keisti Vyriausybės įstatymą, jame numatyti pasitarimų ir posėdžių vaizdo, garso įrašų saugojimo tvarką.

Premjeras sako, kad Vyriausybės kanceliarija pakeitimus gali būti parengti iki spalio 31 dienos – jis tikisi, kad Seimas pataisas priims dar šią sesija.

Dar prieš savaitę, kilus skandalui dėl sunaikinto Vyriausybės pasitarimo įrašo, premjeras laikėsi visai kitokios nuomonės ir sakė, kad pasitarimai yra nevieši ir ši teisė bus gerbiama.

„Dėl Vyriausybės pasitarimo garso įrašo. Visų Vyriausybėje vykstančių neviešų darbinių pasitarimų dalyvių teisė kalbėti neviešai bus ir toliau gerbiama“, – prieš daugiau nei savaitę feisbuke rašė S.Skvernelis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Trečiadienį po Vyriausybės posėdžio S.Skvernelis sakė, kad iniciatyva transliuoti pasitarimus daroma nebenorint kelti nereikalingų aistrų bei tam, kad „nebūtų skleidžiamas sąmoningas melas ir dezinformacija“.

Pasak jo, pasitarimų darbotvarkė nesikeis: ir toliau bus sprendžiami organizaciniai klausimai, išklausomos ataskaitos, apsvarstomos Vyriausybės pozicijos dėl Europos Sąjungos klausimų. Jis sako, kad neviešų diskusijų formatas bus perkeltas į ministrų pasitarimus.

„Žinoma, toks formatas bet kokiu atveju bus: susitinkame su ministrais įvairiuose formatuose, t.y. ministrų pasitarimai – jis ir išliks. Kalbame apie Vyriausybės pasitarimus, jie liks atviri“, – sakė jis.

Skandalas – dėl sunaikinto įrašo ir duomenų

Viskas prasidėjo rugsėjo pabaigoje, kai žurnalistams buvo apribota prieiga prie Registrų centro duomenų, o Vyriausybė sunaikino spalio 3-iąją vykusio pasitarimo garso įrašą.

Tame pasitarime buvo svarstomi Susisiekimo ministerijos ir ministro R.Masiulio pasiūlymai atverti viešus duomenis žurnalistams, po to kai Registrų centras staiga nutraukė keliolika metų taikytą praktiką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausybės posėdžių salė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausybės posėdžių salė

15min žiniomis, šiame pasitarime premjeras S.Skvernelis spalvingai pasisakė apie žodžio laisvę ir pats prieštaravo susisiekimo ministro R.Masiulio siūlymams. Tai 15min patvirtino ir pasitarime dalyvavusi Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė.

Įrašas su premjero pasisakymais buvo sunaikintas nepaisant Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos išaiškinimo. Taip pat nepaisyta pačios Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamento.

Taip pat Vyriausybė pareiškė atsisakanti atkurti sunaikintą pasitarimo įrašą, nes „garso įrašo atkūrimas nėra reglamentuotas, todėl (Vyriausybė, – 15min) neturi pagrindo spręsti dėl jo atkūrimo“.

Vyriausybės kanceliarija teigė, kad garso įrašai susinaikina automatiškai. Tačiau atsisakė parodyti, kaip įrašai yra naikinami, nes tai esą susiję su kibernetiniu saugumu.

Įrašo sunaikinimo detales viešai atskleidė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas. Dėl jo veiksmų Vyriausybė pradėjo tarnybinį tyrimą.

Šią savaitę paaiškėjo, kad Vyriausybė ištrynė ir visus viešų posėdžių vaizdo įrašus, kurie buvo patalpinti socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Youtube“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius