-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 28

Mišką prabangiame Gulbinų kvartale įteisino, bet šeimininkai ginčijasi: o kaip infrastruktūra?

Dar gegužės vidury buvo priimtas sprendimas, kad dalis UAB „Gulbinų turizmas“ išnuomoto sklypo, kuriame, esančiame Vilniaus pakrašty, stovi prabangių namų kvartalas, yra miškas, tad 3,4 ha medžiais apaugusios žemės buvo įregistruota Miškų valstybės kadastre. Tačiau tvoros, kurias privalu nugriauti miške, tebestovi, o teritorijos šeimininkai sprendimą ginčija Lietuvos administracinių ginčų komisijoje.
Didžiųjų Gulbinų kvartalas
Didžiųjų Gulbinų kvartalas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Gegužę kvartalas Gulbinuose prisimintas iš naujo – Seimo Antikorupcijos komisijoje gegužės 11 dieną apie tai diskutavo ne tik komisijos nariai, bet ir prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT), Valstybinės miškų tarnybos (VMT), Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų, kitų institucijų atstovai.

A.Stončaitis ragino Seimo narius nuvykti

Ilga diskusija baigėsi tuo, kad Antikorupcijos komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis primygtinai klausė žemės ūkio viceministro Donato Dudučio, ką turėtų „transliuoti visuomenei“, esą tai miškas ten ar ne miškas, o jei miškas – kada jis bus atviras žmonėms?

Pastarasis vylėsi, kad teritorija netrukus bus įregistruota Miškų valstybės kadastre, o tuomet esą NŽT, Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai privalėsiantys užtikrinti, kad laisvas priėjimas prie to miško būtų.

„Būdai yra galimi du – arba tvora turės būti pašalinta, arba jose turės atsirasti tokios spragos, kad žmogus galėtų laisvai patekti į teritoriją. Tokių analogų yra buvę. Taip, tai nėra lengvas procesas, kartais tenka ir teismuose ginčytis su tvoros savininkais, bet anksčiau ar vėliau sprendimai būna priimami ir laisvas lankymas būna užtikrintas“, – Antikorupcijos komisijos posėdyje kalbėjo žemės ūkio viceministras.

Jis teigė negalįs numatyti tikslios datos, kada tas praėjimas būsiąs. Tačiau paminėjo, kad iki gegužės 19 dienos turi būti sprendimas dėl to, yra ten miškas, ar ne.

Į tai A.Stončaitis atsakė pasiūlymu komisijos nariams pagalvoti, galbūt verta tęsiant parlamentinę kontrolę, tarkim, rugpjūtį nuvažiuoti į vietą: „Nuvažiuokim, pažiūrėkim, ar tvoros dingo, ar tapo prieinamos rekreacinės vietos vilniečiams ir piliečiams Lietuvos, ar toliau jos lieka užvaldytos. Jeigu palaikysit tokį siūlymą, čia daug neužimtų laiko.

Gal įdomu būtų ir aplinkos, žemės ūkio viceministrams ir matytume kartu. Nes kitaip, tiesą pasakius, asmeniškai man (aš kaip politikas galiu galbūt ir laisviau interpretuoti, pasakyti) atrodo kaip mažų mažiausiai neatsakingas valstybėje procesas. Ir sunku paaiškinti piliečiams, kaip tai gali būti.“

3,4 ha miško

Po kelių dienų Aplinkos ministerija informavo, kad „3,4 ha medžiais apaugusios žemės, kuri atitinka Miškų įstatyme miško žemei nustatytus reikalavimus, greta gyvenamojo Gulbinų kvartalo įregistruota Miškų valstybės kadastre“. Teigta, kad miškas nurodytame žemės sklype įregistruotas pagal sklypo valdytojo – NŽT – prašymą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Didžiųjų Gulbinų kvartalas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Didžiųjų Gulbinų kvartalas

„Valstybinė miškų tarnyba (VMT), išnagrinėjusi NŽT prašymą, pateiktus dokumentus ir VMT Miškų ūkio priežiūros skyriaus specialistui atlikus patikrinimą vietoje konstatavo, kad žemės sklype mišku inventorizuoti plotai (3,4 ha) atitinka Miškų įstatyme miškui ir miško žemei keliamus reikalavimus. Tai yra miškų plotai 0,1 ha ar didesni, augančių medžių amžius 20 metų ar didesnis, skalsumas 0,3 ar didesnis, medžių aukštis brandos amžiuje 5 m ar didesnis. Todėl priimtas sprendimas įregistruoti juos Miškų valstybės kadastre.

Tai reiškia, kad visiems atvykusiems pailsėti į šį gamtos kampelį turės būti sudarytos sąlygos laisvai patekti į mišką ežero pakrantėje“, – rašoma gegužės 17 d. Aplinkos ministerijos pranešime.

Tačiau praėjo visa vasara, o klausimas dėl šio sklypo ir miško jame vis dar nepabaigtas.

Visiems atvykusiems pailsėti į šį gamtos kampelį turės būti sudarytos sąlygos laisvai patekti į mišką ežero pakrantėje.

Ginčai tebevyksta

UAB „Gulbinų turizmas“ direktorius Sigitas Kubilius jau gegužę 15min sakė, kad teisminių procesų tikrai bus: „Kitaip neįsivaizduojama. Juk tau išnuomojo, tu sudėjai savo planus, investavai pinigus, kad galėsi tą nuomos laiką visu tuo naudotis (sklypas išnuomotas iki 2100 metų – red. past.), o kai viską sutvarkei, tau sako – susirink žaislus ir eik iš mūsų kiemo.

Nėra realu, kad rugpjūtį tvoros bus išgriautos, nes teisminiai procesai užtruks ilgiau.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Didžiųjų Gulbinų kvartalas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Didžiųjų Gulbinų kvartalas

Šiuo metu ginčą nagrinėja Lietuvos administracinių ginčų komisija, kuriai minėta bendrovė yra pateikusi skundą dėl Valstybinės miškų tarnybos 2022 m. gegužės 16 d. sprendimo dėl Lietuvos Respublikos miškų valstybės kadastro duomenų įrašymo/keitimo, kuriuo minimame žemės sklype buvo inventorizuota miško žemė.

Kaip teigia „Gulbinų turizmo“ atstovai, žemės sklype, kuris įregistruotas kaip miškas, yra ne vienas infrastruktūros objektas, tačiau nei NŽT, nei jai reikalingus duomenis atnaujinti Miškų valstybės kadastrą pateikusi UAB „Dzūkijos miškas“ į tai neatkreipė dėmesio.

Ten yra įrengti bendrovei priklausantys vandentiekio, nuotekų šalinimo, dujų tinklai, administracinis pastatas, pirtis, tvora (įrengta dar 1972 m.), krepšinio aikštelė, lauko teniso aikštelė, vaikų žaidimo aikštelės, privažiavimo keliai, praėjimo takai, sutvarkyta aplinka.

„Šie inžineriniai statiniai nustatyta tvarka registruoti nekilnojamojo turto registre. Siekiant užregistruoti naujus miško žemės plotus ir nustatant jų ribas nebuvo atsižvelgta į minėtą infrastruktūrą. (…) Nustatant miško sklypų ribas aukščiau išvardyti inžineriniai statiniai ir jų apsaugos zonos negali būti priskirtos miško žemei“, – teigia bendrovė.

Nustatant miško sklypų ribas aukščiau išvardyti inžineriniai statiniai ir jų apsaugos zonos negali būti priskirtos miško žemei.

Laukia sprendimo

15min duomenimis, bendrovė kreipėsi į Aplinkos ministeriją prašydama pateikti nuomonę, ar pagal galiojančius teisės aktus virš vandentiekio, nuotekų, dujų ir elektros tinklų gali būti suformuojami nauji miško žemės plotai ir kokiu atstumu tokie objektai turėtų būti nuo miško ribų.

Ministerija atsakė nenagrinėsianti tokio prašymo, siekdama „neįtakoti kitų institucijų veikslų ir sprendimų“.

Kadangi ginčas tebenagrinėjamas, komentuoti „Gulbinų turizmo“ teiginius atsisako ir NŽT bei VMT.

BNS nuotr./Gulbinų kvartalas
BNS nuotr./Gulbinų kvartalas

„Sprendimą priėmė Miškų tarnyba“, – teigia NŽT.

VMT viešųjų ryšių specialistas Ūdrys Staselka savo ruožtu dėl situacijos pasakė tiek: „Dėl šios situacijos šiuo metu vyksta teisinis ginčas. Kol jis vyksta, Valstybinė miškų tarnyba nieko komentuoti negali.“

Komisija nevyko, bet pasidomės

A.Stončaitis 15min sakė, kad išties raginęs kolegas nuvykti į Gulbinus, tačiau komisija ten taip ir nenuvažiavo.

Nematė komisija prasmės važiuoti, nusprendėme, kad klausimas yra išspręstas visuomenės naudai.

„Raginau, siūliau, bet kadangi realizavosi mūsų komisijos siūlymai – buvo priimti sprendimai ir pakeitimai visų teritorijų, pagaliau buvome išgirsti ir komisija, ir visuomenė, buvo apgintas viešasis ir visuomenės interesai dėl priėjimo prie pakrančių, žemių atstatymo į rekreacines zonas, kurios turėjo būti, miškas virto atgal miško, nors stebuklingai buvo pasidaręs ne mišku.

Manau, kad tai yra realizuota, nematė komisija prasmės važiuoti, nusprendėme, kad klausimas yra išspręstas visuomenės naudai“, – kalbėjo Seimo narys.

Jis pažadėjo pasidomėti, ar tvoros tebestovi, nors prisipažino manęs, kad klausimai išspręsti, nes tokią informaciją iš atsakingų institucijų Antikorupcijos komisijos nariai buvo gavę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius