-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 10

Mįslingas lėktuvo skrydis: ekspertai kelia provokacijos versiją, politikai įžvelgia saugumo rizikų

Aviacijos ekspertai sako, kad negalima atmesti galimybės, jog mįslingu skrydžiu iš Lietuvos į Bulgariją buvo bandoma testuoti NATO reakciją. Situaciją dėl skrydžio šiuo metu aiškinasi abiejų šalių institucijos, klausimą nacionalinio saugumo aspektu numatoma kelti ir Lietuvos parlamente.
Dvimotoris lėktuvas „Piper PA-23-250 Aztec“
Dvimotoris lėktuvas „Piper PA-23-250 Aztec“ / 15min skaitytojo nuotr.

Aviacijos ekspertas Vidas Kaupelis neatmeta versijos, kad taip bandyta pasižiūrėti, kaip tarnybos reaguos į provokaciją, nors atvejų, kai orlaiviai skrenda išjungę atsakiklius, pasitaiko.

„Erdvė įvairioms tokioms provokacijoms yra. Kol kas trūksta duomenų sieti su šiuo atveju, tyrimas parodys, bet kad reikia tokias skyles užkardyti, tai faktas“, – LRT radijui penktadienį sakė V.Kaupelis.

Jis priminė, kad šiemet kovą buvo atvejis, kai Kroatijos sostinėje Zagrebe sudužo Rusijos gamybos karinis dronas.

„Turėjome atvejį, kai dronas iš rytų nuskrido į Kroatiją. Daug kas kalbėjo, kad tai testas oro gynybos, stebėjimo sistemoms. Tai, matyt, neatsitiktinai mes keliame šiuos klausimus“, – teigė V.Kaupelis.

Tiria policija

Lietuvos policija pranešė, kad ikiteisminis tyrimas kol kas nepradėtas, šiuo metu „pareigūnai aiškinasi aplinkybes“.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas 15min sakė, jo vadovaujamas komitetas klausimą ketina aptarti kitą trečiadienį.

„Šitą konkretų atvejį turi išsiaiškinti tyrimas, bet tokio pobūdžio situacijos gali kurti erdvę provokacijoms – ar tinkamai stebimi skrydžiai, kaip sistema veiktų, jei lėktuvas kiltų su sprogmenimis ir panašiai“, – teigė politikas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Bulgarija ketvirtadienį vakare pranešė, kad iš Lietuvos pakilęs dvivietis lėktuvas be leidimo praskrido virš kelių Rytų Europos šalių ir pritraukė karinių oro pajėgų dėmesį, o paskui buvo paliktas Bulgarijoje nežinomos įgulos.

Šalies vidaus reikalų ministras Boiko Raškovas žurnalistams teigė, kad orlaivis iš viso be leidimo buvo įskridęs į Lenkijos, Slovakijos, Vengrijos, Serbijos, Rumunijos ir galiausiai Bulgarijos oro erdvę.

Anot Bulgarijos institucijų, dvimotoris lėktuvas „Piper PA-23-250 Aztec“ neturėjo patvirtinto skrydžio plano, o jo atsakikliai buvo išjungti. Pilotas nereagavo į radijo užklausas ir vizualinius signalus.

Neleistiną skrydį atlikusį lėktuvą Vengrijoje, Rumunijoje lydėjo naikintuvai, kol jis įskrido į Bulgarijos oro erdvę.

Šios šalies oro pajėgos iš karto nepakėlė naikintuvų, nes „lėktuvas jokiu metu nebuvo laikomas keliančiu grėsmę“.

Lietuvos kariuomenė informavo, kad „orlaivio vykdytą veiklą nuolatos stebėjo Karinės oro pajėgos, vyko bendravimas su kitomis institucijomis“. Vis dėlto komentare BNS pabrėžiama, kad Lietuvoje lėktuvo vykdyti veiksmai „nepriskiriami oro erdvės pažeidimui“.

Buvęs lėktuvo savininkas Lietuvos aviatorius Bronius Zaronskis 15min sakė prieš kurį laiką orlaivį pardavęs, tačiau nesidomėjęs kam.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio aeroklubo viršininkas Bronius Zaronskis
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio aeroklubo viršininkas Bronius Zaronskis

„Man neįdomu. Pinigai yra, sutartį pasirašėm“, – sakė aviatorius.

Pasak B.Zaronskio, lėktuvą nupirko organizacija, tačiau jis jos neįvardijo, taip pat teigė nežinantis pirkėjų vardų ir pavardžių.

Buvęs savininkas nurodė, kad 1962 metais pagaminto lėktuvo būklė buvo puiki.

Portalo Rtl.hu žiniomis, lėktuvas pasipildyti degalų bandė ir mažame Vengrijos Hajduszoboszlo oro uoste, bet ne visai sėkmingai.

Portale rašoma, kad oro uosto prižiūrėtojas norėjo pasikalbėti su dviem neleistinai atskridusiais žmonėmis, bet šie jam esą pagrasino. Į įvykio vietą atvyko policija, kai tai nutiko, lėktuvas pakilo.

Mažame oro uoste lėktuvas praleido apie dvidešimt minučių, o vienos iš oro uosto kamerų vaizduose matyti, kad aplink lėktuvą kažkas vyko: spėjama, kad skridusieji pildėsi degalus iš turimų kanistrų.

Galiausiai pareigūnai orlaivį rado sename aerodrome netoli Bulgarijos rytinio Tergovištės miesto.

Vidaus reikalų ministras Boiko Raškovas žurnalistams sakė, kad lėktuvo variklis dar buvo šiltas. Tačiau įgulos nariai dingo ir jų buvimo vieta vis dar nežinoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius