Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 10 /14:15

Mitinge prie Seimo – žurnalistų puldinėjimai: vejami lauk, vadinami melagiais

Prie Seimo surengtame mitinge planuojamais ribojimais nepasiskiepijusiems ir nepersirgusiems koronavirusu nepatenkinti žmonės reikalauja Ingridos Šimonytės, visos jos Vyriausybės pasitraukimo, stovi kartuvės „Lietuvos išdavikams“. Nepriklausomybės aikštėje skamba šūksniai, buvo leidžiami dūmai. Savo darbą čia dirbantys žurnalistai taip pat sulaukė priekabių ir net stumdymų.

Žmonės parlamento prieigose ėmė būriuotis dar prieš 9 valandą ryto numatytą mitingo pradžią – žmonės rinkosi ne tik Nepriklausomybės aikštėje prie M.Mažvydo bibliotekos, bet ir Gynėjų gatvėje bei Gedimino prospekte.

Kaip BNS prieš vidurdienį informavo Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja, į renginį susirinko apie 4,5 tūkst. žmonių, incidentų kol kas išvengta.

Mitinge dirbantys žurnalistai pasakoja susidūrę su trukdymu jiems dirbti savo darbą. Kaip pasakojo 15min žurnalistai, dirbę tiesiogiai iš Nepriklausomybės aikštėje vykusio mitingo, mitinguotojai jiems negailėjo priekaištų ir kandžių replikų, išvadino melagiais, neatsakinėjo į klausimus, provokavo.

Apie tai, kad susidūrė su nepasitikėjimu tradicine žiniasklaida, rašė ir delfi žurnalistė.

Žurnalistai atkreipė dėmesį ir į tai, kad galbūt priekabių bei piktų žvilgsnių sulaukė ir dėl to, jog dėvėjo kaukes. Mitingo dalyviai jų nedėvėjo.

VIDEO: Mitinge prieš valdžios sprendimus protestuotojai leido dūmus ir skandavo: „Valdžią lauk“

15min operatorius pasakojo, kad pirmoji tiesioginė transliacija iš aikštės praėjo gana sklandžiai, tačiau pamėginęs pradėti antrąją jis jau sulaukė didžiulio nepasitenkinimo ir pripažįsta turėjęs grįžti į Seimo rūmus.

Nufilmuotame vaizdo įraše vienas mitinguotojas, vos pamatęs 15min žurnalistą, ima šaukti, kad jis čia nepageidaujamas, nes esą dirba prieš Lietuvą.

VIDEO: Mitinge prie Seimo – užsipulti žurnalistai: varė lauk, įžeidinėjo

„Išvarėme BTV, LRT, išvarysime ir jus, jūs čia nepageidaujami“, – pareiškia mitinguotojas.

„Visus iš žiniasklaidos veja. Yra kažkokie iniciatoriai, kurie patys gyvai transliuoja iš aikštės. Tiesiog pamato kokią nors žiniasklaidos priemonės atributiką, pavyzdžiui, ant mano kameros pamatė lipduką „15min“, pradėjo šaukti, kad aš iš 15min, tada visa minia atsisuko agresyviai rėkdama „Lauk iš čia“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mitinge prie seimo užsipulti LNK televizijos žurnalistai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mitinge prie seimo užsipulti LNK televizijos žurnalistai

Jau šiek tiek baisu. Į veidą rėkia, uždavinėja keistus klausimus. Ėjau į Seimą tiesiog. Tai sekė mane iki pat durų“, – pasakojo operatorius.

Jo teigimu, turbūt artimiausią kontaktą patyrė TV3 televizijos žurnalistai, kuriems tiesiai į ausis paleistas garsinis signalas: „Juos truputį ir apstumdė.“

15min fotografas sakė, kad užsipulti ir kitos televizijos – LNK – žurnalistai, nukentėjo jų aparatūra. Kaip teigia žurnalistė iš šios televizijos, grupė žmonių juos apsupo, vėliavomis trankė per kamerą. Iš pradžių slėpęsi už policijos pareigūnų, vėliau žurnalistai nuėjo į Seimo rūmus, stengdamiesi nepasiduoti provokacijoms iš mitinguotojų pusės.

Saugotis reikia ir patiems

Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius 15min sakė, kad tokiuose protesto renginiuose dalyvaujantys žurnalistai, ypač neturintys daug patirties dirbti tokiomis sąlygomis, turėtų pasiskaityti rekomendacijas, kaip dirbti mitingų, įvairių protestų metu.

Tik yra klausimas, kokios yra teisėsaugos galimybės užtikrinti galimybę vieniems taikiai piketuoti, o kitiems rinkti informaciją.

„Čia nėra kasdienės, įprastinės sąlygos. Taip pat konfliktai dažniausiai yra užprogramuoti, neišvengiami. Šiuo atveju turbūt didžiausias iššūkis yra teisėsaugai, nes jai tenka uždavinys ne tik užtikrinti viešąją tvarką bendrąja prasme, bet ir spręsti mikro situacijas, kurių natūraliai įvyksta.

Tik yra klausimas, kokios yra teisėsaugos galimybės užtikrinti galimybę vieniems taikiai piketuoti, o kitiems rinkti informaciją“, – kalbėjo LŽS vadovas.

Jo teigimu, Lietuvoje riaušių neturime, tačiau ir mitinguose pasitaiko provokacijų, kurias kelia net nebūtinai mitinguotojai, gali būti ir prie jų prisišlieję žmonės. Kaip buvo, anot D.Radzevičiaus, prieš daugiau nei dešimtmetį per profsąjungų mitingą prie Seimo, kas baigėsi parlamento langų daužymu.

„Belieka pasikliauti teisėsaugos pareigūnais ir patiems maksimaliai saugotis. Mano giliu įsitikinimu, net ir tokiame įvykyje surinkta informacija neverta nei sveikatos, nei juolab nė vieno žurnalisto gyvybės“, – sakė D.Radzevičius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Dainius Radzevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Dainius Radzevičius

Kaip teisėsauga turėtų pasirūpinti saugumu, anot LŽS vadovo, priklauso nuo situacijos: „Kiekvieno didesnio renginio organizatoriai prieš jį informuoja tiek apie pobūdį, tiek apie tipą. Tiek Vilniaus savivaldybėje, tiek kitose savivaldybėse, jeigu ten vyksta, yra specialios komisijos, kurios išduoda leidimus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mitinge prie seimo užsipulti LNK televizijos žurnalistai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mitinge prie seimo užsipulti LNK televizijos žurnalistai

Norėčiau tikėti, kad tos komisijos nedirba formaliai, o gavusios iš organizatorių informaciją papildomai pasidomima, nes teisėsauga turi tokias galimybes, kokios bus apimtys, kokie tokio protesto tikslai, net kokie žmonės dalyvaus. Jie turėjo ir įvertinti tas galimybes.

Kaip pavyzdį pasakysiu, kad galima svarstyti tam tikrų mitingų vietų atitvėrimo galimybę, užtikrinant, kad vienoje vietoje būtų piketuotojai, kitoje – stebėtojai, ar tai būtų žurnalistai, teisėsaugininkai, ar pan. Tai gali būti nuo simbolinių juostų iki fizinių atitvarų.“

Atėjo ir į Seimą

Mitingo dalyviai pasirodė ir Seimo rūmuose, juos atsivedė parlamentaras Petras Gražulis.

Garsiai reikalaujama, kad mitinge pasirodytų valdžios atstovai, tačiau Seimo nariai tarpusavyje kalbasi, kad eiti į tokią agresyviai nusiteikusią minią baiminasi.

Premjerė Ingrida Šimonytė Seime sakė, kad Vyriausybė turi saugoti ir daugiau kaip pusės pasiskiepijusių Lietuvos gyventojų interesus.

O Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad dar reikėtų diskutuoti, kokie draudimai turėtų galioti imuniteto koronavirusui neturintiems asmenims.

VIDEO: Mitingas – ne tik po Seimo langais: būrelis protestuotojų pateko į vidų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius