Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 12 13

„Mokamos epidūros“ tyrimas baigtas: teismui perduota P.Mažylio gimdymo namų gydytojų byla

Baudžiamoji byla dėl dviejų P.Mažylio gimdymo namų gydytojų nusikalstamų veiksmų keliauja į teismą. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ikiteisminį tyrimą pradėjo 2016 m. lapkritį gavusi 8 asmenų pareiškimus dėl galimo VšĮ Kauno klinikinės ligoninės filialo gydytojų kyšininkavimo taikant epidurinę gimdymo skausmo malšinimo procedūrą gimdyvėms.
P.Mažylio gimdymo namai
P.Mažylio gimdymo namai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip pranešimu spaudai informuoja Generalinė prokuratūra, pranešimai apie įtarimus dėl kyšininkavimo iš viso buvo įteikti keturiems P.Mažylio gimdymo namų gydytojams.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkti duomenys, leidžiantys pagrįstai įtarti, kad gydytojai už šią procedūrą iš gimdyvių ar jų artimųjų reikalavo tam tikros pinigų sumos, nurodydami jog ši paslauga yra mokama, nors ji, kaip vėliau nustatė pareigūnai, buvo apmokėta Teritorinės ligonių kasos lėšomis. Nustačius šias aplinkybes, nusikalstamos veikos dėl kyšininkavimo buvo perkvalifikuotos į sukčiavimą (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 3 dalis).

Kadangi baudžiamoji atsakomybė už sukčiavimą kyla jei įgyto turto vertė viršija 3 MGL (114 Eur), dviejų gydytojų atžvilgiu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas ir surinkta medžiaga perduota policijai dėl administracinės atsakomybės taikymo šiems asmenims.

Baudžiamoji byla dėl gydytojų Virgilijaus Dimšos ir J.Č. sukčiavimo, prokurorui surašius kaltinamąjį aktą, perduota nagrinėti Kauno apylinkės teisme.

15min primena, jog skandalas kilo po to, kai vienos 2016 m. spalio mėnesį P.Mažylio gimdymo namuose kūdikio susilaukusios moters anesteziologai paprašė susimokėti 80 eurų už epidūrinę nejautrą. Gimdyvės sugyventiniui pareikalavus čekio, jis jam nebuvo duotas. Tuomet vyras kreipėsi į 15min, o istorijai nuvilnijus plačiai, į redakciją ėmė plūsti kitų su tokia pat situacija susidūrusių moterų laiškai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai

Jos viena per kitą ėmė pasakoti, jog jau daug metų gydytojams „į kišenę“ mokėjo už procedūrą, kuri yra nemokama. Už ją gydymo įstaigai sumoka Valstybinės ligonių kasos. Tai sukėlė įtarimų, jog gimdymo namuose neteisėtai renkami pinigai.

Peržiūrėjus mokamų paslaugų žurnalą P.Mažylio gimdymo namuose, 2016 m. mokama epidūrinės nejautros paslauga buvo taikyta tik dviem atvejais. O neoficialiai susimokėjusių už šią paslaugą – ne viena dešimtis.

Pernai metų lapkričio 7 d. tyrimo dėl kyšininkavimo ėmėsi STT. Gruodžio 29 d. įtarimai buvo pareikšti anesteziologui-reanimatologui V.Dimšai, šių metų sausio 11 d. – šios įstaigos gydytojai anesteziologei-reanimatologei J.Č. Kyšininkavimo skandalo klampinami Kauno P.Mažylio gimdymo namai netrukus liko be vadovo – nuo sausio 31 d. iš šių pareigų pasitraukė Eugenijus Valasevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius