Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 11

Mokytojų dietos savaitė

Pirmą mokslo metų savaitę Utenos rajono pedagogai neturėjo teisės valgyti mokyklų valgyklose.
Mokytoja
Mokytoja / LŽ nuotr.

„Viskas tik į gera. Savaitę nevalgęs tapau lieknesnis, dėl to net moterų komplimentų sulaukiu“, – LŽ juokavo Utenos „Saulės“ gimnazijos direktorius Valentas Bubulis. Tačiau mokytojai nebuvo tokie linksmi. Jie ir kiti 960 šiame rajone dirbančių pedagogų visą savaitę negalėjo valgyti mokyklų valgyklose. Tikėtasi, kad šis sprendimas padės išbristi iš finansų krizės.

Nebeįsileisti pedagogų į mokinius pigiai maitinančias mokyklų valgyklas nutarta dar gegužės pabaigoje. Utenos rajono Švietimo, sporto ir turizmo skyriaus vedėjas Romualdas Kraulišas LŽ teigė politikams tuomet pateikęs sprendimo projektą, pagal kurį penktadaliu ketinta pabranginti mokyklų valgyklų maistą. „Penktadaliu padidinus kainas valgyklose, siūliau jose maitinti ir mokinius, ir pedagogus“, – prisiminė vedėjas. Tačiau politikai nutarė, kad maistas bus gaminamas tik mokiniams.

Prieš rugsėjo 1–ąją su tokiu sprendimu buvo supažindinti mokyklų vadovai, matomose vietose iškabinėti draudimai pedagogams valgyti mokyklų valgyklose. Mokytojai „naujovę“ sutiko vienareikšmiškai neigiamai. Net ir tie, kurie dažniausiai valgyklose nevalgydavo, tvirtino pasijutę pažeminti.

„Utenos rajone, viename iš nedaugelio Lietuvoje, mokinių maitinimu rūpinasi pati savivaldybė, jis neatiduotas į privačių įmonių rankas. Mokiniai moka tik savikainą, pietūs jiems tekainuoja tris litus“, – LŽ sakė R.Kraulišas. Anot jo, į patiekalo kainą neįskaičiuojamas mokestis už elektrą, vandenį bei kitas paslaugas, todėl maistas toks pigus. Dalį realios šio maisto kainos sumoka mokesčių mokėtojai. Būtent šis faktas piktino rajono politikus ir jie nusprendė, kad valgyklose maitinti mokytojų nedera.

„Maitinimo įstaigą paprasčiau rasti nebent miesto pedagogams, nes ten yra ne viena vieša maitinimo įstaiga, o mums, kaimų ir miestelių mokytojams, belieka krimsti sumuštinius, ką, beje, visą savaitę ir darėme“, – sakė Utenos rajono Užpalių gimnazijos direktorė Virginija Stukienė. Anot jos, norintieji mokyklose valgyti mokytojai už maistą galėtų mokėti didesnę kainą, taip būtų išspręsta problema.

Švietimo reikalais besirūpinantis R.Kraulišas patikino, kad visą mėnesį bus svarstoma galimybė leisti mokytojams valgyti savo mokyklų valgyklose. Taip pat skaičiuojama, kiek šio būtino poreikio patenkinimas iš tiesų kainuotų mokesčių mokėtojams. Viską suskaičiavus ir išsiaiškinus, sprendimas vėl bus teikiamas rajono politikams spalio mėnesį.

R.Kraulišas LŽ sakė, kad kol kas Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius ryžosi paprieštarauti politikų sprendimui ir savo atsakomybe leisti jiems valgyti mokyklų valgyklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius