Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 01

Moterys Europos Sąjungoje skursta labiau negu vyrai

Vertinant skurdą ir socialinę atskirtį Europos Sąjungoje, neišvengiamai susiduriama su lyčių lygybės tema. Statistika liudija, kad nepaisant galiojančių ir šią sritį reguliuojančių teisės aktų Europos moterys vis dar labiau rizikuoja atsidurti ties skurdo riba.
Susimąsčiusi moteris
Susimąsčiusi moteris / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Statistika Moteris

Daugumoje ES šalių socialinę atskirtį vidutiniškai patiria 17 proc. moterų (15 proc. vyrų). Lyčių padėties skirtumus ne moterų naudai bene akivaizdžiausiai atskleidžia darbo rinka. Vyrų ir moterų darbo užmokestis ES šalyse vidutiniškai skiriasi 18 proc. Lietuvoje moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis yra vienas didžiausių ES. Įvairiais duomenimis, jis siekia iki 25 proc.

Mažesnis moters darbo užmokestis neišvengiamai reiškia menkesnes gyvenimo pajamas ir mažesnę senatvės pensiją. ES šiuo metu apie 35 proc. 65 metų ir vyresnių moterų patiria skurdo padarinius. Tarp vyrų šis rodiklis ES siekia 16 proc. Be to, moterys net keturis kartus dažniau negu vyrai samdomi ne visai darbo dienai, pagal terminuotąsias darbo sutartis arba dirba visai be sutarčių.

Lietuvoje moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis yra vienas didžiausių ES. Įvairiais duomenimis, jis siekia iki 25 proc.

Sunkmečio laikotarpiu moterų skurdo problema dar labiau paaštrėja. Už teisingumą ir pagrindines teises atsakingos Europos Komisijos narės Viviane Reding teigimu, krizės metu vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumas – per didelė kaina Europai. Tai ne tik nesąžininga moterų atžvilgiu, bet ir trukdo augti ekonomikai. Senėjant ES visuomenei reikia, kad dirbtų kuo daugiau moterų.

Lietuvoje įgyvendinamo moterų integracijos į darbo rinką projekto „Socialiai pažeidžiamų moterų profesinės reabilitacijos centras – kavinė“ koordinatorė Elena Apynienė teigia, kad moterų ir vyrų skurdo atotrūkis mūsų šalyje akivaizdus.

„Labiausiai pažeidžiamų moterų kategorijai priklauso likusios be tėvų globos merginos iki 18 metų, vienišos vaikus auginančios motinos ir moterys, po ilgesnės pertraukos grįžtančios į darbo rinką. Be to, labiau pažeidžiamos yra kaimo vietovėse gyvenančios moterys“, – sako E.Apynienė.

Moterų ir vyrų nelygybės darbo rinkoje priežastys įvairios, čia taip pat gajūs įvairūs stereotipai, kurie įtvirtinami dar mokykloje. Pavyzdžiui, merginos renkasi profesijas, kurios tradiciškai siejamos su moterims tinkamu darbu. Tai socialinė rūpyba, slauga, pardavėjos darbas. Nors šios profesijos labai reikalingos, tačiau tradiciškai apmokamos prasčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius