-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 25

Nacionalinės viktorinos čempionas Š.Dirmeikis: „Laimėti nesitikėjau“

Vilnietis matematikas Šarūnas Dirmeikis, šiemet laimėjęs 15min organizuotą Nacionalinę viktoriną, interviu 15min metu prisipažino – tokio rezultato nesitikėjo. Š.Dirmeikis 15min teigė manantis, kad jam tapti geriausiu padėjo netikėtai lengva sporto tema, ir atskleidė, kad viktorinos organizatorių vietoje klausimo apie save nebūtų dėjęs.
Pasaulio viktorinos čempionato Lietuvos čempionas Šarūnas Dirmeikis
Nacionalinės viktorinos nugalėtojas Šarūnas Dirmeikis / Organizatorių nuotr.

Portalas 15min su Š.Dirmeikiu kalbėjosi apie šių metų Nacionalinę viktoriną ir jo triumfą.

– Šiemet pirmąkart dalyvavai atsinaujinusioje Nacionalinėje viktorinoje ir iškart laimėjai. Ar tikėjaisi?

– Nesitikėjau laimėti, nes buvau namie pabandęs praėjusių metų užduotis ir jose būčiau atsilikęs nuo nugalėtojų.

Nesitikėjau laimėti, nes buvau namie pabandęs praėjusių metų užduotis ir jose būčiau atsilikęs nuo nugalėtojų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos nugalėtojas Šarūnas Dirmeikis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos nugalėtojas Šarūnas Dirmeikis

– Kaip manai, ar tai, kad visi klausimai apie Lietuvą, tau paranku?

– Kaip ir visiems lietuviams, klausimai apie Lietuvą, aišku, yra lengvesni nei klausimai apie kitas šalis, bet man šis sunkumo skirtumas, atrodo, yra šiek tiek mažesnis nei daugeliui kitų dalyvių. Todėl tai, kad visi klausimai apie Lietuvą, labiau padeda ne man, o kai kuriems kitiems dalyviams.

Aišku, jeigu būtų kokia nors Atviroji nacionalinė viktorina, kurioje tie patys klausimai būtų verčiami į užsienio kalbas, tai greičiausiai nė vienas arba beveik nė vienas užsienietis nepatektų į pirmąjį šimtuką.

Tad jeigu įsivaizduotume tokią hipotetinę situaciją, klausimai būtų labai palankūs, palyginti su klausimais apie kitas šalis. Todėl parankumas priklauso nuo to, kas dar dalyvauja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vienas Nacionalinės viktorinos prizų - knyga „Graži Lietuva“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vienas Nacionalinės viktorinos prizų - knyga „Graži Lietuva“

– Ar kaip nors specialiai ruošeisi, ar tiesiog atėjai išbandyti savo jėgų?

Jei ruošimusi vadintume darymą ko nors, ko nedaryčiau tuo atveju, jei viktorinos nebūtų, tai specialiai nesiruošiau, išskyrus galbūt tai, kad pora dienų prieš viktoriną pabandžiau įsivaizduoti, kokie galėtų būti klausimai, ir internete paieškojau atsakymų į įdomesnius kilusius klausimus. Vieną pataikiau.

Specialiai ruoštis viktorinai, manau, įmanoma – yra daug įvairių įgūdžių, sugebėjimų, kuriuos žmonės įgyja, bei sričių, kuriose specializuojasi, ir viktorinos nėra išimtis.

Bet vargiai įmanoma ruoštis efektyviai – t.y. net ir nelabai žymus rezultato pagerinimas pareikalautų daug laiko ir motyvacijos. Lengviau, jei pasidomėti ar perskaityti apie įvairius dalykus tenka tiesiog dėl smalsumo ar kitų panašių priežasčių.

– Ar patiko pats renginys?

– Pats renginys patiko, ten, kur dalyvavau, viskas vyko sklandžiai. Tik buvo neįprasta, kad rezultatai žinomi ne iš karto, bet Nacionalinė viktorina vyksta labai daug vietų, todėl tai suprantama.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos nugalėtojas Šarūnas Dirmeikis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos nugalėtojas Šarūnas Dirmeikis

Kadangi esu anksčiau dalyvavęs Pasaulio viktorinos čempionate, o Nacionalinė viktorina padaryta pagal jo pavyzdį (vyksta daugelyje vietų vienu metu, klausimų kiekis ir jiems skirtas laikas vienodi), niekas labai nenustebino. Gali būti, kad šie du renginiai labiau skiriasi iš organizatorių pusės.

– Kaip įvertintum viktorinos klausimus? Kas nustebino, kas buvo sunkiausia, kas lengviausia?

– Klausimai buvo panašūs į tuos, kokie buvo praėjusiais metais. Nustebino, kad sporto tema buvo lengva, jos nesitikėjau laimėti (tiksliau, pasidalinti pirmąja vieta), niekada jos nesu laimėjęs Pasaulio viktorinos čempionate.

Manau, kad tai buvo viena priežasčių, padėjusių laimėti Nacionalinę viktoriną, mat žmonėms, kurie sportą išmano tikrai geriau už mane, trūko temos, kurioje jie galėtų įgyti bent kelių taškų persvarą ir atitrūkti.

– Koks klausimas ar klausimai tau labiausiai įsiminė?

– Įsiminė vaizdinis klausimas apie žmogų, kuriam pirmiausia pastatyti paminklai JAV, o tik po poros dešimtmečių Lietuvoje (Romą Kalantą, – red. past.) Tai nebuvo vienintelis patikęs klausimas, bet jis labiausiai įstrigo.

Buvo vienas klausimas apie mane. (Klausimas skambėjo taip: „Nuo 2012 m. iki 2018 m. Pasaulio viktorinos čempionato Lietuvos čempionu septynis kartus iš eilės tapo tas pats žmogus. Kas toks?“ – red. past.)

Tačiau aš pats, jei būčiau organizatorius, būčiau jo nedėjęs, nes vietoje jo buvo galima įdėti geresnį klausimą – daug žmonių į viktoriną ateina taip pat ir sužinoti kokių nors įdomybių, kuriomis vėliau galėtų pasidomėti daugiau, o šiuo atveju šis klausimas to nesuteikia.

– Be to, kad šiemet laimėjai Nacionalinę viktoriną, esi septynis kartus iš eilės Pasaulio viktorinos čempionato Lietuvos etapo nugalėtojas. Kas padeda taip puikiai pasirodyti? Kaip manai, kur slypi tavo sėkmės paslaptis?

– Sunku pasakyti, nes greičiausiai yra vienos priežastys, kurios padeda pasirodyti gerai, o kitos – kurios padeda aplenkti kitus gerai pasirodančius.

Greičiausiai yra vienos priežastys, kurios padeda pasirodyti gerai, o kitos – kurios padeda aplenkti kitus gerai pasirodančius.

Pavyzdžiui, šių metų Nacionalinėje viktorinoje skirtumai tarp nugalėtojų buvo nedideli, todėl nedideli skirtumai klausimuose ar sėkmė gali nesunkiai sujaukti pirmą dešimtuką.

Klausimų temos, stiliai, santykiniai svoriai ir jų atitikimas paties žmogaus domėjimosi sritims būtų dar viena priežastis – apie daugelį dalykų viktorinose neklausiama arba klausiama retai, todėl žmogui, kuris domisi sau įdomiomis sritimis ir kuriam tos sritys visai nesutampa su dažnai pasitaikančiomis viktorinos temomis, būtų sunkiau.

Manau, kad žiūrint į žmones, kurie užima aukštas vietas, būtų galima rasti kokių nors bendrų savybių. Pavyzdžiui, manau, kad dauguma jų turėtų skonį įvairioms naujoms idėjoms.

Viena savybė, kuri galėtų būti naudinga tokiose viktorinose, bet nebūtinai kitose gyvenimo srityse, yra polinkis šokinėti nuo vieno susidomėjimo objekto prie kito, nedaug kreipiant dėmesio į žinių spragų užkamšymą.

Nacionalinėje viktorinoje ar PVČ, matyt, norint palaikyti mėgėjišką dvasią, niekada nebūna gilių klausimų, tad būti girdėjus visko po truputį praverčia. Tačiau kitose srityse žinių plotį ir gylį reikia stengtis strategiškai derinti ir ieškoti kompromiso.

Apie Nacionalinę viktoriną

Antrus metus iš eilės 15min organizuota Nacionalinė viktorina vyko prieš du mėnesius – sausio 26 d. Nacionalinė viktorina – tai žinių apie Lietuvą patikrinimo konkursas, kurį 15min organizavo antrus metus iš eilės. Tai didžiausias Lietuvoje vykstantis tokio formato renginys. Viktorina buvo nemokama, dalyvauti joje galėjo visi norintys.

Iš viso dalyviai turėjo atsakyti į 240 klausimų, suskirstytų į 8 temas – kultūra, istorija, sportas, visuomenė ir taip toliau. Visi klausimai buvo susiję su Lietuva ir lietuviais. Atsakyti į klausimus dalyviai turėjo dvi valandas.

Nacionalinėje viktorinoje dalyvavo 1083 dalyviai. Viktorina vyko net 30-yje Lietuvos miestų ir miestelių, taip pat Londone, Mančesteryje, Varšuvoje, Dubline, Stokholme, Kopenhagoje, Briuselyje ir Osle.

Viktorinos nugalėtojas Š.Dirmeikis surinko 152 taškus iš 210 galimų. Antrąją vietą užėmusį valstybės tarnautoją Rimantą Grikienį Š.Dirmeikis aplenkė vienu tašku: R.Grikienis surinko 151 tašką.

Trečiąją vietą užėmusi prekybininkė iš Panevėžio Birutė Nefaitė taip pat nuo lyderių atsiliko nedaug – surinko 149 taškus. Ketvirtas liko praėjusių metų čempionas Paulius Ambrazevičius. Jis surinko 146 taškus.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Paulius Ambrazevičius su Nacionalinės viktorinos prizais
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Paulius Ambrazevičius su Nacionalinės viktorinos prizais

Geriausi Lietuvos žaidėjai taip pat atskirų miestų ir temų čempionai buvo apdovanoti partnerių ir rėmėjų prizais: leidyklos „Terra Publica“ išleistu Vytauto Kandroto nuotraukų albumu „123 graži Lietuva“ ir Vilniaus universiteto leidyklos išleista knyga „Vilniaus universiteto simboliai“.

Išvysti, kaip atrodė Nacionalinė viktorina įvairiuose Lietuvos ir užsienio miestuose, galite galerijoje žemiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius