Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 28 /15:13

Nacionalinio stadiono kompleksas: Vilniaus politikų nuomonės išsiskyrė, bet nauja kaina patvirtinta

Vilniaus miesto savivaldybės taryba po ilgų diskusijų vis dėlto pritarė pokyčiams daugiafunkcio komplekso projekte. Tad bus indeksuota kaina, kuri kils 17,66 proc., tačiau esą dėl sprendimo visą sumą sumokėti greičiau, nebus tokia skausminga miestui ir Švietimo ministerijai. Taip pat pritarta siūlymams įrengti universalią areną, o stadiono žiūrovų vietų kiekį padidinti. Opozicija, kaip ir žadėjusi, balsavo prieš. Tačiau valdančiųjų balsų sprendimui užteko.
Vilniaus miesto savivaldybės tarybos dauguma palaimino Nacionalinio stadiono komplekso pokyčius, nors opozicija tam prieštaravo
Vilniaus miesto savivaldybės tarybos dauguma palaimino Nacionalinio stadiono komplekso pokyčius, nors opozicija tam prieštaravo / 15min iliustracija

Už sutarties pakeitimus balsavo 27 tarybos nariai, prieš buvo 17, susilaikė trys.

Atnaujintą koncesijos sutartį dar turės įvertinti Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), o Europos Komisija (EK) turėtų patvirtinti, kad pakeitimais nėra suteikiama neteisėta valstybės pagalba.

Kainos indeksavimas ir pokyčiai projekte

Trečiadienio Vilniaus miesto tarybos posėdyje pagrindinis klausimas yra dėl daugiafunkcio komplekso, kurio esminis objektas yra nacionalinis stadionas, statybos koncesijos sutarties pakeitimų, indeksuojant projekto kainą ir keičiant kai kuriuos komplekso sprendinius.

Diskusijas galite stebėti čia:

VIDEO: Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdis nr. 11

Projektą tarybai pristatė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas.

Pagal šį sprendimą papildomos investicijos (indeksavimas ir pokyčiai projekte) sieks 27,140 mln. eurų su PVM.

Kainos indeksacija siejama su taip vadinamomis nenumatytomis aplinkybės – esą dėl COVID-19 pandemijos ir karo Ukrainoje statybos kaštai išaugo ir auga toliau. O projektas keičiamas, nes norima, kad daugiau vietų turėsiantis stadionas (ne 15 tūkst., o 18 tūkst.) būtų konkurencingesnis organizuodamas renginius. Be to, miestui esą trūksta ir universalios arenos, kuri nebūsianti skirta tik „Ryto“ komandai.

Šis tarybos sprendimas nulems ir tai, ar nauja projekto investuotoja taps Arvydo Avulio valdoma nekilnojamojo turto bendrovė „Hanner“, ketinanti perimti investicijų fondo „BaltCap“ įsipareigojimus. A.Avulis nuolat pabrėžia, kad šio projekto imsis tik tuo atveju, jei jo kaina bus indeksuota.

Vis dėlto net ir priėmus teigiamą sprendimą šios dienos tarybos posėdyje, nebus taip, kad darbai netrukus ant Šeškinės kalno vėl pajudės (jie sustojo dar lapkritį). Atnaujintą koncesijos sutartį turės įvertinti Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ir patvirtinti Europos Komisija (EK).

A.Bužinskas atsakydamas į gausius klausimus teigė, kad šie sutarties pakeitimai nėra esminiai, jie esą visi išplaukia iš turimos sutarties.

Taryba klausimo pateikimui pritarė, taip pat pritarta ir svarstymui viena stadija. Po to sekė pasiūlymų ir pasisakymų laikas. Ir nors tai užtruko, galutinis sprendimas buvo pokyčiams pritarti.

Kaip po balsavimo teigė meras Valdas Benkunskas, galutinė sutarties vertė – 157,2 mln. eurų, arba 1,2 mln. eurų daugiau nei buvo numatyta pirminiame susitarime.

Galutinė 18 tūkst. vietų Nacionalinio stadiono kaina po pakeitimų būsianti 52,4 mln. Eur. Sporto centro su universalia arena, vidaus salėmis ir lauko aikštynų kompleksu kaina – 27,3 mln. Eur.

Kultūros centro su biblioteka kaina – 7,6 mln. eurų, vaikų darželio kaina – 5,6 mln. Eur.

Skolinimosi palūkanos – 13,5 mln. Eur. Objektų operavimo kaštai 20 metų – 9 mln. Eur.

Siūlė sutaupyti milijoną

Vydūnas Sadauskas pateikė „Laisvės ir teisingumo“ frakcijos siūlymą – indeksuoti tik statybos kainą, neapimant tyrimų ir projektavimo, kas jau padaryta. Jam antrino Artūras Zuokas, teigdamas, kad koncesininkas prašė indeksuoti maksimalią sumą, tačiau esą tai nėra tinkama vilniečių atžvilgiu.

Esą taip galima sutaupyti milijoną eurų.

Tačiau šios frakcijos siūlymai daugumai nepasirodė įtikinami ir buvo atmesti.

Vėliau pasisakydamas A.Zuokas Valdą Benkunską pavadino „BaltCap“ ir Šarūno Stepukonio „atstovu“ taryboje. Esą sutinkama su visomis koncesininko sąlygomis, nors „sąžiningas ir ūkiškas vilniečių meras“ fiksuotų, kad sutartis nevykdoma, atliktų sutarčių auditą, tad būtina reikalauti kompensacijos.

O tada išpirkti UAB „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ akcijas ir skelbti naują projektą.

Aleksandras Nemunaitis ragino visus balsuoti „sąžiningai“, esą nesvarbu, jeigu tas balsas ir nieko nelemsiąs priimant sprendimą.

Opozicija prieš

Savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas BNS antradienį pranešė, kad 8 savivaldybės komitetai pritarė pakeitimams, o vienas – Kontrolės komitetas – jiems nepritarė.

Svarstant projektą komitetuose buvo visiškai aišku, kad jį palaiko valdantieji, o opozicija yra griežtai prieš. Oponuojantys politikai iš esmės vieningai siūlo sutartį nutraukti ir patiems imtis statyti nacionalinį stadioną, galbūt be kitų dabar suplanuoto daugiafunkcio komplekso objektų. Arba skelbti naują konkursą.

Vilniaus miesto savivaldybės vadovai abu variantus įvardija kaip netinkamus – esą nutraukus sutartį gali tekti patiems primokėti „BaltCap“, o bylinėjimasis teismuose užtruktų labai ilgai. Patiems statyti arba skelbti naują konkursą irgi neatrodo priimtini sprendimai, kurie esą tikrai neatpigins projekto.

Prieš tarybos posėdį itin aršiai projektą kritikuojantis opozicijos atstovas Aleksandras Nemunaitis tvirtino, kad projekto pristatymas komitetuose jo nuomonės nepakeitė – jis ir toliau įsitikinęs, kad šis projektas nebus naudingas Vilniaus miestui.

Jo teigimu, teiginiai, kad šiuo metu negalima nutraukti sutarties, nėra teisingi: „Čia labai gudriai žaidžia meras ir administracijos direktorius. Kai jiems reikia, jie koncesininku vadina tą didelį žaidėją, ką matome viešoje erdvėje, kaip sakyta, kad ateina „BaltCap“, „stiprus žaidėjas“ ir pan.

O kai nereikia, jie sako, kad turime santykius su UAB „Vilniaus daugiafunkcis centras“, kur vienas darbuotojas, esą nieko negalim padaryti, akcininkai ten gali keisti, kaip nori.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus savivaldybės tarybos posėdis.
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus savivaldybės tarybos posėdis.

A.Nemunaitis teigia, kad reikia paskelbti, jog sutartis nėra vykdoma, o tada jau sektų tolesni sprendimai. Jis neatmetė galimybę ir išpirkti iš „BaltCap“ techninį projektą ir statybos leidimą, tačiau esą būtina derėtis. O tada jau vykdyti projektą.

Jis taip pat aiškino, kad papildomi darbai labai stipriai nukels darbų pradžią, esą balandį „jokie traktoriukai“ neišvažiuos.

A.Zuokas kreipėsi į STT

Vilniaus miesto savivaldybės taryboje dėl šiandien planuojamo svarstyti „Daugiafunkcio sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo komplekso“ pakeitimo Vilniaus miesto opozicijos lyderis Artūras Zuokas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą, prašydamas atlikti korupcijos rizikos analizę, pranešta prieš posėdį.

Mes norime, kad šis stadionas būtų pastatytas greitas ir dabar, bet už sąžiningą ir protingą kainą.

A.Zuokas žurnalistams sakė, kad jis ir jo kolegos yra už stadioną, tačiau esą klausimų likę: „Mes norime, kad šis stadionas būtų pastatytas greitas ir dabar, bet už sąžiningą ir protingą kainą. Esame pateikę nemažai siūlymų, į kuriuos jeigu ponas Benkunskas atkreips dėmesį ir jie bus priimti, tada diskusija dėl šio sprendimo galima.“

Jis sakė, kad „Laisvės ir teisingumo“ frakcija pasisako tik už vieną indeksaciją, ne dvi, esą dabar norima indeksuoti ir tai, kas jau padaryta ir kainavo pigiau, nei planuota. Kaip tokius jis paminėjo geodezinius tyrimus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus savivaldybės tarybos posėdis.
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus savivaldybės tarybos posėdis.

Buvęs meras balsuos už

Pačią sutartį prieš kelerius metus pasirašęs tuometis meras, dabar – tarybos narys Remigijus Šimašius prieš posėdį sakė, kad dar puikiai atsimena 2019 metus, kai esą dėl Viešųjų pirkimų tarnybos sprendimų jau laidojo projektą. Todėl 2023 metais turėjusio stadiono vis dar nėra.

„Ta vieta atrodo apgailėtinai, kaip užkeikta, visi nesusipratimai prie to projekto limpa. Šiandien neturime sklandaus varianto. Mano supratimu, variantas netvirtinti pakeitimų, neindeksuoti kainos neatitiktų įstatymų, tokio varianto nėra arba jis būtų žalingas mokesčių mokėtojams.

Aš ruošiuosi balsuoti už, nes visi kiti variantai yra tiesiog blogesni, nors ir pastarasis nėra tobulas.

Man kelia abejonių iš pakeitimų tik vienas dalykas, dėl atskirų aikštelių pakeitimas į vieną didesnę areną. Girdžiu argumentus, kodėl to reikia, meras žada argumentų, girdžių, kad pastatėme daug gerų, dengtų aikštelių, poreikis, kuris buvo 2018 metais jau ne toks 2024 metais, gyvenimas nuėjo.

Aš ruošiuosi balsuoti už, nes visi kiti variantai yra tiesiog blogesni, nors ir pastarasis nėra tobulas“, – kalbėjo R.Šimašius.

LRT Tyrimų skyriaus atlikta analizė, paskelbta antradienį, rodo, kad „BaltCap“, net ir atėjus „Hanner“, gali išlikti projekte. Be to, esą Vilniaus savivaldybė bei Vyriausybė neturi sprendimo galios pasirinkdamos projekto investuotoją. Kaip ir negali sutartyje numatytam statybos laikui vertinti jau atliktų darbų.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionalinis stadionas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nacionalinis stadionas

Prieš tarybos posėdį Vilniaus valdantieji neslėpė tikį, jog jiems užteks koalicijos partnerių – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Laisvės partijos frakcijų – atstovų balsų patvirtinti siūlomus sutarties pakeitimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius