Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 13

„Naisių vasaros“ ir tautinių kostiumų tyrimai VRK stringa

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė, šių metų pradžioje kilus skandalui dėl galimai tyčia komisijai neteiktos svarstyti išvados dėl renginių, kurių rėmėju buvo pristatomas „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, gynėsi, kad naujus tyrimus pradėjusi komisija viską ištirs iš naujo. Greitai ir išsamiai. Tačiau praėjo beveik pusmetis, o naujų tyrimų išvadų kaip nėra, taip nėra. Praėjusiame posėdyje VRK dar kartą nukėlė terminus tyrimams dėl „Naisių vasaros“ serialo ir Seimo narių dalintų tautinių kostiumų pabaigti.
Aurimas Žvinys ir Ramūnas Karbauskis
Aurimas Žvinys ir Ramūnas Karbauskis / lvzs.lt ir TV3 nuotr.

Prašymus terminus dar kartą atidėti VRK posėdyje praėjusią savaitę pristatė pirmininkės pavaduotojas, abiejų darbo grupių narys Vincentas Vobolevičius.

Jis tikino, kad tiek „Naisių vasaros“ serialo, tiek tautinių kostiumų, kurie siūti su R.Karbauskiu susijusio fondo „Švieskime vaikus“ iš R.Karbauskio verslo surinktais pinigais, o darželiuose dalinti „valstiečių“ Seimo narių, atitikimą įstatymams vertinančios darbo grupės laiku baigti tyrimų nespėja, nes VRK nariai turi per daug darbo ir kitose darbo grupėse.

Knygos nebus, bet bus storesnė išvada negu yra įprasta. Taip yra todėl, kad yra didelis lūkestis, kad bus pažvelgta kompleksiškai, – aiškino V.Vobolevičius.

V.Vobolevičius nurodė, kad abiem atvejais darbo grupės prašo išvadų teikimo terminą nukelti iki liepos 10 dienos.

Tačiau ne visi VRK nariai suprato, kodėl to reikia.

VRK narė Aistė Žilinskienė priminė, kad „Naisių vasarą“ tirti VRK pradėjo dar metų pradžioje. Tuomet buvo numatyta tyrimą pabaigti iki kovo pabaigos. Kovo pabaigoje tyrimas vis dar buvo nebaigtas, todėl VRK be didelių diskusijų terminą dar kartą atidėjo iki gegužės pabaigos. Tačiau dabar jau birželis, o išvadų kaip nėra, taip nėra.

A.Žilinskienė tikino nematanti objektyvių priežasčių, dėl kurių tyrimas vėl galėjo užtrukti, ir tikino kategoriškai nesutinkanti, kad terminas dar kartą būtų atidėtas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos į VRK deleguota narė Jonė Valčiukienė taip pat sakė esanti nustebinta tokio prašymo. Pasak jos, liepą daug kas atostogaus, todėl verta abejoti, ar tyrimas ir tada bus pabaigtas. Galiausiai J.Valčiukienė vis dėlto sutiko, kad išvados būtų teikiamos vidurvasarį.

„Metų mes turbūt nepasieksime, kaip anoje VRK“, – ironizavo J.Valčiukienė.

Galiausiai VRK nutarė, kad tyrimo dėl „Naisių vasaros“ serialo išvados turi būti pristatytos liepos 3 dieną, o tyrimą dėl tautinių kostiumų leido baigti net keliomis dienomis vėliau nei prašė darbo grupė – liepos viduryje.

Naisių vasara
Naisių vasara

V.Vobolevičius: „Užsiknisome“

VRK pirmininkės pavaduotojas V.Vobolevičius tikina, kad tyrimai stringa dėl techninių priežasčių.

„Užstrigimas yra techninio, ne turinio pobūdžio. Žmonės, kurie dirba su „Naisių vasara“, dirba ir su Demokratinės politikos instituto (DPI) ir daug kitų tyrimų, todėl fiziškai nepajėgia surašyti išvadų“, – aiškino jis.

V.Vobolevičius pripažino, kad darbo tiriant serialą likę nedaug. Esą visas serialas jau peržiūrėtas, liko tik pabaigti išvadas.

„Yra daug tokių dalykų, kur vos ne dalį serijos reikia aprašyti, kad tas kontekstas išryškėtų. Bus labai ilga išvada, užsiknisome, liaudiškai tariant“, – kalbėjo jis.

Pasak VRK pirmininkės pavaduotojo, išvadų juodraštis jau parengtas ir jis, palyginti su kitomis VRK išvadomis, labai storas.

„Knygos nebus, bet bus storesnė išvada negu yra įprasta. Taip yra todėl, kad yra didelis lūkestis, kad bus pažvelgta kompleksiškai“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vincentas Vobolevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vincentas Vobolevičius

Tyrimai pradėti po 15min publikacijų

Primename, kad 15min dar vasarį paskelbė, kad skundų dėl galbūt paslėptos politinės reklamos televizijos seriale „Naisių vasara“ VRK buvo gavusi prieš dvejus metus. Tuomet buvo sudaryta darbo grupė jiems tirti. Tyrimą ji baigė jau po Seimo rinkimų pernai birželį, bet VRK pirmininke tapusi L.Matjošaitytė išvadų neteikė svarstyti komisijai.

Minimoje išvadoje nėra nustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, bet dėl milijoninės „Agrokoncerno“ paramos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu R.Karbauskiu susijusiems renginiams buvo siūloma kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI).

VRK darbo grupė suskaičiavo, kad su R.Karbauskiu susijusiems renginiams 2013–2016 metais jam priklausantis „Agrokoncernas“ galėjo išleisti per milijoną eurų.

Šią išvadą, išskyrus jos dalį apie serialą, VRK apsvarstė kovo pabaigoje. Įstatymų pažeidimų VRK nerado nė viename iš kelių renginių – slaugytojų šventėje, bardų festivalyje, gatvės muzikos dienoje Šiauliuose, kurių mecenatu buvo pristatomas R.Karbauskis, nors finansiškai jis projektų nerėmė. Renginiai, kaip nustatyta, buvo remiami politiko verslo lėšomis. Suabejota tik dėl tokiu pat principu finansuotos tebevykstančios akcijos „Išsaugokim vyrus“.

VRK taip pat nutarė turimos informacijos neperduoti VMI, tačiau antradienį viešėdamas delfi.lt konferencijoje R.Karbauskis pasiskundė, kad VMI tikrina visas su juo susijusias įmones, viešąsias įstaigas ir net „Naisių bendruomenę“.

VRK tyrimas dėl tautinių kostiumų buvo pradėtas po 15min publikacijos apie tai, kad fondo „Švieskime vaikus“ už R.Karbauskio įmonių lėšas pasiūtus vaikiškus tautinius kostiumus vaikams dalija „valstiečiai“ Seimo nariai ir jų padėjėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius