Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2008 11 10

Naktiniai žaidimai vilioja rizikuoti

Grupė riziką mėgstančių jaunuolių naktiniame Vilniuje žaidžia pasaulyje populiarų „Encounter“ žaidimą. „Pasikinkę“ automobilius jie šturmuoja netikėčiausias miesto vietas ir ieško paslėptų kodų. Nors važinėdami grupėmis jie sukelia nemažą triukšmą, policija žaidimo mėgėjams dar nesutrukdė.
01-ENCOUNTER-„Encounter“ žaidėjai paslėptų kodų ieško ir apleistoje vaikų psichiatrijos ligoninėje Naujojoje Vilnioje.
01-ENCOUNTER-„Encounter“ žaidėjai paslėptų kodų ieško ir apleistoje vaikų psichiatrijos ligoninėje Naujojoje Vilnioje. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Encounter Rizika

Žaidimas, kurio esmė pasikliaujant užuominomis, kuo greičiau nuvykti į tam tikrą vietą ir surasti paslėptą kodą, į Vilnių beveik prieš 5-erius metus atkeliavo iš Minsko. Vienoj vietoj surastą kodą įvedus į kompiuterinę sistemą, gaunama kita užuomina ir t.t. Komandoms svarbu pirmoms įveikti užduotis ir pasiekti finišą, kur susirenka visi dalyvavę žaidėjai.

„Šis žaidimas paplitęs nuo Maskvos iki Niujorko. Dažniausiai jis yra mokamas, todėl yra ir prizai. Lietuvoje kol kas viskas vyksta veltui, o prizas – patirtos geros emocijos“, –„15min“ pasakojo beveik metus „Encounter“ žaidžianti 25-erių Julija Pancereva.

„Šį kompiuterinį žaidimą nuo 2001 m. į realybę perkėlęs baltarusis Ivanas Masliukovas pažadėjo, kad nuo Naujų metų ir Lietuvoje žaidimas taps mokamu ir pusė jo sumos bus skirta prizui“, –eigė praėjusio šeštadienio vakarą vykusio žaidimo „Encounter“ organizatorius Maksimas Podosetnikovas.

Savaitgalį žaidime dalyvavo rekordiškai daug komandų – beveik 30. Prasidėjęs šeštadienį vakare žaidimas baigėsi vakar vidurdienį, finišą pasiekus kiek daugiau nei pusei dalyvavusių komandų.

Žaidimo dalyviai sakė, kad nė vienas „Encounter“ žaidimas neapsieitų be logikos, šalto proto ir komandos. Jis neįvyktų ir be šiltų rūbų, žibintuvėlių, automobilio, kompiuterio, interneto, mobiliųjų Vidutiniškai apie 15 komandų kas kelias savaites susirenka Vilniuje ir sutartu laiku laukia pirmosios užuominos, ateinančios į žaidimo internetinį puslapį.telefonų bei be paieškos sistemos GPS.

Vidutiniškai apie 15 komandų kas kelias savaites susirenka Vilniuje ir sutartu laiku laukia pirmosios užuominos, ateinančios į žaidimo internetinį puslapį. Gavę ją, komandos nariai, kurių skaičius neribojamas, automobiliais lekia ieškoti užkoduotos vietos, kad, pirmi radę kodą, gautų kitą užuominą.

Žaidėjams ne visada iš pirmo karto pavyksta nustatyti, kuri tiksliai yra užkoduota vieta su paslėptu kodu, kurį komandos turi pranešti žaidimo rengėjams, todėl organizatoriai kas kiek laiko siunčia naujas užuominas. Teisinga vieta pažymima iš anksto sutartu ženklu. Dažnai kodai būna paslėpti apleistose vietose. Šeštadienį žaidėjai lakstė po apleistas Karių bei vaikų psichiatrijos ligonines, miškus ir upes. Tačiau jie gali būti palėpti ir miesto centre.

„Slėpdami kodus mieste, pasitelkiame agentus. Žaidėjai turi juos surasti, prieiti ir pasakyti kokią nors frazę, o tada šie pateikia kodą“, – pasakojo organizatoriai.

Svarbu net ir labai skubant į ieškomą vietą, nepažeisti kelių eismo taisyklių.„Encounter“ žaidėjų Vilniuje amžius svyruoja nuo 18 iki 40 metų. Šį žaidimą žaidžia banko darbuotojai, statybos inžinieriai, rinkodaros specialistai, duonos išvežiotojai. „Encounter“ žaidimas turi griežtas taisykles. „Jei žaidžiama nesąžiningai, tai greitai išaiškėja ir toks žaidėjas toliau nebežaidžia“, – teigė organizatoriai. Kol kas šis žaidimas populiarus tik Lietuvos sostinėje.

Nemato pavojaus

Svarbu net ir labai skubant į ieškomą vietą, nepažeisti kelių eismo taisyklių. „Esu girdėjęs, kad Maskvoje kažkas panašaus vyksta, tačiau kad Vilniuje yra toks žaidimas – ne“ , – sakė Kelių policijos valdybos Kelių patrulių rinktinės vadas Marius Putrimas. Anot jo, jei rizika pasverta ir žaidėjai netrukdo kitiems kelių eismo dalyviams, policija prieš tokius naktinius pasivažinėjimus neturi nieko prieš. „Žmonės pasąmoningai siekia atsikratyti kažkokių savo kompleksų ir pakelti savo vertę. Jie mėgaujasi baime ir siekia gauti adrenalino“, – apie ekstremalumo mėgėjus kalbėjo psichologė Edita Čekuolienė. Anot jos, tokius žaidimus dažnai žaidžia ramūs žmonės, dirbantys stresą sukeliančius darbus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius