-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 04

Naktinis klubas išteisintas dėl diskriminacijos: neįgalus vyras neįleistas dėl draugo sportbačių

Neįgaliojo vežimėlyje sėdintis vyras, nusprendęs vėlų šeštadienio vakarą su draugais praleisti Kauno naktiniame klube „Agentūra“ ir iš anksto susimokėjęs už staliuką, buvo neįleistas. Vyras buvo įsitikinęs, kad buvo pavarytas dėl to, kad yra neįgalus, ir kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą. Pastaroji, atlikusi tyrimą, konstatavo, kad diskriminacijos nėra.
Neįgalus žmogus
Neįgalus žmogus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Neįgalus vyras pasipiktinęs

Kaip teigiama, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos sprendime, tarnyba gavo skundą dėl galimos diskriminacijos negalios pagrindu. Pareiškėjas nurodė, kad gruodžio 9 d. apie 15 val. pareiškėjo draugas, nuvykęs į klubą, rezervavo staliuką kitos dienos vakarui. Rezervuojant staliuką administratorė buvo informuota, jog atvyks asmuo su negalia. Už paslaugą buvo sumokėta 90 eurų.

Pasak pareiškėjo, gruodžio 10 d. apie 22.30 val. pareiškėjas su draugu ir drauge atvyko į minėtą klubą, tačiau, pareiškėjo teigimu, apsaugos darbuotojas, pamatęs, kad šis sėdi neįgaliojo vežimėlyje, pareiškė, kad į klubą įleistas nebus. Prie įėjimo atėjusi administratorė atsiprašė ir grąžino pinigus už staliuko rezervavimo paslaugą. Paklausus, ar galima į klubą įeiti be staliuko rezervacijos, buvo atsakyta neigiamai.

Buvau su marškiniais, džinsais ir su batukais. Draugas – įmonės vadovas, jis tikrai nevaikšto su treningais. Jo kelnės buvo tvarkingos. Draugė irgi buvo pasipuošusi.

„Šeštadienį privažiavome prie klubo taksi. Draugas, kuris buvo su savo drauge, padėjo man išlipti, tačiau apsaugininkas mums iš karto pradėjo rodyti ženklais, kad mūsų neįleis. Tuomet draugas pareikalavo pakviesti vadybininkę. Atėjusi ji mūsų labai atsiprašė ir pasakė, kad mūsų staliukas užimtas, atidavė pinigus ir nubėgo į vidų.

Tiesiogiai į akis niekas nesakė, kad mūsų neįleidžia todėl, kad sėdžiu vežimėlyje, tačiau už durų dar spėjome išgirsti, kaip apsaugininkas priekaištauja vadybininkei – esą tai ne prestižas, juk klubas vos pirmas dienas atsidaręs, o ji ką daranti. Beje, žmonės į klubą įleidžiami ir be staliukų rezervacijos, tačiau mūsų pakartotinis bandymas prašytis į vidų buvo atmestas“, – po incidento 15min pasakojo kaunietis.

Jo teigimu, jie visi buvo apsirengę tvarkingai. „Buvau su marškiniais, džinsais ir su batukais. Draugas – įmonės vadovas, jis tikrai nevaikšto su treningais. Jo kelnės buvo tvarkingos. Draugė irgi buvo pasipuošusi. Juk ten filmuojama, galima patikrinti, kaip buvome apsirengę“, – piktinosi neįgalus vyras.

Klubas pateikė filmuotą medžiagą

Klubo direktorius, pateikdamas paaiškinimus tarnybai, nurodė, kad pats buvo pareiškėjo skundžiamo incidento liudininku. Pasak direktoriaus, apsaugos vadovas informavo, kad atsisako įleisti kompaniją, nes vienas iš asmenų neatitinka klube taikomo aprangos kodo, kuris numato, kad į klubą neįleidžiami asmenys, dėvintys sportinę avalynę.

Bendrovės interneto svetainėje ir „Facebook“ paskyroje nurodoma, kad nepraėjusiems apsaugos patikros pinigai už staliuko rezervavimą negrąžinami. Bendrovė, besirūpindama svečių saugumu, turi teisę neįleisti netinkamai apsirengusių, išgėrusių ar neadekvačiai besielgiančių asmenų. Nagrinėjamu atveju buvo padaryta išimtis ir mokestis grąžintas.

Kaip teigiama tarnybos sprendime, prie direktoriaus rašto pridėtoje filmuotoje medžiagoje ir nuotraukose matoma, kad asmuo, atvykęs su pareiškėju ir bendravęs su klubo darbuotojais, avėjo sportinius batelius.

Direktorius pabrėžė, kad administracijai buvo žinoma, kad atvyks žmogus su neįgaliojo vežimėliu, todėl buvo pasiūlytas staliukas patogesnėje vietoje. Neįgalus asmuo galėjo užeiti į klubą, tačiau pareiškėjo draugas buvo neįleistas dėl avalynės, neatitinkančios klube nustatytų aprangos taisyklių. Asmenys su negalia dažnai lankosi klube, jiems skiriamas papildomas dėmesys, tikino direktorius.

Taip pat klubo taisyklėse nurodyta, kad rezervacija galioja tik iki 00.00 val., tuo tarpu filmuotoje medžiagoje matyti, kad veiksmas vyko jau po vidurnakčio – 00.05 val.

Neįžvelgė diskriminacijos

Išnagrinėjusi gautą medžiagą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba konstatavo, kad nėra objektyvių duomenų, leidžiančių pagrįstai teigti, kad klubas, teikdamas paslaugas, nevykdo pareigos, numatytos Lygių galimybių įstatyme.

Šis įstatymas numato, kad paslaugų teikėjas, nepaisydamas lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos privalo visiems vartotojams sudaryti vienodas apmokėjimo sąlygas ir garantijas už tokius pačius ir vienodos vertės gaminius, prekes ar paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius