-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 06

Namo griūties Vilniaus centre priežastis – netvirti pamatai?

Trečiadienį darbą turėtų pradėti speciali ekspertų komisija, kuri tirs nelaimės sostinės Vilniaus g. 35 name priežastis. Joje dirbs Statybų inspekcijos, Priešgaisrinės apsaugos, kultūros paveldo specialistai. Tačiau jau dabar neabejojama, kad griūtį sukėlė pamatų tvarkymo darbai.
Vilniuje nugriuvo pastato dalis.
Vilniuje nugriuvo pastato dalis. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienį sudaroma, o trečiadienį jau turėtų susirinkti į posėdį speciali Statinio avarijos tyrimų komisija, kuri ir priims sprendimus dėl tolesnio nelaimės Vilniaus g. 35 tyrimo. Šioje komisijoje dirbs Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI), Kultūros paveldo departamento, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Vilniaus savivaldybės, rangovų, draudimo bendrovių atstovai.

Kalti pamatai?

„Komisija renkasi rytoj, tad jau rytoj ir bus priimtas sprendimas dėl tolesnės tyrimo eigos“, – teigė Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Ramūnas Šablauskas.

Kol apie nelaimės priežastis specialistai nelinkę kalbėti, jos turėtų paaiškėti po išsamesnio tyrimo. Tačiau neabejojama, kad tai susiję su vykusiu pamatų tvarkymu. Viena iš versijų, kodėl galbūt nugriuvo dalis pastato, yra tokia, kad toje vietoje sienos dalis pastatyta vietoje buvusios „bromos“, kuri neturėjo tvirtų pamatų.

„Sugriuvo ties ta vieta, kampu, kur buvo pravažiavimas. Pamatai toje vietoje bet kuriuo atveju yra seklesni. Gal tai nebus vienintelė išvada, nes bus paskirta ekspertizė, kurios metu bus išsiaiškintos priežastys, bet viena iš priežasčių, be abejo, buvo pamatai“, – kol kas tikslios priežasties įvardinti nėra linkęs R.Šablauskas.

Vyninė dirbs trečadienį

Po griūties iš pastatų komplekso buvo evakuoti čia įsikūrusių įstaigų darbuotojai. Antradienį nedirbo vyninė „Franki“. Jos direktorės Ievos Paulionytės teigimu, laukiama specialios komisijos atsakymo, jeigu bus leista, bus galima atverti duris svečiams.

„Manau, galėsime dirbti, bet laukiame atsakymo – juk priklausome bendram kompleksui. Tikimės dirbti jau šįvakar, bet viskas ne nuo mūsų priklauso, mes esame pasiruošę darbui“, – sakė I.Paulionytė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniuje nugriuvo pastato dalis.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniuje nugriuvo pastato dalis.

Vyninėje nebuvo išjungta nei elektra, nei vanduo, nei šildymas, nes ji turi savo atskirus įvadus ir yra kitoje pastato pusėje, nei ta, kur nugriuvo dalis sienos. „Mums liepė saugumo sumetimais palikti patalpas, bet nieko neatjungė, viskas veikė. Juk mes turime ir šaldytuvus, kitą techniką, kurie privalo veikti“, – kalbėjo direktorė. Antradienio pavakarę savo paskyroje „Facebook“ vyninė paskelbė dirbsianti trečiadienį.

Vilniaus g. 35 numeriu pažymėtas pastato dalis sostinės centre nugriuvo pirmadienį, 14 val. Prieš pat griūtį namo rekonstrukciją vykdantys darbininkai šalia pastato kasė duobę. Pajutę, kad siena gali nugriūti, jie spėjo pasitraukti, tad niekas nenukentėjo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius