-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 06

Naujakurių Nemenčinės apylinkėse laukė siurprizas: vakarais ir savaitgaliais apgaubia smarvė

Netoli Nemenčinės Vilniaus rajone namą įsigijusi šeima čia apsigyveno vos prieš kelias savaites, tačiau sako jau turėjusi savaitgalį sprukti. Vakarais tenka labai atsargiai praverti langus, kadangi į vidų gali plūstelėti smarvė. Į 15min kreipęsis vyras sako tokių staigmenų nesitikėjęs. Aplinkinių kaimų gyventojai šiuos kvapus kenčia jau keletą metų ir sako, kad situacija pagerėjo, bet ne iki galo.
Nuotekų valykla Gaukštonių kaime
Nuotekų valykla Gaukštonių kaime / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Jaučiasi apgauti

Mažųjų Kabiškių kaime namą šeima įsigijo šią vasarą. Kaip 15min sakė jo vardo ir pavardės prašęs neskelbti vyras, iš pradžių jie namą remontavosi ir jau tada supratę, kad „kažkas su lauko kvapais yra negerai“.

„Pamėginau informacijos paieškoti internete ir radau straipsnius 15min bei supratau – problema žinoma, bet iki šiol neišspręsta“, – pasakojo neseniai į naujus namus persikėlęs gyventi vyras.

Jo teigimu, kartais vakarais ir savaitgaliais į lauką neįmanoma išeiti. „Už NT sumokėjome rinkos kainą, apie jokius teršalus nežinojome. Jaučiamės apgauti“, – neslėpė vyras.

Nuo šeimos namų iki valymo įrenginių nėra toli. Tad ir dienos metu kartais „pakvimpa“ nelabai maloniai, tačiau to nepalyginsi su vakarais ir ypač savaitgaliais jaučiama smarve.

„Tikrai ne kiekvieną vakarą – vieną ar du kartus per savaitę maždaug. Savaitgaliais beveik visada. Praėjęs šeštadienis buvo geras pavyzdys, galvojome pabūsime su šeima lauke, bet teko išvažiuoti pas tėvus, nes neiškentėme. Grįžome sekmadienį vakare, kvapo nebuvo.

Labiausiai piktina tai, kad smirda būtent tada, kai žmonės būna namuose – po darbo ir savaitgaliais, o ne darbo metu“, – piktinosi vyras, tvirtindamas, kad, paprastai tariant, dvokia fermos srutomis.

„Kalbėjome su kaimynais, sakė situacija pagerėjusi, bet tikrai neišspręsta iki galo“, – teigė jis.

Skundėsi ne kartą

15min apie šią problemą rašė kelis kartus. Gaukštonių, Gegužinės, Pučkalaukio ir kitų aplinkinių kaimų gyventojai pagalbos dėl nemalonių kvapų iš Nemenčinės nuotekų valyklos ieškojo gana ilgai.

Iš pradžių mėginę prašyti „Vilniaus vandenų“, kuriems ir priklauso valymo įrenginiai, pagalbos, vėliau jau kreipėsi ir į Aplinkos apsaugos departamentą, Vilniaus rajono ir miesto savivaldybes, pasiekė Nemenčinės apygardoje išrinktą Seimo narę Ritą Tamašunienę.

Po susitikimo Nemenčinėje su Seimo nare ir minėtų institucijų atstovais, ledai lyg pajudėjo, griebtasi visokių priemonių, o žmonės lyg ir atsipūtė – nemalonūs kvapai gal visiškai ir neišnyko, vis dėlto gerokai susilpnėjo.

„Ir dabar vakarais ta smarvė sklinda, – pernai rugpjūtį 15min skundėsi gyventojai. – Gal skirtumas dabar tik toks, kad vėlai vakare kvapas pasklinda, o po kokios valandos ima ir dingsta.

Sunku pasakyti, su kuo tai susiję. Ar teršėjas taip susitvarko, ar „Vilniaus vandenų“ kokios priemonės suveikia. Juk įrengta toji „elektroninė nosis“, tai gal dėl to pasidarė lengviau kvėpuoti.“

Gal skirtumas dabar tik toks, kad vėlai vakare kvapas pasklinda, o po kokios valandos ima ir dingsta.

„Vilniaus vandenys“ tuomet teigė tebesiaiškinantys, kas kaltas dėl tokios smarvės, tačiau turėjo pripažinti atsakymo neturį.

Kaltų nerado

Dabar bendrovės atstovai sako, kad neturi duomenų, jog nemalonūs kvapai ten vėl juntami.

„Nemalonių kvapų problema buvo sėkmingai suvaldyta, veiksmai, kurių imtasi – pasiteisino. Kvapų monitoringo duomenys nerodo kvapų svyravimų ar tendencijos, kad nemalonūs kvapai ten juntami. Nuolatinių skundų dėl nemalonių kvapų iš vietinės bendruomenės bendrovė nebesulaukia, bendrovė šiais metais nėra gavusi pastebėjimų dėl nemalonių kvapų ir iš aplinkos monitoringą atliekančių aplinkos apsaugos institucijų.

Apgailestaujame dėl šeimos išreikšto skundo. Visais atvejais į kiekvieną skundą reaguojame, tikriname. Tad naujakurių šeimą raginame kreiptis į mūsų bendrovę – nurodyti savo kontaktus. Mūsų specialistai susisieks, išanalizuos situaciją ir tiesiogiai atsakys į visus kilusius klausimus“, – teigiama bendrovės „Vilniaus vandenys“ komentare, kurį 15min pateikė bendrovės Komunikacijos skyriaus vadovė Renata Smalskė.

Bendrovė nurodo, kad iš Nemenčinės gyventojų skundų dėl nemalonių kvapų sulaukė praėjusiais metais: „Buvo įtarta, kad nemalonių kvapų šaltinis gali būti į nuotakyną nelegaliai išpilamos gyvulinės kilmės atliekos. Tuomet operatyviai imtasi veiksmų, siekiant nustatyti kvapų kilmę, ir papildomų priemonių, siekiant juos neutralizuoti.

Nuolatinių skundų dėl nemalonių kvapų iš vietinės bendruomenės bendrovė nebesulaukia.

Pradėtas reguliarus nuotekų užterštumo monitoringas, įvairiu paros metu neplaninės išleidžiamų nuotekų patikros. Siekiant apsaugoti aplinkinius gyventojus nuo nemalonių kvapų, papildomai uždengta ir užsandarinta nuotekų skirstymo kamera, užsandarinti biologinio valymo įrenginiai, kad nuotekų valymo metu nuotekos nekontaktuotu su aplinkos oru. Sumontuotas ozonatorius, kuris šalina nemalonius kvapus.

Pasitelktas ir modernus sprendimas – įrengta kvapus fiksuojanti „išmanioji nosis“, kurios pagalba informacija apie juntamus kvapus Nemenčinėje siunčiama į Vilniaus miesto valyklos dispečerinę. Tai padeda realiuoju laiku identifikuoti kvapus, jų pokyčius.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime

Vis dėlto kaltininkai taip ir nesurasti. „Vilniaus vandenys“ tvirtina, kad nors tiek patys ėmėsi veiksmų, tiek ne kartą kreipėsi ir į aplinkos apsaugos institucijas bei vietinę bendruomenę, nelegaliai išpilamų nuotekų (ar prisijungimų) nepavyko nustatyti.

Iki šiol, kaip teigiama bendrovės komentare, tęsiamas nuotekų užterštumo monitoringas, nuotekų debito matavimai.

Pažeidimų nebefiksuoja

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovai irgi sako šiais metais pranešimų apie nemalonius kvapus nesulaukę. Tačiau primena, kad juos pajutę gyventojai turėtų iš karto apie tai pranešti telefonu 112.

Pernai nustatyti pažeidimai pačioje valykloje esą jau ištaisyti.

Taip pat buvo viršytas nuotekų valyklos projektinis gyventojų ekvivalentas, t. y. į valyklą patekdavo didesnė nuotekų apkrova, nei leido valymo įrenginių projektinis pajėgumas.

„2021 m. birželį Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai atliko UAB „Vilniaus vandenys“ buitinių nuotekų valyklos, esančios Vilniaus rajone, neplaninį patikrinimą ir surašė patikrinimo aktą. Neplaninio patikrinimo metu nustatyta, kad įmonė neturi aplinkos oro taršos šaltinių ir iš jų išmetamų teršalų inventorizacijos, tuo pažeidžiamas Aplinkos oro taršos šaltinių ir iš jų išmetamų teršalų inventorizacijos ir ataskaitų teikimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2002-06-27 įsakymu Nr. 340 „Dėl aplinkos oro taršos šaltinių ir iš jų išmetamų teršalų inventorizacijos ir ataskaitų teikimo taisyklių patvirtinimo“, 1 punktas.

Taip pat buvo viršytas nuotekų valyklos projektinis gyventojų ekvivalentas (GE) – viršytos BDS7 reikšmės, t. y. į Nemenčinės nuotekų valyklą patekdavo didesnė nuotekų apkrova, nei leido valymo įrenginių projektinis pajėgumas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime

Įmonė privalomaisiais nurodymais buvo įpareigota parengti veiksmų planą, kad būtų neviršijamas GE ir būtų užtikrinamas plano vykdytas, taip pat buvo duotas privalomasis nurodymas parengti ir pateikti taršos šaltinių inventorizacijos ataskaitą. Privalomieji nurodymai įvykdyti (veiksmų planas ir nuotekų tyrimų protokolai bei skaičiavimai dėl GE vidutinių reikšmių pateikti 2021 m. gruodį, o inventorizacija pateikta 2022 m. sausį.)“, – teigiama AAD komentare.

AAD pareigūnai tvirtina šių metų gegužę atlikę pakartotinį išsamų UAB „Vilniaus vandenys“ Nemenčinės miesto nuotekų valyklos patikrinimą, bet pažeidimų nefiksavo.

O pati įmonė esą pateikė informaciją dėl kvapų sklidimo situacijos Nemenčinės miesto nuotekų valykloje ir papildomai įdiegtas kvapų neutralizavimo priemones:

  1. Uždaryta ir užsandarinta nuotekų skirstymo kamera;
  2. Kvapų sklidimo prevencijai pastatyta stoginė – kvapų neutralizavimui;
  3. Įrengti ozonatoriai – kvapų neutralizavimui;
  4. Kvapų fiksavimui įmonė įsigijo ir įrengė kvapų stotelę (elektroninę nosį).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius