Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 12

Naujausios ir aktualiausios žinios apie kiaulių gripą

Portale 15min.lt startuoja specialus puslapis, skirtas vadinamajam kiaulių gripui A (H1N1). Čia rasite visas aktualiausias naujienos ir šviečiamąją informaciją apie kiaulių gripą. Taip pat informuosime apie epidemijos plitimo mastus pasaulyje ir Lietuvoje, pateiksime patarimus, kaip sumažinti kiaulių gripo epidemijos padarinius.
Kiaulių gripo virusas
Kiaulių gripo virusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Specialus 15min.lt puslapis, skirtas kiaulių gripui A (H1N1) (spausti čia).

Bendra informacija apie gripą

Gripas – tai ūminė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. Kitaip nei kitos kvėpavimo takų infekcijos, gripas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl komplikacijų.

Kiaulių gripas vadinamas naujo tipo gripu

Tai kiaulių kvėpavimo takų liga, kurią sukelia gripo virusas A. Gripo virusas A reguliariai sukelia gripo protrūkius kiaulėms rudenį ar žiemą, panašiai kaip ir žmonėms. Klasikinis kiaulių gripo virusas buvo išskirtas 1930 m.

Kaip ir kiti virusai, kiaulių gripo virusas keičiasi. Skirtingų rūšių kiaulėms gripą sukelia skirtingi virusai. Kiaulės taip pat gali užsikrėsti žmonių bei paukščių virusais. Kiaulių gripo virusai gali sąveikauti tarpusavyje ar su žmonių bei paukščių gripo virusais ir taip atsiranda naujų viruso tipų. Manoma, kad taip atsirado viruso tipas, kuris pavojingas žmonėms.

Bendrieji gripo požymiai

Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

Kada gripu dažniausiai susergama?

Lietuvoje, sergamumo gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, padidėjimas stebimas rudens ir žiemos sezonais. Kasmetė gripo epidemija Lietuvoje kyla gruodžio–vasario mėnesiais.

Kaip saugotis užsikrėtimo

Vengti artimo sąlyčio su sergančiu žmogumi.

1. Žmonės, jaučiantys vieną ar daugiau išvardytų simptomų: karščiavimą, kosulį, gerklės skausmą, raumenų, galvos skausmą, šaltkrėtį, nuovargį gali būti užsikrėtę gripo A(H1N1) viruso infekcija. 

2. Išlaikyti mažiausiai vieno metro atstumą nuo sergančio gripu žmogaus ir vengti masinio susibūrimo vietų. Jei negalite bendrauti per atstumą, stenkitės kontaktuoti su ligoniu kuo trumpiau.

3. Nelankykite sergančių žmonių, jeigu tai nėra būtina.

Dažnai plauti rankas 

1. Dažnas rankų plovimas ir dezinfekavimas padės apsisaugoti nuo viruso. Kruopščiai plaukite rankas su muilu ir vandeniu, ypač pakosėję ar nusičiaudėję. Alkoholio turintis tirpalas mažina viruso plitimą per rankas.

2. Rankas reikėtų plauti mažiausiai 20 sekundžių.

Vengti liesti akis, nosį ar burną

Virusai dažniausiai plinta, kai žmogus paliečia gripo virusu infekuotą aplinkos daiktą ir vėliau liesdamas savo veidą (akis, nosį, burną) gali užsikrėsti gripo viruso infekcija.

Parengta pagal Užkrečiamų ligų ir AIDS centro medžiagą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius