Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 11 03

Pažymėjimų atsiimti nauji Seimo nariai ėjo nedrąsiai, dengėsi telefonais ir skubėjimu

Naujos kadencijos Seimo nariai trečiadienį sugužėjo į Seimo rūmus, kur jiems įteikti parlamentarų pažymėjimai. Ne visiems buvo lengva nepasiklysti Seimo koridoriuose, ne visiems buvo lengva iškraustyti kišenes prie apsaugos postų. Tačiau visi 15min kalbinti nauji parlamentarai tikino, kad specialiai naujoms pareigoms nesiruošę, naujų drabužių nepirkę, nors nerimą jaučiantis pripažino ne vienas.

Prieš pat pažymėjimų įteikimą valstiečių-žaliųjų atstovė Rima Baškienė kolegoms lapelyje rodė, kur kiekvienas iš jų sėdės, pasakojo, kaip vyks darbas parlamente.

Kai kurie Seimo naujokai visais būdais bandė išvengti pirmųjų žurnalistų klausimų. Tai čiupo rankinę ir apsimetė baisiai kažkur skubantys, tai griebėsi telefonų ir atsiliepinėjo į įsivaizduojamus skambučius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Kildišienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Kildišienė

Tik patys drąsiausi stojo kalbėtis ir dėstė, kad darbui Seime yra visiškai pasiruošę.

„Tiesiog priėmiau kaip būtinybę. Dabartinis mano darbas ir darbas Seime susiję, esu Tauragės rajono savivaldybės mero pavaduotoja, tai drabužių naujų tikrai nepirkau, tik teko šiandien atvykti į Vilnių. Nerimas – natūralus jausmas, kažkiek, kas nežinoma, visada kelia nerimą, bet jaučiausi tikrai gan užtikrintai“, – klausiama, kaip ruošėsi darbui parlamente, pasakojo valstiečių-žaliųjų atstovė Aušrinė Norkienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė

Pasak jos, problemų dėl įstatymų nežinojimo jai neturėtų kilti, nes yra laimėjusi Konstitucijos egzaminą 2011-aisiais. A.Norkienė tikino besitikinti dirbti Audito komitete.

„Sveikatos reikalų komitete aštuonerius metus dirbau ekspertinį darbą. Manau, kad tie aštuoneri metai ir buvo tas pasiruošimas. Seimo nario darbas yra didžiulė įpareigojanti atsakomybė, ypač žinant, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga žmonės rinkimų metu taip pasitikėjo“, – sakė Agnė Širinskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Ji teigė norinti dirbti Sveikatos reikalų komitete.

Ekonomistė Aušra Maldeikienė tikino naujo kostiumėlio darbui Seime irgi nepirkusi, tik ryte, kaip įprasta, išsiplovusi galvą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė

„Seimo Statutą perskaičiau, Konstituciją perskaičiau, 34 metai darbo, kuris skirtas finansams ir politinei ekonomijai, tai yra tiesiai ta tema. Įskaitant studijas ir aspirantūrą, visi 42 metai, gal tiek metų knygų skaitymo užtenka?“ – klausė ji.

A.Maldeikienė tikino norinti dirbti Biudžeto ir finansų komitete, o jei to jai neleis, ieškosianti užtarimo socialiniame tinkle „Facebook“.

Seimo naujokas sveikuolis Dainius Kepenis ketvirtadienį spėjo paragauti ir parlamento kavinės maisto. Pasak jo, sveikų patiekalų pakankamai ir bėdų dėl maisto parlamente nekils.

„Labai neblogas maistas, daržovių pasirinkimas gausus, yra gero maisto, radau“, – šypsojosi jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Kepenis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Kepenis

D.Kepenis tikino, kad darbui Seime ruošėsi 26-erius metus, mat jam buvo siūlyta kandidatuoti dar į Aukščiausiąją Tarybą, tačiau tuomet jis manęs, kad tam neturi pakankamai patirties.

„Maniau, kad yra daug protingų žmonių, tegu jie tvarko, o aš jiems padėsiu. Tai va, 26-erius metus neturėjau kam padėti. Ir man niekas nepadėjo. Tai, jeigu ne mes, tai kas? Jeigu ne dabar, tai kada?“ – retoriškai klausė jis.

Liberalas Virgilijus Alekna tikino, kad kol kas negali spręsti, ar jam Seime nebus nuobodu. Klausiamas, ar ko nors mokėsi prieš naujas pareigas, jis tikino, kad darbui Seime per kelias dienas niekaip nepasiruoši.

„Tai yra kita aplinka, kita patirtis ir iššūkių bus“, – pripažino jis.

K.Glaveckas pokštavo apie mirtį

Pažymėjimus naujiems Seimo nariams teikė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Kartu su pažymėjimais Seimo nariams buvo įteikta ir po gėlę. Seimo narys liberalas Kęstutis Glaveckas atsiimdamas rožę juokėsi, kad iškart suprato, jog raudonos gėlės skirtos jaunimui, o į baltą rožę tegali taikytis jis, „tvarkietis“ Juozas Imbrasas ir socialdemokratas Antanas Vinkus, mat jie trys yra vyriausi naujos kadencijos Seimo nariai ir jiems esą „baltos gėlės arčiausiai“.

VIDEO: Naujos kadencijos Seimo nariams įteikti pažymėjimai

Juokaudamas K.Glaveckas pasičiupo net dvi baltas rožes ir vieną jų suskubo įteikti vyriausiajam Seimo nariui J.Imbrasui. Tačiau šis pokšto nesuprato ir ranka nustūmęs K.Glavecko dovaną, nuėjo atsiimti savo raudonos rožės ir pažymėjimo. Z.Vaigauskas kartu su pažymėjimu jam atminimui ketvirtadienį įteikė ir simbolinį plaktuką bei oficialiai informavo, kad jam teks vadovauti pirmajam naujos kadencijos posėdžiui.

Naujos kadencijos Seime dirbs 59 dabartiniai parlamentarai ir 82 nauji arba po pertraukos į parlamentą grįžę politikai.

Pirmasis naujos kadencijos Seimo posėdis šaukiamas lapkričio 14 dieną.

Didžiausią frakciją naujajame parlamente turės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ji per spalį vykusius Seimo rinkimus užsitikrino 56 mandatus iš 141. Konservatoriai laimėjo 31 mandatą, socialdemokratai – 17, Liberalų sąjūdis – 14, po aštuonis – Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“.

Du mandatus laimėjo Darbo partija, po vieną – Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Du mandatus gavo save išsikėlę kandidatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius