Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 10

Naujo kalėjimo prie Šiaulių kol kas nebus: administracijos pastatas kyla, bet pritrūko kalinių

Vien pernai Šiaulių tardymo izoliatoriuje įkalintiems asmenims už netinkamas sąlygas valstybė sumokėjo 44,69 tūkst. eurų kompensacijų. Dar nuo 2014 m. planuota šią laisvės atėmimo vietą uždaryti ir šalia Šiaulių pastatyti naują tardymo izoliatorių. Tvora yra, vienas pastatas turėjo iškilti sausį, jau ieškota, kas statys likusius, bet staiga Kalėjimų departamentas nusprendė: naujo tardymo izoliatoriaus kol kas nereikia, nes esą mažėja nuteistųjų.
Šiaulių tardymo izoliatoriaus statybos
Šiaulių tardymo izoliatoriaus statybos / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

„Naujos įkalinimo įstaigos Šiauliuose pastatymas”, – tokį darbą savo programoje 2020-aisiais pabaigti buvo nutarusi Vyriausybė.

Teisingumo ministerija visuomet tvirtino, kad senasis Šiaulių tardymo izoliatorius negali suteikti normalių, žmogiškų sąlygų suimtiesiems ir įstaigos darbuotojams, o nuolat remontuoti šimtametį pastatą ekonomiškai nenaudinga, todėl dar nuo 2006-ųjų planuota Malavėniukų kaime, prie Kairių sąvartyno, pastatyti naują įkalinimo įstaigą, atitinkančią europinius standartus.

Darbai išties buvo pradėti – dar ankstesnių vyriausybių valdymo metu parengta vieta, pastatyta tvora, o 2017 m. pabaigoje bendrovei „Versina“, laimėjusiai konkursą, buvo pavesta iki 2019 m. sausio už 8,7 mln. eurų pastatyti administracijos, medicinos ir paskirstymo pastatą.

Šiemet paskelbtas naujas konkursas likusių penkių naujojo komplekso pastatų statybai, nustatyta dalyvių eilė, ruoštasi sutarties pasirašymui, tačiau staiga viskas nukirsta lyg kirviu – konkursas nutrauktas. Kodėl ir kas bus toliau? Kas bus su administracijos pastatu, jei naujo izoliatoriaus statybų atsisakoma? Ar taip nebuvo iššvaistyti valstybės pinigai?

Buvo radę potencialų statytoją

Konkursą specialiosios paskirties pastatų ir inžinerinių statinių statybos darbams Kalėjimų departamentas paskelbė šiemet vasarį.

Vykdyto ir nutraukto viešojo pirkimo metu buvo planuota įsigyti specialiosios paskirties pastatų: kontrolės ir praleidimo punkto; gamybos ir sporto korpuso; penkių režimo korpusų rangos darbus. Skaičiuojamoji planuojamų pirkti statybos darbų kaina – 28 538 tūkst. eurų.

Spalį „LitCon“ gavo pranešimą apie sudarytą eilę šiame konkurse ir sužinojo, kad pasiūlė mažiausią kainą.

Pasiūlymo naudingumo numeris

Tiekėjo pavadinimas

Pasiūlymo kaina Eur su PVM

1

UAB „LitCon“

26 485 284,65

2

UAB „Versina“

26 967 000,00

3

UAB „HSC Baltic“, veikianti kartu su UAB „Hidrostatyba“

27 394 389,61


„Komisija laimėjusiu pasiūlymu nustatė tiekėjo UAB „LitCon“ pasiūlymą ir nutarė su tiekėju UAB „LitCon“ sudaryti pirkimo sutartį. Komisija, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo 86 straipsnio 8 dalimi ir konkurso sąlygų 90 punktu, nustatė 10 dienų sutarties sudarymo atidėjimo terminą, t. y. iki 2018-10-15 imtinai“, – buvo rašoma pranešime.

Tačiau lapkričio 13-ąją įmonę pasiekė naujas pranešimas: konkursas nutraukiamas. Jame teigta, kad toks sprendimas priimtas dėl lėšų trūkumo: „Kadangi Kalėjimų departamentas negalės finansuoti pastatų ir inžinerinių statinių statybos darbų, todėl toliau vykdyti pirkimo procedūras netikslinga“.

Kadangi Kalėjimų departamentas negalės finansuoti pastatų ir inžinerinių statinių statybos darbų, todėl toliau vykdyti pirkimo procedūras netikslinga

Pateikė pretenziją

Dėl paskutinę akimirką nutraukto konkurso „LitCon“ supyko. Ji pateikė pretenziją konkursą vykdžiusiam Kalėjimų departamentui, teisingumo ministrui ir Viešųjų pirkimų tarnybai ragindama atšaukti sprendimą dėl konkurso nutraukimo ir įspėdama, kad ateityje gali teisybės ieškoti teismuose.

„LitCon“ teigia, jog pirkimą nutraukti nebuvo rimtų priežasčių. Įmonė akcentuoja, jog jos pasiūlyta kaina buvo net mažesnė nei departamentas ketino mokėti. „LitCon“ neįtikina ir argumentas, kad sprendimas konkursą nutraukti priimtas dėl to, kad statyboms nėra pinigų.

„LitCon“ pastebėjo, kad Valstybės investicijų programoje Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškeldinimui pinigų yra numatyta. Įmonė tikina, kad yra pasiruošusi derėtis, jei statybos nukeliamos ateičiai, tačiau nesutinka, kad konkursas būtų tiesiog nutraukiamas.

„Toks elgesys, kai pirkimas nutraukiamas, nors pirkimo objektą pagal strateginius veiklos planus numatoma įsigyti ir įgyvendinti, suponuoja tik vieną išvadą – perkančiajai organizacijai netinka pirkimą laimėjęs rangovas ir siekiama, kad pirkimo objektą statytų kita įmonė, tikėtina – UAB „Versina“, – rašoma „LitCon“ pretenzijoje.

Trūksta ne pinigų, o nuteistųjų?

Šią pretenziją nagrinėja Kalėjimų departamentas. Jo teigimu, „LitCon“ nuogąstavimai dėl to, kad iš konkurso jie išmesti tyčia – nepagrįsti.

„Kalėjimų departamentas negali komentuoti privačių subjektų vertinimų ir teiginių. Privatiems subjektams dalyvaujant viešųjų pirkimų procedūrose ir varžantis tarpusavyje laimi tie, kurie pateikia ekonomiškiausią pasiūlymą. Kalėjimų departamentas neturi jokių teisinių galimybių pasirinkti konkretų tiekėją. Šiuo atveju pirkimo procedūros nutrauktos, laimėtojas nustatytas nebuvo“, – aiškina Kalėjimų departamentas.

Šiuo atveju pirkimo procedūros nutrauktos, laimėtojas nustatytas nebuvo, – nurodo departamentas.

Be to, jis pateikia visai kitą paaiškinimą, kodėl iš tiesų konkursas buvo nutrauktas. Esą statyboms trūksta ne pinigų, kaip teigta paaiškinime „LitCon“, o abejojama, ar išvis reikia naujo tardymo izoliatoriaus prie Šiaulių.

„Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant visų pirma į tai, kad nuo valstybės investicijų projekto „Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškėlimas iš miesto centrinės dalies į Šiaulių r. sav., Ginkūnų sen., Malavėniukų k.“ įgyvendinimo pradžios stebima laisvės atėmimo vietose esančių asmenų skaičiaus mažėjimo tendencija. Per paskutinį laikotarpį suimtųjų ir nuteistųjų skaičius sumažėjo apie 30 proc.“, – paaiškino departamentas.

Teiginys, kad mažėja kalinių, nustebino, nes Lietuva visoje Europoje pirmauja pagal nuteistųjų skaičių.

Tačiau Kalėjimų departamento duomenimis, 2014 m., kai buvo pradėta apie naujo izoliatoriaus statybas, suimtųjų ir nuteistųjų skaičius Lietuvoje siekė 8946; o 2018 m. – 6647.

Klausiamas, kas tuomet bus daroma su jau suplanuotu statyti administraciniu pastatu, jei naują įkalinimo įstaigą statyti atsisakoma, Kalėjimų departamentas sako, kad tokių minčių kol kas nėra.

„Sprendimai dėl tolimesnių veiksmų bus priimami nedelsiant, po to, kai bus įvertinti su reglamentavimo pokyčiais susiję galimi pirkimo objekto ir jo apimčių pokyčiai bei finansinės galimybės. (…) Šiuo metu nėra svarstoma visiško Šiaulių TI statybos atsisakymo alternatyva“, – teigia departamentas.

Teisingumo ministerija: naujų kalėjimų nereikia

Teisingumo ministerijos vardu 15min situaciją pakomentavo teisingumo ministro patarėjas, buvęs Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas.

Jo teigimu, Vyriausybės planuose naujo tardymo izoliatoriaus statybos prie Šiaulių buvo numatytos tik preliminariai.

„Dabar numatyta pirmiausia mažinti kalinių, mažiau žmonių sodinti į kalėjimus, o daugiau namuose su apykojėmis, daug nuteistųjų bus paleista, mažėja ir įkalinimo įstaigų. Ateina ir norvegiški projektai, pagal kuriuos bus įkalinimo įstaigų sąlygų gerinimas vykdomas ir plėtimas“, – teigė Ž.Plytnikas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žydrūnas Plytnikas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žydrūnas Plytnikas

Pasak jo, dabar Vyriausybė nori peržiūrėti visus planus, kad neatsitiktų taip, kaip kadaise esą atsitiko su sporto objektais.

„Kad nebūtų tas pats, kaip prie ankstesnių vyriausybių, kai stadionus statė. Reikia stadionų ir nei analizės darė, nei skaičiavo – prisistatė stadionų. Reikia sporto arenų – pristatė arenų. Kad nebūtų taip, jog kalėjimų prisistatome, o jie tušti stovėtų, tai eina optimizacija – statyti tiek, kiek reikia“, – aiškino jis.

Kad nebūtų taip, jog kalėjimų prisistatome, o jie tušti stovėtų, tai eina optimizacija – statyti tiek, kiek reikia, – aiškina Ž.Plytnikas.

Pasak teisingumo ministro patarėjo, greičiausiai bus peržiūrėta pirkimo apimtis – galbūt statomas mažesnis kalėjimas.

Tačiau „LitCon“ tikina, kad sumažinti statinių kiekį galima ir neskelbiant naujo konkurso, nes šiuo atveju pirkta penkių identiškų kalinimo korpusų statyba. Įmonės pardavimų vadovas Simas Pauža nurodė, kad buvo galima susitarti dėl mažesnio korpusų skaičiaus.

„Režimo korpusas susideda iš vienodų korpusų ir technologiškai jų gali būti pastatyta bet kiek – nuo 1 iki 5 ar daugiau. Specialiai taip suplanuota, kad jie būtų vienodi ir būtų galima tiek mažinti, tiek didinti. Taip pat ir viešojo pirkimo sutartis leistų Kalėjimų departamentui sumažinti sutarties apimtį ir atsisakyti nebereikalingo korpuso“, – tikino jis.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus projektas
Šiaulių tardymo izoliatoriaus projektas

Tačiau Ž.Plytnikas sako, kad tai – netiesa ir dabar reikės peržiūrėti visus planus, iš naujo skelbti rengti projektus, iš naujo skelbti konkursus.

O dabar, patarėjo tikinimu, „LitCon“ nė negalėjo jaustis šio konkurso nugalėtoju.

„Pagal įstatymą, turi praeiti visi etapai, tik tada laimėtojas paskiriamas. Čia dar nebuvo nė kvalifikacija nagrinėta. Pati pradžia. Tai, kad jis laimėtų, dar toli. Galėjo pasikeisti dešimt kartų po kvalifikacijos vertinimo laimėtojai. (…) Jei būtų jau po kvalifikacijos, viskas įvertinta, eilė sustatyta, iki sutarties nueita, kviečiama pasirašyti, pasirašyta sutartis nutraukta, ar kas, tada taip, bet ne dabar. Keista“, – aiškino jis.

Tačiau „LitCon“ pateikė 15min šiemet iš Kalėjimų departamento gautą pranešimą apie eilės sudarymą ir ketinimus pasirašyti sutartį. Pasak S.Paužos, buvo pradėtas ir įmonės kvalifikacijos vertinimas, tačiau jo nepabaigus, konkursas staiga nutrauktas.

Kiti konkurso dalyviai – „Versina“ ir „Hidrostatyba“ situacijos nutarė nekomentuoti. „Versinos“ akcininkas Vytautas Banys 15min nurodė, kad kiti naujojo Šiaulių tardymo izoliatoriaus statybų darbai vyksta pagal planą, o apie neįvykusius dalykus nėra, ką kalbėti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Banys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Banys

Statybos pradėtos su kliūtimis

Būtent „Versina“, pagal 2017 m. gruodžio 27 d. sutartį, šiuo metu turėtų statyti administracinį naujo Šiaulių tardymo izoliatoriaus pastatą, kuriuo Kalėjimų departamentas ir dabar didžiuojasi savo tinklalapyje.

„Šalia Šiaulių statoma nauja Europos Sąjungos reikalavimus atitinkanti įkalinimo įstaiga, kurioje kamerinio tipo patalpose bus laikoma iki 600 įkalintų asmenų (suimtųjų ir nuteistųjų). Numatomas naujos įkalinimo įstaigos atidarymas 2022 metais. Ją atidarius, dabartinis Šiaulių tardymo izoliatorius, įsikūręs netoli Šiaulių m. centro bus uždarytas ir jame laikomi asmenys perkelti į naują įstaigą“, – rašoma pranešime.

Pagal šių metų spalio 17 dienos duomenis, nuo sutarties pasirašymo dienos atlikta dalis pamatų projektavimo ir dalis pamatų įrengimo darbų.

Čia nė žodžiu neužsimenama, kad šiuo metu statomas tik administracinis pastatas, o komplekso su kamerinio tipo patalpomis statybos kol kas atšauktos. Neužsimenama ir apie tai, kad, pagal konkurso sąlygas, po pusantro mėnesio pastatas jau turėtų būti baigtas.

Beje, ir administracinio pastato statybos ėjosi ne iš pypkės.

Izoliatorių iškelti iš miesto centro į Malavėniukų kaimą planuota jau 2014-aisiais, tuomet Vyriausybė patvirtino, jog tam galės būti skirta beveik 14,8 mln. eurų. Tačiau jau 2015-aisiais parengus statybų techninį projektą, planuojamų pastatų plotas padidėjo beveik dukart ir lėšų poreikis, be baldų ir kitos įrangos, išaugo iki 39,8 mln. eurų.

Tuomet teisingumo ministru buvęs Juozas Bernatonis tikėjosi, kad nauja įkalinimo įstaiga bus atidaryta 2018-aisiais.

„Pernai parengtas naujojo izoliatoriaus projektas, pasirašytos darbų rangos sutartys. Jei taip nuosekliai dirbsime ir toliau, po dviejų metų turėsime pirmąją nepriklausomoje Lietuvoje statytą įkalinimo įstaigą“, – 2016-aisiais apsilankęs statybvietėje kalbėjo jis.

Teisingumo ministerijos nuotr./Būsimo izoliatoriaus statybvietėje lankėsi teisingumo ministras Juozas Bernatonis
Teisingumo ministerijos nuotr./Būsimo izoliatoriaus statybvietėje lankėsi teisingumo ministras Juozas Bernatonis

Konkursas visų kalėjimo pastatų statyboms buvo parengtas, tačiau 2017-aisiais Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) įpareigojo Kalėjimų departamentą nutraukti Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškėlimo iš miesto pirkimų procedūras dėl įvairių pažeidimų ir neatitikimų.

Potenciali laimėtoja ir tada buvo bendrovė „Versina“, pasiūliusi statyti pastatus už 35,5 mln. eurų.

„Versinos“ pasiūlymas buvo įvertintas trečiąja vieta, iš konkurso pašalinti du mažesnę kainą pasiūlę dalyviai – šie kreipėsi į teismą. Tačiau teismų sprendimų nelaukta – sutartį nutraukti įpareigojo VPT. Tarnybos nuomone, vienas iš pažeidimų buvo ir tas, kad tuomet vienu ypu pirktos kelių pastatų statybos.

Todėl pernai Kalėjimų departamentas pirkimus atskyrė ir pirmiau nusipirko administracinių, o ne režimo pastatų statybas. Praėjusių metų gale paaiškėjo, kad dalį naujojo Šiaulių tardymo izoliatoriaus pastatų už 8,7 mln. eurų statys „Versina“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius