Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 30

Ne, COVID-19 sukėlėjas nėra pirmas žinomas koronavirusų grupės virusas

Feisbuke skelbiamas vaizdo įrašas rusų kalba, kuriame pateikiama 2003 m. skelbta informacija apie koronavirusą. Informacija pateikiama kaip naujiena ir įrodymas, kad pandemiją sukėlęs virusas žmonijai žinomas nuo seno.
COVID-19 sukeliantis SARS-CoV-2 užfiksuotas pro elektroninį mikroskopą
COVID-19 sukeliantis SARS-CoV-2 užfiksuotas pro elektroninį mikroskopą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Socialiniame tinkle vaizdo įrašą įkėlusios anketos savininkė ragina juo dalintis, daugiau nei 20 kartų keitė įrašą lydintį tekstą, teigė jį siuntusi sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai.

Nuo įrašo paskelbimo dienos feisbuke juo pasidalinta 1,4 tūkst. karto, o vaizdo įrašas peržiūrėtas 19 tūkst. kartų.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Įraše moteris rusų kalba pasakoja močiutės namuose atradusi seną rusišką laikraštį pavadinimu „Zož“. Viename jo numerių pateikiamas straipsnis apie siaučiantį koronavirusą bei būdus nuo jo apsisaugoti.

Rodomas laikraščio numeris buvo išleistas 2003 m., todėl daroma išvada, kad apie dabar siaučiančią pandemiją ir būdus apsisaugoti nuo jos buvo žinoma. Tačiau tai nėra tiesa.

SŪRS ir COVID-19

Terminas „koronavirusas“ apibūdina ne šiuo metu siaučiančią liga, o virusų pogrupį, kuris dėl savo išvaizdos per elektroninį mikroskopą buvo pavadintas lotynišku žodžiu, reiškiančių karūną – corona. Koronavirusai atrasti praėjusio amžiaus viduryje.

15min nuotr./Skelbiamo įrašo redagavimo istorija
15min nuotr./Skelbiamo įrašo redagavimo istorija

COVID-19 infekciją sukelia koronavirusas pavadinimu SARS-CoV-2. Infekcijos pavadinimas sudarytas iš angliškų žodžių coronavirus disease (liet. koronaviruso liga), o skaičius nurodo metus, kai liga buvo aptikta.

SARS-CoV-2 taip pat yra žodžių anglų kalba sutrumpinimas, kuris lietuviškai skambėtų „sunkaus ūminio respiracinio sindromo koronavirusas 2“.

Antruoju virusas pavadintas todėl, kad jo artimiausias gentainis koronavirusų grupėje yra 2003–2005 m. siautusio sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) sukėlėjas. Būtent apie šios ligos protrūkį ir kalbama leidinyje „Zož“.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

SŪRS atsirado 2002 m. pabaigoje Kinijoje. Per 8 mėnesius užsikrėtė apie 8 tūkst. žmonių, o 10 proc. jų mirė. Nors virusai yra giminingi, jie nėra vienodi, todėl tai, kas tinka gydyti vieną, nebūtinai tinka kitam.

Su sezoniniu gripu neretai lyginamas COVID-19 gripą primena tik savo simptomais. Gripą ir COVID-19 sukeliantys virusai yra labai skirtingi ir nepriklauso tai pačiai virusų grupei.

SARS-CoV-2 yra tik vienas koronavirusų grupės narys, pavojingas žmonėms. Šiame amžiuje žmonės sirgo minėtu koronaviruso sukeltu SŪRS ir kito koronaviruso sukeltu Artimųjų Rytų respiraciniu sindromu (MERS).

Todėl ištraukos iš senų laikraščių, kuriuose kalbama apie koronavirusą, neturėtų stebinti. Šnekamojoje kalboje sudėtingi virusų pavadinimai supaprastinami, todėl dažnai galima girdėti „koronavirusu“ vadinant tiek COVID-19 ligą, tiek ir ją sukeliantį virusą SARS-CoV-2.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius