Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 08

Ne, ULAC apie COVID-19 prieš septynerius metus nežinojo

Feisbuke dalinamasi „sensacingomis“ dokumentų nuotraukomis, neva įrodančiomis, kad Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) COVID-19 protrūkiui ruošėsi dar 2013 m. Tačiau įrašo autorius vieną koronaviruso sukeliamą ligą painioja su kita.
Berniukas žaidžia su kupranugariu Saudo Arabijoje
Berniukas žaidžia su kupranugariu Saudo Arabijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„[...] vakar ŠL darbuotojų grupė įkėlė postą su oficialiais AIDC centro dokumentais 2013 metų, kur visas savivaldybes informuoja dėl naujojo Korona viruso, visos rekomendacijos, simtomai, izoliavimo tvarkos identiškos dabartiniui laikui“, – skelbiama socialiniame tinkle.

Nuo įrašo paskelbimo gegužės 2 d. juo pasidalinot 1,2 tūkst. feisbuko vartotojų.

15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Įrašo autorius dalinasi iš uždaros grupės neva pašalintomis nuotraukomis, įrodančiomis, kad apie COVID-19 protrūkį buvo žinoma nuo seno.

Su feisbuku bendradarbiaujantys faktų tikrintojai neturi techninių galimybių šalinti įrašų socialiniame tinkle, o dokumente kalbama ne apie COVID-19, o Artimųjų Rytų respiracinio sindromo koronavirusinę infekciją (AARS arba anglų kalba MERS) dėl kilmės vadintą kupranugarių gripu.

Skelbiama dokumento data – 2013 m. gegužė, tuo metu pirmieji AARS atvejai Saudo Arabijoje nustatyti 2012 m. Dokumente dalinamasi Europos ligų kontrolės ir prevencijos (ECDC) informacija apie 2012 m. birželį identifikuotą koronavirusinę infekciją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 sukeliantis SARS-CoV-2 užfiksuotas pro elektroninį mikroskopą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 sukeliantis SARS-CoV-2 užfiksuotas pro elektroninį mikroskopą

„Beveik visi asmenys, kuriems buvo patvirtinta naujojo koronaviruso sukelta infekcija, lankėsi ar gyveno Artimųjų Rytų šalyse. Per praėjusias dvi savaites Saudo Arabijoje užregistruoti 23 naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos atvejai“, – rašoma pirmuosiuose dokumento sakiniuose.

15min primena, kad koronavirusais vadinama virusų grupė, kurių išvaizda per mikroskopą primena karūnėlę. Virusų grupė žmonijai žinoma ne vieną dešimtmetį. 2003–2005 m. siautęs Sunkus ūmus respiracinos sindromas (SŪRS), 2012 m. aptiktas ir iki šiol sutinkamas AARS, o šiemet – COVID-19.

Pasikartojantys AARS protrūkiai stebėti Pietų Korėjoje 2015 m. ir Saudo Arabijoje 2018 m.

Visas šias ligas sukelia skirtingi koronavirusai. 2012 m. „naujuoju koronavirusu“ AARS sukelėjas AARS-CoV virusas vadintas todėl, kad tuomet jis buvo naujas. Šiuo metu COVID-19 sukeliantis 2019 m. pabaigoje aptiktas SARS-CoV-2 virusas „naujuoju“ vadinamas dėl tos pačios priežasties.

Tai, kad tariamame ULAC dokumente liga dar neįvardijama AARS pavadinimu, gali būti susiję su tuo, kad oficialų pavadinimą infekcija gavo 2013 m. gegužės 15 d., kelios dienos iki dokumente pateikiamos datos.

Įrašo autorius stebisi, kad ligos simptomai, kosulys, karščiavimas ir kvėpavimo nepakankamumas itin panašūs į COVID-19. Tačiau panašumų turi tiek SŪRS, tiek COVID-19, tiek ir AARS simptomai, visos trys ligos daugiausia plinta per kvėpavimo takus.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

Vis dėlto skaičiuojama, kad, pavyzdžiui, mirtingumo nuo AARS rodiklis – kur kas didesnis. Nors AARS užsikrėtė tik 2,4 tūkst. žmonių, 34,4 proc. jų nuo viruso mirė.

Įrašo autorius stebisi ir tuo, kad kovai su AARS siūlomos rekomendacijos itin panašios į dabar taikomas priemones. Tačiau saviizoliacijos laikotarpis dėl COVID-19 siekia 14 dienų, ne 10, kaip nurodyta dokumente.

COVID-19 atveju specifinio nurodymo tirti iš Saudo Arabijos ar Artimųjų Rytų grįžusius asmenis, kaip skelbiama dokumente, taip pat nebuvo. Juolab, kad ligų plitimo prevencija nėra skirtinga kiekvienai ligai. Baiminantis ligų plitimo žmonės izoliuojami būdavo dar 14 amžiuje.

15min vertinimu, tvirtinimas, neva ULAC nuo seno turėjo informacijos apie COVID-19, yra klaidingas. Dokumente kalbama apie 2012 m. plitusią AARS infekciją, sukeltą tuomet naujuoju buvusio koronaviruso, MERS-CoV.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius