-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 22

Neįgaliems vairuotojams – jokių nuolaidų

Aklai paklusti nustatytai tvarkai ar, atsižvelgus į situaciją, ją ignoruoti? Su tokia dilema susidūrę vienos Kaune esančios degalinės darbuotojai liko ištikimi taisyklėms, nors toks jų poelgis į keblią padėtį pastatė fizinę negalią turintį vairuotoją.
Judėjimo negalią turintis E.Zubavičius iš automobilio išlipti pats negali.
Judėjimo negalią turintis E.Zubavičius iš automobilio išlipti pats negali. / „15min“ nuotr.

Klaipėdietis Eugenijus Zubavičius jau 3,5 metų nevaikšto. Tačiau tai netrukdo jam vairuoti automobilį, kuris yra pritaikytas fizinę negalią turintiems vairuotojams. Vyras dėl to nėra patyręs nepatogumų. Degalinėse, kuriose tekdavo sustoti ir įsipilti degalų, jį visada paslaugiai aptarnaudavo. Nors taisyklės numato, jog pilant suskystintas dujas vairuotojas ir keleiviai iš automobilio turi išlipti, tačiau, atsižvelgę į tai, jog vyras nevaikšto, darbuotojai padarydavo išimtį. Tačiau neseniai jam teko susipažinti su aklai taisyklių besilaikančiais darbuotojais.

Nesutiko įpilti dujų

Iš Vilniaus, kur kartu su žmona lankėsi gydymo įstaigoje, namo vykęs klaipėdietis degalų nusprendė įsipilti Kaune. Kadangi miesto gerai nepažįsta, pasuko į pirmą jo kelyje pasitaikiusią „Statoil“ degalinę.

Vairuotojas liko automobilyje, o žmona Zita Zubavičienė nuėjo į degalinę paprašyti, jog darbuotojai įpiltų dujų. Pranešusi, jog mašinoje yra nevaikštantis žmogus, moteris paprašė leisti jam likti viduje. Tačiau apie tai sužinojęs darbuotojas atsisakė įpilti degalų, nes tai prieštarauja tvarkai. Bandymai įtikinti, kad kitose to paties tinklo degalinėse panašių problemų nekildavo, liko neišgirsti: moteriai buvo pasiūlyta važiuoti į kitą degalinę, jei šioje nepatinka.

„Baiminausi, kad, ieškodami kitos degalinės, kažkur galime užstrigti. Todėl likau, kur esu“, – sakė klaipėdietė. Moteris įsitikinusi, kad pasiekti savo pavyko tik dėl to, jog tuo metu degalinėje netrūko klientų: buvo penktadienio pavakarė, tad per kelias minutes už neįgalaus vairuotojo mašinos susidarė eilė automobilių, kuriems reikėjo dujų.

Tvarka galioja visiems

Išgirdęs šią istoriją bendrovės „Lietuva Statoil“ Degalinių tinklo departamento direktorius Skirmantas Mačiukas buvo kategoriškas – išimtys nedaromos niekam.

„Tokią tvarką, siekdamos užtikrinti saugumą, nustatė atsakingos valdžios institucijos (dujų terminalų degalinėse eksploatavimo taisyklių 112 punktas). Ji galioja visiems degalinių tinklams. Šiose taisyklėse nenumatyta išimčių neįgaliesiems – jie taip pat privalo būti saugūs pilant dujas į automobilį“, – sakė S.Mačiukas. Todėl laikydamasis šios tvarkos degalinės Kaune darbuotojas nepadarė jokio pažeidimo: jis privalėjo reikalauti, kad keleiviai ir vairuotojas išliptų iš automobilio.

„Suprantame situacijos sudėtingumą, tačiau labai rūpinamės klientų saugumu“, – pabrėžė „Lietuva Statoil“ atstovas.

Tuo metu Energetikos ministerijos, kuri ir patvirtino suskystintų dujų pylimosi tvarką, atstovas, ministro patarėjas viešiesiems ryšiams Kęstutis Jauniškis mano, kad išimtys galimos: „Šalia įstatymo raidės yra ir protingumo kriterijus, kuris, deja, kartais pamirštamas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius