Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 10

Neišmokėtų dotacijų Darbo partijai klausimas pajudėjo iš mirties taško

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienio posėdyje daugiau kaip dvi valandas diskutavo, kaip įgyvendinti teismo sprendimą, kad Darbo partijai priklauso dar 2007 ir 2008 metais skirtos, bet neišmokėtos dotacijos – iš viso 1,8 mln. eurų. Galiausiai nuspręsta padidinti VRK asignavimus tokia pat suma, tai bus pagrindas pervesti pinigus partijai. Beveik 2 mln. eurų partija greičiausiai gaus dar iki rinkimų.
Darbo partijos sąskrydžio akimirka
Darbo partijos atributika / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip įgyvendinti teismo sprendimą, kad dotacijos partijai priklauso, komisijos nariams nebuvo lengva sutarti ir šį kartą – sykį šis klausimas VRK posėdyje jau buvo atidėtas.

VRK finansininkė Danguolė Jakštienė posėdyje siūlė komisijos nariams padidinti asignavimų sąmatą – tai leistų pervesti lėšas Darbo partijai pagal Vyriausybės nutarimą.

„Mes, kaip asignavimų valdytojas, turime susitvarkyti viduje, turime kreiptis į Finansų ministeriją, kad ji mums į sąmatą įdėtų tuos pinigėlius“, – kalbėjo ji.

Komisijos narė Olga Kilkinova sakė, kad jokio atskiro komisijos sprendimo nereikia, jis negali būti formalus, kad komisijos nariai tiesiog pakelia rankas taip, kaip reikia.

„VRK nesuteikta teisė kvestionuoti Vyriausybės nutarimą“, – sakė ji, turėdama omenyje tai, kad Vyriausybė jau anksčiau yra pritarusi lėšų skyrimui Darbo partijai, nes teismas anksčiau nusprendė, kad neišmokėtos dotacijos Darbo partijai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Puksas ir Laura Matjošaitytė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Puksas ir Laura Matjošaitytė

Komisijos narys Tauras Rutkūnas pastebėjo, kad tai nėra dotacijos skyrimo klausimas – pinigai, dėl kurių kilo diskusija, yra kompensacija už valstybės nusavintas lėšas.

„Tai nėra dotacija, o dabar iš diskusijos atrodo, kad mes sprendžiame dėl dotacijos“, – pabrėžė jis.

Siūlė lėšas pervesti lapkričio mėnesį – jau po rinkimų

Komisijos narė Aistė Žilinskienė prieštaravo – Vyriausybės nutarime kalbama apie dotacijas. Ji pabrėžė mananti, kad šie pinigai turi būti pervesti tada, kai partijoms bus skirstomos dotacijos, tai yra lapkričio mėnesį – po rinkimų.

„Tai būtų lygiateisiška ir teisinga“, – pastebėjo ji.

Tačiau finansininkė su tuo nesutiko, sakydama, kad tai buvo neteisėtai nusavintos lėšos, o ne dotacija, todėl lapkričio laukti tikrai nereikia.

Ji pabrėžė, kad reikia tikslinti sąmatą, gauti pinigus iš Finansų ministerijos ir juos pervesti Darbo partijai. Finansininkė pastebėjo, kad lėšas Vyriausybė jau skyrė VRK, tačiau jas reikia teisiškai teisingai paimti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistė Žilinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistė Žilinskienė

„Vyriausybės nutarimu gavome asignavimus, jie yra skirti“, – pabrėžė D.Jakštienė.

Komisijos pirmininkė L.Matjošaitytė pabrėžė, kad asignavimų valdytojas gali disponuoti pinigais, kurie jam priskirti. Anot jos, Vyriausybės nutarime nerašoma, kad VRK gali disponuoti 1,8 mln. eurų.

„Gal paprasčiau informuoti Vyriausybę, kad VRK negali įgyvendinti sprendimo, kad lėšas išmokėtų Finansų ministerija. Bet kol šis klausimas pas mus, reikia kažkaip pasisakyti, o ne mėtyti, kaip karštą bulvę. Mes kasmet turime aiškią asignavimų sumą, ji yra sąmatoje. Tie pinigai, apie kuriuos kalbame, jie yra kažkada buvę asignavimai, o šiandien jie tik grąžintinos lėšos“, – samprotavo ji.

Galiausiai VRK protokoliniu sprendimu pritarė sąmatos padidinimui.

Dėl dotacijos teisėsi ilgai

Kaip skelbė BNS, VRK Darbo partijai 2007 ir 2008 metais buvo skyrusi dotacijas, tačiau vykstant „juodosios buhalterijos“ bylai teismai sustabdė jų mokėjimą, o vėliau grąžino į biudžetą.

Anot naujienų agentūros, 2018 metais „darbiečiai“ kreipėsi į VRK dėl šių dotacijų grąžinimo, tačiau komisija pripažinusi partiją padarius šiurkščius įstatymo pažeidimus dėl 2004–2006 metais pateiktų tikrovės neatitinkančių finansinių duomenų atgaline data pakeitė ir sprendimus dėl paskirtų dotacijų.

Dėl neišmokėtų dotacijų „darbiečiai“ kelerius metus ginčijosi teismuose. „Darbiečių“ pretenzijas nagrinėję teismai paliko galioti ankstesnius VRK sprendimus dėl 2007 ir 2008 metais Darbo partijai skirtų dotacijų, iš viso 1,8 mln. eurų.

Po teismo sprendimo liepos 1 dieną Vyriausybė priėmė sprendimą pagal VRK prašymą iš Vyriausybės rezervo skirti tokią sumą Darbo partijai.

Tačiau praėjusiame posėdyje VRK sprendimų dėl dotacijos skyrimo nepriėmė, nes išsiskyrė nuomonės, ką komisija šiuo klausimu gali padaryti. Vieni komisijos nariai teigė, kad daryti nieko nebereikia – sprendimai dėl dotacijos skyrimo yra priimti anksčiau, o Vyriausybė yra pritarusi lėšų skyrimui.

Tuo metu VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė teigė, kad reikia klausimą svarstyti, nes be komisijos sprendimo Finansų ministerija esą neturės teisinio pagrindo išmokėti pinigus Darbo partijai.

Darbo partijai atstovaujanti advokatė Lina Zubovienė prašė klausimo nebeatidėlioti ir klausimo skirti ar neskirti, nebėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius