Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 07

Nekontroliuojamas melas: dėl veido kaukės neva miršta vaikai

Tūkstančiai feisbuke dalijasi pramanyta istorija iš Vokietijos. Teigiama esą mergaitė mirė, nes dėl COVID-19 protrūkio jai reikėjo dėvėti veido kaukę. Tačiau įrodymų nėra, o istorijos pamatas – koronavirusą neigiančių asmenų platinami feisbuko įrašai.
Prekybos centro lankytojai
Prekybos centro lankytojai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Vokietija: dar vienas vaikas tapo kaukių dėvėjimo auka. Autobuse, po užsiėmimų mokykloje, 6 metų mergaitė neteko sąmonės. Vairuotojas taip ir nenuėmė kaukės, iškvietė greitąją, kurios gydytojai vietoje nuėmė kaukę ir prijungė prie deguonies tiekimo“, – pradedama graudi, tačiau išgalvota istorija tinklalapyje play1.lt.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos anraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos anraštė

Publikacija per pora dienų Lietuvoje pasidalijo per 3,5 tūkst. feisbuko vartotojų. Vien per praėjusią parą melu pasidalijo per 2,5 tūkst. socialinio tinklo narių.

Neaiški mirtis

Įtikinančios melagienos dažnai konstruojamos pasitelkus tikras istorijas. Ne išimtis ir šis atvejis. Vokietijos naujienų tinklalapio rnd.de faktų tikrintojai pastebi, kad iki Lietuvos atkeliavusi siaubo pasaka sukurta remiantis tragišku įvykiu vakarų Vokietijoje.

Rugsėjo 11 d. šalia Reino įsikūrusiame Vėrto mieste mokyklos autobuse sukniubo ir vėliau mirė 13 metų mergaitė. Atlikus pirminius tyrimus mirties priežastis nebuvo nustatyta. Tačiau atsakymų trūkumas – geriausias akstinas veikti sąmokslo teorijų režisieriams.

Kodėl reikia dėvėti veido kaukę?
Kodėl reikia dėvėti veido kaukę?

Rnd.de žurnalistų duomenimis, viena pirmųjų nenustatytą mirties priežastį priskyrusi veido kaukėms – Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) narė Brigita Malsack-Winkemann, pasidalijusi nuotrauka su užrašu: „Trylikametė mirė sukniubusi autobuse. Pirmoji kaukių auka? Kokie autopsijos rezultatai?“ Įrašas netruko išplisti feisbuke.

To paties negalima pasakyti apie Vokietijos policijos autopsijos rezultatus, kuriuose teigiama, kad mirties priežastis nėra aiški, bei reikalauja papildomų tyrimų. Vieninteliai „kaukės sukeltos mirties“ įrodymai – feisbuko įrašai ir AfD politikės nuomonė.

Netikra istorija

Per 17 dienų nuo rugsėjo 11 d. iki rugsėjo rugsėjo 28 d. trylikametė virto šešiamete ir buvo pavadinta Lizos vardu. Pranešimai apie kaukės uždusintą šešerių metų amžiaus vaiką Vokietijoje pradėjo plisti praėjusio mėnesio pabaigoje bei atkreipė faktų tikrintojų mimikama.at dėmesį.

Lietuvą pasiekusi Lizos istorija – išgalvota. Vietinė policija patvirtino, kad Šveinfurto apylinkėse, kur buvo pranešta apie mažametės mirtį, jokia šešiametė ar kita mergaitė vardu Liza nemirė. Visa tai – pramanas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsauginė veido kaukė kavinėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsauginė veido kaukė kavinėje

Peno tokio pobūdžio istorijoms teikia neatsakingas elgesys socialiniuose tinkluose bei itin populiarios sąmokslo teorijos apie veido kaukių žalą, pavyzdžiui, tariamą galimybę apsinuodyti anglies dvideginiu. Ne kartą rašėme, kad panašūs teiginiai yra klaidingi, sukurpti iškraipant duomenis ar paprasčiausiai meluojant.

Tikrumo aurą pasakai suteikti siekiama pasitelkus neva įtakingo Vokietijos mediko Bodo Schiffmanno žodžius apie kaukių žalą. Tačiau „žymus medikas“ tėra vienas koronavirusą neigiančių veikėjų, išgarsėjusių pareiškimais, esą COVID-19 nėra tikra liga, melavęs apie COVID-19 pacientams atliekamą eutanaziją.

Vyras – vienas žinomiausių koronaviruso skeptikų, politinės partijos „Widerstand2020“ (liet. „Pasipriešinimas 2020“) narių. Partija siekia populiarumo ir tikisi dalyvauti kitų metų Vokietijos parlamento rinkimuose. Panašiu keliu, pasinaudojus migracijos krizės sukeltu chaosu, kelią į didžiąją politiką prasiskynė ir AfD.

15min vertinimu, istorija apie neva dėl kaukių dėvėjimo mirštančius vaikus yra klaidinanti. Istorijai pagrįsti nėra įrodymų, policija neigia, jog „mirusi šešiametė“ – tikra, o susijusioje istorijoje nėra įrodymų, jog mirties priežastis būtų apsauginė veido priemonė. Dar daugiau, vieninteliai istorijos šaltiniai – populiarumo siekiantys politikai bei įrašai feisbuke.

„Scanpix“ nuotr./Berlyne rugpjūčio 29 d. į protestą rinkosi nepritariantieji Vokietijoje kovoje su COVID-19 taikomoms priemonėms
„Scanpix“ nuotr./Berlyne rugpjūčio 29 d. į protestą rinkosi nepritariantieji Vokietijoje kovoje su COVID-19 taikomoms priemonėms

Patikimi šaltiniai

Informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija. Prasidėjus koronaviruso pandemijai, kilo klaidinančios informacijos banga, kartais tyčia skatinama užsienio valstybių.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius