Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 04

Nelegalų ir prieglobsčio prašytojų izoliacija rūpinsis VSAT įstaigos ir Pabėgėlių centras

Neteisėtai į Lietuvą atvykusių užsieniečių bei prieglobsčio prašytojų izoliacija, aprūpinimu apsaugos priemonėmis ir testavimu pavesta rūpintis Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) ir Pabėgėlių priėmimo centrui, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.
Pasieniečiams perduoti „Toyota Land Cruiser“ visureigiai
Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Tokį sprendimą priėmė Valstybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Neteisėtai atvykę į Lietuvą užsieniečiai turėtų būti izoliuojami VSAT Užsieniečių registracijos centre, o prieglobsčio prašytojai – Užsieniečių registracijos centre, Pasieniečių mokykloje, Pabėgėlių priėmimo centre arba savivaldybės administracijos numatytose patalpose.

Ministerijos teigimu, pastebėjus, kad atvykęs užsienietis negaluoja ir jam pasireiškia į koronavirusą panašūs simptomai, jis nedelsiant turėtų būti izoliuojamas nuo kitų žmonių ir kviečiama greitoji medicinos pagalba. Apie užsieniečių izoliaciją VSAT turėtų informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą.

Užsieniečių ar prieglobsčio prašytojų atvykimo vietos, gyvenamosios patalpos, automobiliai ar kitos vietos, kur lankėsi užsieniečiai turi būti reguliariai dezinfekuojamos ir valomos, o patys užsieniečiai privalo laikytis visų koronaviruso plitimo valdymo rekomendacijų: dėvėti apsaugines priemones, dažnai plauti ar dezinfekuoti rankas, laikytis ne mažesnio nei vieno metro atstumo, mažinti tarpusavio kontaktų skaičių.

Darbuotojai, atlikdami užsieniečių sulaikymo procedūras, pervežimą ar apklausas, turi dėvėti medicinines kaukes ir jas keisti kas keturias valandas arba tuomet, kai medicininė kaukė sudrėksta.

„Esant didelei rizikai, pavyzdžiui, kai užsieniečiams pasireiškia viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomai, darbuotojai turi dėvėti respiratorius, vienkartines pirštines, vienkartinius neperšlampamus kombinezonus arba vienkartinius neperšlampamus chalatus, vienkartines chirurgines kepures, veido skydus ar priglundančius akinius“, – rašoma pranešime.

SAM teigimu, nuo šiol neteisėtai į Lietuvą atvykusiems užsieniečiams ir prieglobsčio prašytojams tyrimai nebegalės būti atliekami mobiliuose punktuose. Tyrimai dėl koronaviruso jiems gali būti atliekami Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centre, Užsieniečių registracijos centrą arba Pabėgėlių priėmimo centrą aptarnaujančiose gydymo įstaigose.

Paimti tepinėliai bus tiriami Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje.

Be to, rekomenduojama VSAT nustatyti tvarką, pagal kurią užsieniečius būtų draudžiama lankyti, sudarant galimybę bendrauti nuotoliniu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius