Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 13

Nemuno salos vizijos aiškios, bet ar bus įgyvendintos – nežinia (nuotraukos)

„Nepavydžiu vertinimo komisijai, kuri turės išrinkti nugalėtojus“, – tokiais žodžiais prieš savaitę savo vertinimus palydėjo Nemuno salos urbanistinės idėjos konkurso recenzentai, viešai aptarę pasiūlytus projektus.
Š.Kiaunės kartu su kolegomis parengtas projektas „Sala, jungianti krantus“ pelnė daugiausia komisijos simpatijų. Jo autoriams skirta 11 tūkst. litų piniginė premija.
Š.Kiaunės kartu su kolegomis parengtas projektas „Sala, jungianti krantus“ pelnė daugiausia komisijos simpatijų. Jo autoriams skirta 11 tūkst. litų piniginė premija. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tačiau, nors ir sunkiai, komisijai pavyko išrinkti tris geriausius darbus, kurių autoriai apdovanoti piniginėmis premijomis. Iš viso konkursui buvo pristatyta 20 projektų.

Visi pateikti pasiūlymai, kaip išvystyti unikalią Nemuno salą, buvo suskirstyti į tris kategorijas pagal siūlomą salos užstatymo laipsnį. Tiesa, komisijos nuomone, daugelis darbų labiausiai tiko tarpiniam variantui.

Kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami užsukti į Kauno architektų namus ir apžiūrėti konkurso nugalėtojų projektus. Jie bus eksponuojami iki Kalėdų.

Premijomis po 11 tūkst. litų buvo apdovanoti Šarūno Kiaunės, Astos Kiaunienės, Aurimo Lukšio ir Vytauto Butkaus projektas „Sala, jungianti krantus“ ir Jurgio Rimvydo Palio projektas „Miestas prie Nemuno“. 8 tūkst. litų vertės apdovanojimas atiteko projekto „Sala visai šalia“ autoriams – Daliui Šarakauskui, Aušrai Montvydaitei ir Jonui Šarakauskui. Šis projektas buvo priskiriamas didesnį užstatymą saloje numatančių projektų kategorijai.

Laimėtojų pasiūlymų nežadama pamiršti, nors konkursą užsakiusi Kauno miesto savivaldybė nebuvo numačiusi sudaryti sutarčių su laimėtojais ir įgyvendinti pasiūlytą salos teritorijos išvystymo variantą. Planuojama, kad visi trys projektai bus aptarti su visuomene ir valdininkais. O vėliau bus paskelbtas antrasis konkurso etapas, kuris turėtų baigtis užsakymu salos techniniam projektui parengti. Kol kas kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami užsukti į Kauno architektų namus apžiūrėti konkurso nugalėtojų projektus. Jie bus eksponuojami iki Kalėdų.

Variantai skirtingi

„Kolegos iš Vilniaus ir kitų miestų seniai varvina seilę dėl mūsų Nemuno salos“, – šmaikštavo nugalėtojus paskelbęs kaunietis architektas Audrius Karalius. Darbus vertinę komisijos nariai neslėpė, kad rinkdami nugalėtojus daug dėmesio skyrė tokiems sprendimams, kuriuose geriausiai išnaudojamas teritorijos unikalumas. Vertinimo komisijos narių nuomone, šią savybę geriausiai atskleidė Š.Kiaunės kartu su kolegomis parengtas projektas „Sala, jungianti krantus“. Jame numatoma, kad sala turėtų virsti įvairiafunkciniu parku, kuriame veiklos rastų ir mėgstantys aktyvų poilsį, ir meno atstovai, vandens pramogų, žvejybos mėgėjai, taip pat turistai. Naujus statinius projekto autoriai siūlo kelti į kairįjį Nemuno krantą, taip pat didinti užstatymo intensyvumą tarp K.Donelaičio gatvės ir Karaliaus Mindaugo prospekto.

Piniginę premiją pelnęs J.R.Palio projektas „Miestas prie Nemuno“ Nemuno saloje siūlo atkurti tarpukario Kauno dvasią. Kartu su dukra projektą kūręs J.R.Palys neslėpė, kad ši vieta jam buvo labai svarbi nuo vaikystės, todėl į projektą įdėjo visą širdį. „Vaikystėje matydavau garlaivius, plaukiančius Nemunu. Šis prisiminimas liko visam gyvenimui. Manau, kad svarbiausias Kauno bruožas – vanduo mieste ir laivai, todėl savo projekte tai ir akcentavau“, – sakė architektas.

Trečiąją vietą pelnęs projektas „Sala visai šalia“ iš komisijos sulaukė ne tik pagyrų. Kai kurių vertintojų nuomone, jis įdomus, tačiau ne iki galo užbaigtas. Jo autoriai šalia arenos siūlo pastatyti dar vieną daugiafunkcinį pastatą, kuriame vyktų įvairūs meno renginiai. Ant jo stogo galėtų veikti įvairioms reikmėms skirta amfiteatrinė erdvė: iš jos būtų galima gėrėtis Senamiesčiu, esant reikalui – rengti teminius renginius. Šalia naujojo pastato numatyta aikštė riedutininkams, riedlentininkams ir dviratininkams, ramaus poilsio zonos, paplūdimys ir vaikų žaidimo aikštelės, kavinių paviljonai, sporto reikmenų nuomos punktai, o salos gale – įvairių tipų vandens transporto uostas. Kanalo krantinėje suplanuoti didesni statiniai – komercinės ir visuomeninės paskirties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius