Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 09 06 /14:50

Neoficialiai teigiama, kad „Gazprom“ jau yra padėjusi parašą ant Kauno termofikacijos elektrinės pardavimo sutarties

Ketvirtadienio rytą prasidėjo neįprastas Kauno tarybos posėdis – jis ne tik uždaras, bet jam svarstomas tik vienas klausimas: „Informacija dėl AB „Kauno energija“ ir Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) pasirašytų sutarčių“.
Kauno savivaldybės tarybos neeilinis posėdis
Kauno savivaldybės tarybos neeilinis posėdis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Oficiali posėdžio sušaukimo priežastis – valdančioji partija – konservatoriai ir krikščionys demokratai – nori, jog su sąlygomis, kurios Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ buvo iškeltos norint parduoti Kauno termofikacinės elektrinės (KTE) akcijas, susipažintų visi tarybos nariai.

Valdančioji koalicija, su meru Andriumi Kupčinsku priešakyje, „kratys“ „Kauno energijos“ (KE) generalinį direktorių Rimantą Baką ir Energetikos skyriaus vedėjo pavaduotoją Saulių Meškauską dėl neseniai KE valdybos ir stebėtojų tarybos priimto sprendimo leisti Rusijos koncernui „Gazprom“ parduoti valdomas KTE akcijas JAV bendrovei „Clement Power Venture“, kurios akcininku yra  Rimandas Stonys.

Konfidencialumo pasižadėjimą pasirašę tarybos nariai galės ne tik užduoti klausimus R.Bakui ir S.Meškauskui, bet ir susipažinti su KTE pardavimu susijusiais dokumentais. KTE pagamina didžiąją dalį Kaunui reikalingos šilumos, kurią parduoda centralizuotai šilumą miestiečiams tiekiančiai „Kauno energijai“.

99,5 proc. KTE akcijų priklauso Rusijos dujų milžinei „Gazprom“. Pirkimo sutartyje „Gazprom“ įsipareigojo išlaikyti 51 proc. KTE akcijų iki sutarties galiojimo pabaigos, t.y. 2018 m. Šią sąlygą keisti buvo galima tik „Kauno energijos“ vadybos sutikimu.

Apsikeitė abipusiais kaltinimais

15min.lt primena, kad prieš kelias savaites surengtoje spaudos konferencijoje miesto vadovas kaltino „Kauno energijos“ valdybą ir stebėtojų tarybą viešojo intereso nepaisymu, o KTE pirkėją JAV registruotą įmonę „Clement Power Venture“, kurios akcininkas yra su „Gazprom“ siejamas, buvęs „Dujotekanos“ vadovas Rimandas Stonys, vadino niekam nežinoma ir nieko nenuveikusia, todėl abejotino patikimumo bendrove.

Savo ruožtu, „Clement Power Venture“ išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad minėtoje spaudos konferencijoje A.Kupčinskas išsakė daug ne tik klaidinančių, bet ir atvirai melagingų minčių. KTE pirkėją neramina miesto mero pasirinkta melo, įžeidinėjimų ir gąsdinimų pozicija, nes tai rodo, kad Kaunas tampa neprognozuojama vieta investicijoms, rašoma pranešime.

Nieko blogo neįžvelgia

„Reikėtų priminti, jog sąlygas dėl KTE pardavimo nustatė „Kauno energijos“ valdyba, o jas patvirtino stebėtojų taryba, kurioje yra visų politinių daugumos partijų nariai. Vadinasi, savivaldybės taryboje triūsiantys politikai turėjo išsamią informaciją ir galėjo į ją reaguoti“, – teigė Kauno miesto tarybos narys „darbietis“ Rytis Šatkauskas. Politikas yra ir „Kauno energijos“ stebėtojų tarybos pirmininkas.

Jis pabrėžė, jog net valdančioji koalicija yra viešai pripažinusi, jog „Kauno energijos“ valdybos sprendimai buvo teisėti.

Tai, kad KTE akcijų pardavimas yra politinis reikalas, pasak R. Šatkausko, patvirtino ir Kauno apygardos prokuratūra. Kauno meras Andrius Kupčinskas Kauno apygardos prokuratūrai prašymą, kuriame prašoma ištirti, ar savivaldybės valdomos įmonės valdyba nepažeidė viešojo intereso, įteikė rugpjūčio pabaigoje, tačiau prokurorai miesto vadovui atsakė, jog pagrindo jį patenkinti nėra.

Papildyta 12.07 val.: Gintaras Furmanavičius: „Parašas jau yra“

Darbo partijos frakcijos narys Gintaras Furmanavičius neeilinį miesto tarybos posėdį trečiadienį paliko anksčiau laiko ir jį pavadino cirku, kuris reikalingas tik valdančiajai koalicijai ir miesto merui Andriui Kupčinskui: „Galiu pasakyti kaip iš laikraščio: dabar yra ruošiamas protokolinis sprendimas, kuriuo bus keičiama „Kauno energijos“ valdyba ir stebėtojų taryba“.

„Uždaras posėdis tai precedento neturintis įvykis, kokio net legendinis Kauno meras Šustauskas sakė neatsimenantis. Pasakyti apie ką mes kalbėjome, nesugebėčiau. Buvo kažkoks kelių klerkų ir pono Bako minčių kratinys. Nors mums buvo pasakyta, kad bus pristatyta sutartis, man net dviejų aukštųjų išsilavinimų neužteko suprasti apie ką buvo kalbama“, – žodžių į vatą nevyniojo G.Furmanavičius.

Jis sakė nesuprantantis, kodėl viskas vyko, nes, jo žiniomis, koncernas „Gazprom“ parašą ant sutarties jau yra padėjęs. Tą netiesiogiai patvirtino ir naujasis savininkas Rimandas Stonys. Esą telieka tik sutartį įregistruoti.

Papildyta 12.20 val.: Monopolio nebeliko

Frakcijos „Vieningas Kaunas“ narys, verslininkas Visvaldas Matijošaitis taip pat sakė nesuprantantis, kam buvo reikalingas šiandieninis posėdis. Esą „Kauno energijos“ valdyba, nors ir galėjo išsiderėti geresnes KTE pardavimo sutarties sąlygas ir labiau tartis su miestu, iš esmės elgėsi teisėtai ir savo įgaliojimų neviršijo.

„Pagal pirmą posėdžio dalį, visi sutinka, kad monopolio nebelieka (t.y. kad miestas nebeįsipareigoja pirkti iš KTE 50 proc. reikalingos šilumos, kaip būtų privalėjęs pagal „Kauno energijos“ patvirtintą KTE pardavimo sutartį, - red. past.). Tą patvirtino ir Rimandas Stonys, prieš posėdį atsiųsdamas oficialų raštą", – sakė V.Matijošaitis.

Taip pat sutarta, kad 10 mln. Lt, kuriuos naujasis KTE savininkas „Clement Power Venture“ įsipareigoja investuoti, nebūtinai „būtų užkasta į žemę“, t.y. skirti dujotiekio atnaujinimui ar tiesimui. Šios investicijos galėtų būti skirtos biokuro katilų statybai arba miesto infrastruktūrai.

Papildyta 13.12 val. Bus atšaukta KE valdyba ir stebėtojų taryba

„Mano ir miesto tarybos narių noras buvo maksimaliai papildyti ir išsiderėti palankesnes (KTE pardavimo sutarties) sąlygas miestui. Po šio uždaro posėdžio, manau, tą pavyko padaryti. Būsimas pirkėjas sutiko, kad neliktų šilumos tiekimo monopolijos Kaune nuo 2013 m. ir tai yra visiems rinkos dalyviams signalas, kad rinka yra liberali, todėl gali nevaržomai investuoti ir sukurti konkurencinę aplinką. O tai, tikimės, sumažins kauniečiams tiekiamos šilumos kainą.

Tačiau Kauno taryba negali neįvertinti „Kauno energijos“ veiksmų (ji kaltinama neišsireikalavus geresnių KTE pardavimo sąlygų ir negynusi viešojo intereso, - red. past.), todėl pasirašėme protokolinį pavedimą savivaldybės administracijai atšaukti „Kauno energijos“ valdybą ir stebėtojų tarybą, kuri nepaisė miesto tarybos įpareigojimų ir įsipareigojimų, todėl sąmoningai priėmė skubotus sprendimus“, - po posėdžio kalbėjo Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Jis pripažino, kad artimiausiais metais padėtis iš esmės nesikeis ir miestas ir toliau pirks apie 95 proc. šilumo iš KTE, tačiau „tai nereiškia, kad turime nekurti konkurencingos aplinkos jau šiandien“.

A.Kupčinskas taip pat patvirtino, kad KTE pirkėjas įsipareigojo investuoti 10 mln. Lt į objektus, kuriuos nurodys Kauno savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius