Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 03 /2020 06 04

Net nesityrė, bet gavo žinutę, jog COVID-19 tyrimas – neigiamas

Vieną gegužės ketvirtadienį vilnietė sulaukė trumposios žinutės, jog yra registruota COVID-19 tyrimui. Tirtis nenuvyko, tačiau sekmadienį gavo kitą žinutę, esą tyrimo atsakymai – neigiami. Kaip tai galėjo nutikti?
VU Gyvybės mokslų centro laboratorija
Laboratorija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nesusipratimą gyventoja aprašė feisbuke.

„Gavau SMS, kad papuoliau į savanorišką tikrinimą. Nevažiavau, nesitikrinau, bet gavau žinutę, kad tyrimas neigiamas“, – teigė ji ir darė prielaidą, kad papuolė į nesergančiųjų statistiką, o nedaromas tyrimas valstybei vis tiek kainavo.

Ji taip pat padarė išvadą, kad savanoriškai neatvykusių tirtis niekas nefiksuoja.

„Ar visi taip skirstomi? Nes tuomet skaičiai visiškai toli realybės, ir kur dingsta pinigai už neatliktus tyrimus, arba nupirkti tyrimai, kurie „panaudojami“ nenaudojant?“ – klausė pilietė.

Įrašas feisbuke
Įrašas feisbuke

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vyriausioji specialistė Justina Petravičienė 15min nurodė, jog šiuo konkrečiu atveju įvyko klaida.

Tai tikrai nėra atvejis, kai žmogus buvo kviečiamas išsitirti, nes tokios praktikos apskritai nėra.

„Žmonės išsitirti dėl koronavirusinės infekcijos (COVID-19) trumposiomis SMS žinutėmis tikrai nėra kviečiami.

Mūsų turimais duomenimis, šiuo konkrečiu atveju įvyko klaida ir žmogus, kuris registravosi tyrimui prieš planinę operaciją mobiliajame punkte, arba operatorius, registravęs jį, įvedė neteisingą telefono numerį. Kitaip tariant, tai tikrai nėra atvejis, kai žmogus buvo kviečiamas išsitirti, nes tokios praktikos apskritai nėra“, – pabrėžė ji.

J.Petravičienė taip pat pabrėžė, jog situacija niekuo nesusijusi su COVID-19 atvejų skaičiumi.

„Tai niekaip nėra ir negali būti susiję su statistika, sergamumu koronavirusine infekcija šalyje. Tai yra tiesiog žmogiška klaida, kurių tokiais atvejais gali pasitaikyti. Kadangi žmogus registravosi tyrimui prieš planinę operaciją, jis ir jį tyrimui siuntęs medikas gavo informaciją apie atsakymą e.sveikatos sistemoje“, – paaiškino specialistė.

Proaktyvus testavimas, kai išsitirti dėl COVID-19 buvo kviečiami visi norintys, nors ir nejaučiantys infekcijai būdingų simptomų, iki šiol vyko vieną kartą – gegužės 1–3 dienomis. Šį ilgąjį savaitgalį dešimtyje didžiųjų miestų gyventojams buvo dalijami kvietimai atvykti išsitirti dėl koronavirusinės infekcijos, tačiau jokios trumposios žinutės nebuvo siunčiamos.

Atsakydama į 15min užklausą, Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotis (GMPS) pabrėžė, jog „savanoriškų tyrimų kategorijos nėra ir tokie tyrimai šiuo metu nėra vykdomi“.

„Jeigu žmogus į telefoną gauna žinutę, kad turėtų atvykti išsitirti, tačiau nesiregistravo per 1808 Karštąją koronos liniją – reikėtų skambinti šiuo numeriu ir pranešti apie klaidingai gautą SMS žinutę. Tokiu atveju gali būti įsivėlusi klaida telefono numerio suvedime registruojant pacientą tyrimui. Tuomet yra ieškoma kurioje vietoje įsivėlusi klaida ir esant galimybei ji ištaisoma“, – teigiama atsakyme.

Jame taip pat prašoma asmenų, kurie ilgą laiką negauna SMS žinutės su registracijos patvirtinimu, perskambinti, kad Karštoji koronos linija galėtų sutikrinti duomenis, ištaisyti galimas klaidas ar ieškoti kitų būdų, kaip registracijos patvirtinimą išsiųsti, pavyzdžiui, naudojant asmens elektroninį paštą.

Trumpalaikiai sutrikimai dėl žinučių gavimo gali įvykti.

„Trumpalaikiai sutrikimai dėl žinučių gavimo gali įvykti, kai registruojamas didelis srautas žmonių, tačiau žinutės negaunant keletą valandų, vertėtų pasiskambinti ir pasiaiškinti, kur yra strigimo priežastis“, – nurodė Kauno GMPS.

Nuo įrašo paskelbimo dienos juo feisbuke pasidalijo per 6 tūkst. socialinio tinklo vartotojų. Praėjus dviems dienoms nuo įrašo paskelbimo, komentatoriai feisbuke neatlyžta ir kelia teorijas apie švaistomas valstybės lėšas nors atsakingi asmenys paaiškino tikrąsias SMS žinutės priežastis.

Gyventojos išsakyti teiginiai apie COVID-19 tyrimą ir statistiką nėra teisingi. Iš tikrųjų įrašo autorė nepapuolė į nesergančiųjų statistiką, o tyrimas buvo atliktas kitam asmeniui, todėl lėšos už testą nebuvo švaistomos.

Siekiant išsiaiškinti įraše aptariamos žinutės kilmę galima naudotis tinklalapio Esveikata.lt paslaugomis bei skambinti 1808.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius