Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 26

Netelpančius Pilaitės pirmokus mokys moduliniame priestate – naujos mokyklos dar reiks palaukti

Vilniuje, Pilaitėje, jau ne vienus metus pirmokai netelpa M.Mažvydo – vienintelėje ten esančioje – progimnazijoje. Klasių susidaro tiek, kad daliai vaikų tenka mokytis šalia esančioje Pilaitės gimnazijoje, o šiais mokslo metais kelios klasės iškeltos ir į Karoliniškių „Ryto“ progimnaziją. Pilaitiškiai svajoja apie modernią Tolminkiemio mokyklą, bet kol kas jų vaikams numatyti laikini moduliniai pastatai, kuriuose tilps 4 klasės.
Laikini moduliai
Laikini moduliai, kurie bus statomi šalia Pilaitės gimnazijos. / Projektuotojų nuotr.

Statys šalia gimnazijos

Vilniaus savivaldybės puslapyje paskelbta apie numatomą visuomenės informavimą dėl laikinų mokslo paskirties modulinių pastatų Įsruties g. 3 projektavimo. Teigiama, kad mokslo paskirties pastatus statys Pilaitės gimnazija, o užsakovas – Vilniaus miesto savivaldybė. Vaikai mokytis šiuose laikinuose pastatuose, kaip žadama, galės jau nuo šių metų rugsėjo 1-osios.

Projektinių pasiūlymų (PP) aiškinamajame rašte rašoma, kad sklypas, kuriame numatoma pastatyti laikinus mokslo paskirties modulinius pastatus, yra Vilniaus miesto vakarinėje dalyje, Pilaitės gyvenamajame rajone, prie Įsruties gatvės. Šis sklypas priskirtas Vilniaus Pilaitės gimnazijai.

Anot švietimą kuruojančio Vilniaus vicemero Vytauto Mitalo, šiuose laikinuose pastatuose įsikurti galės keturios klasės ir tai turėtų būti jau 2020–2021 mokslo metais.

Šioje vietoje nėra tokių inžinerinių įrenginių, kurie trukdytų laikinų modulinių pastatų įrengimui; neauga jokie vertingi medžiai ar krūmai, kuriuos reikėtų šalinti.

„Gretimybėse nėra tokio taršos šaltinio, kuris galėtų formuoti neigiamą įtaką esamai veiklai – vaikų ugdymui / mokymui mokyklos pastatuose. Sklype yra vienas mokslo paskirties pastatas – Pilaitės gimnazija ir kiti inžineriniai statiniai – aikštelės“, – rašoma pasiūlymuose.

Teritorijos nepertvarkys

Modulinių pastatų statybų metu visam gimnazijos sklypui, kuris yra sutvarkytas, įtaka bus daroma minimali: „Laikini mokslo paskirties moduliniai pastatai bus statomi sklypo vakarinėje pusėje, 15 metrų į pietus (pietvakarius) nuo esamo stacionaraus mokyklos – Vilniaus Pilaitės gimnazijos – pastato. Šioje vietoje nėra tokių inžinerinių įrenginių, kurie trukdytų laikinų modulinių pastatų įrengimui; neauga jokie vertingi medžiai ar krūmai, kuriuos reikėtų šalinti. Žemės paviršius apaugęs žole.

Pastatų atskiros dalys (moduliai) yra surinkti ir įrengti gamintojo patalpose, jie atvežami į vietą ir pastatomi konkrečioje sklypo vietoje ant parengtų medinės konstrukcijos pamato plokščių, išdėstytų ant išlyginto žvyro pagrindo.“

Nebus sunaikintos ir vaikų žaidimų aikštelės, esančios gimnazijos sklype.

Sauliaus Žiūros nuotr./Pripučiamas stadiono kupolas šalia Pilaitės gimnazijos
Sauliaus Žiūros nuotr./Pripučiamas stadiono kupolas šalia Pilaitės gimnazijos

Vieno modulio gabaritai: plotis – 2 980 mm, ilgis – 8 870 mm, aukštis – 3 445 mm. Viso surinkto modulio svoris – nuo 4,5 t iki 9 t, nuomos terminas – iki 2 metų.

„Laikini mokslo paskirties moduliniai pastatai bus surinkti iš 18 atskirų modulių (du atskiri tūriai (korpusai) po 9 modulius, sujungtų tarpusavyje). Visi moduliai savo išoriniais gabaritais yra absoliučiai identiški. Skiriasi tik jų vidaus įranga, apstatymas. Šiuo atveju 12-ka modulių bus vientisos erdvės, be jokių pertvarų; iš šių modulių komplektuojamos klasių erdvės. Keturi moduliai bus su sanitarinių mazgų blokais, o du ir su san. mazgais žmonėms su negalia bei technine patalpa. (…) Viena klasė yra montuojama iš trijų modulių ir klasės plotas sudarys 74,77 kv.m, ką padalinus iš numatomų 23 mokinių gauname, kad vienam mokiniui tektų po 3,25 kv.m“, – apie patalpų vidų rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Mokiniai bus maitinami pagrindiniame Vilniaus Pilaitės gimnazijos pastate.

Laukia naujos mokyklos

Vis dėlto šios keturios klasės neišspręs mokyklų stygiaus problemų Pilaitėje. Pilaitiškiai labiau laukia, kada pagaliau jų rajone iškils Tolminkiemio mokykla.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Architektų pasiūlyti Pilaitės mokyklos projektai
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Architektų pasiūlyti Pilaitės mokyklos projektai

Naujoji mokykla numatoma keturių aukštų, 12 tūkst. kv. m ploto pastate, pritaikytame tūkstančiui moksleivių, kurių ugdymui suplanuotos 88 klasės ir ne viena sporto salė. Mokyklos vizualizacijos ir projektiniai pasiūlymai suinteresuotai visuomenei buvo pristatyti 2019 m. lapkričio pabaigoje, nuo birželį įvykusio konkurso praėjus pusei metų ir projektą jau patikslinus pagal bendruomenės pastabas.

Birželį suplanuota baigti techninį projektą ir pradėti statybos leidimo gavimo procedūras, statybos leidimą planuojama gauti 2020 m. rugsėjį ir skelbti statybos rangos konkursą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius